Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Omonija – Crvena zvezda 1:1 (penali 4:2)

Uprkos tome što je Crvena zvezda bolje igrala i imala više prilika, fudbaleri Omonije su bili prisebniji u izvođenju jedanaesteraca, koji su usledili posle 120 minuta igre nakon kojih je rezultat bio 1:1, i sa 4:2  obezbedili prolazak u narednu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Omonija – Crvena zvezda 1:1 (1:1, penali 4:2)

Stadion: GSP, Nikozija.

Sudija: Kris Kavanag (Engleska).

Strelci: Liftner u 31. minutu za Omoniju, a Ivanić u 45. minutu za Crvenu zvezdu.

Penali: Gavrić (gol), Gomez (gol), Ben (gol), Gomeš (gol), Falćineli (promašaj), Asante (gol), Degenek (promašaj), Lecijaks (gol).

Omonija: Fabiano, Lang, Hubočan (od 90. Kusulos), Liftner, Lecjaks, Gomez, Gomeš, Tijag (od 118. Asante), Papulis (od 98. Lizu), Boteak, Kakuli (od 65. Sene).

Rezerve: Kirjakidis, Sene, Duriš, Kusulos, Mavrias, Lizu, Asante.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić (od 106. Gajić), Sanogo, Ivanić (od 81. Jovančić), Kanga, Ben, Katai (od 101. Gavrić), Vukanović (od 89. Falićneli).

Rezerve: Popović, Gajić, Pankov, Jovančić, Nikolić, Gavrić, Falćineli.

Žuti kartoni: Sanogo, Katai, Milunović, Gajić (Crvena zvezda), Hubočan, Lang, Gomez, Kusulos, Sene (Omonija).

Šut Tijaga sa više od dvadeset metara tik preko gola, sumnjiva situacija u kojoj je Ben zaustavljen pred protivničkim šesnaestercom koju sudija nije okarakterisao faulom i fenomenalan Kataijev prodor po levom boku koji je Fabijano uspeo da odbrani. I sve to u prvih pet minuta, što je najavilo veoma uzbudljivu utakmicu.

Oprobao je i Kanga udarac u osmom minutu meča posle kontre u kojoj su sudelovali Ivanić i Katai, ali je šut veziste iz Gabona završio preko gola. Pet minuta kasnije se nije libio ni Ivanić da iskosa sa leve strane gađa ugao Fabijanovog gola, ali je na visini zadatka bio iskusni čuvar mreže. Lukavo je Rodić pokušao u 22. minutu. Video je da je Fabijano izašao van peterca, on se nalazio na levom boku i umesto centaršuta je uputio direktan udarac, ali se rezultat nije promenio.

Ređali su se opasni napadi izabranika Dejana Stankovića, pa je i Kanga u 26. minutu fenomenalno centrirao za Bena koji je glavom šutirao preko gola. Uprkos tome što su crveno-beli imali više od igre i brojne prilike, domaći su došli do prednosti u 31. minutu. Izveo je Gomez korner, a u petercu našeg tima se najbolje snašao Liftner i poslao loptu u mrežu. Oslanjali su se fudbaleri Crvene zvezde i dalje na udarce distance, pa je u dva navrata do kraja poluvremena šutirao sa preko dvadeset metara, ali je izjednačenje usledilo posle udarca glavom i to iz kaznenog prostora.  Igrao se 45. minut kada je Ben fenomenalno centrirao, a Mirko Ivanić je visoko skočio i precizno glavom, u maniru rasnih golgetera, poslao loptu u mrežu za izjednačenje u poslednjim sekundama prvog dela igre.

Kataijev udarac posle prodora po levom boku je označio start drugog poluvreme, a ujedno i najavio to da će crveno-beli napadački pristupiti nastavku igre u želji za preokretom. Zapretila je naša „desetka“ i posle slobodnog udarca u 54. minutu. Odlično je Katai šutirao, prebacio živi zid, lopta je bila viđena u golu, ali se Fabijano izdužio i odbranio. Kombinacija Rodića i Bena, svega četiri minuta kasnije posle pokušaja iz slobodnog udarca, završila je preko prečke, iako je napadač sa Komora bio neometan na desetak metara od gola.

Malo je falilo Ivaniću da sam preokrene rezultat. Igrao se 62. minut kada mu je Gobeljić odigrao povratnu loptu, naš vezista je šutirao iz prve, ali pored stative, iako je utisak da je stajao malo iskosa i da pozicija nije bila jednostavna. Zapretili su i domaći na drugoj strani preko Boteaka, ali je Borjan bio na visini zadatka i uspeo da zaustavi izglednu priliku fudbalera Omonije. Velike probleme defanzivnoj liniji domaćih pravio je Rodić sjajnim prodorima po levom boku. Jedan takav bio je i u 75. minutu kada je protutnjao po strani, odigrao loptu za Bena, ali je Hubočan bio na pravom mestu i izblokirao udarac našeg napadača. Šutirao je i Jovančić u 87. minutu tik pored stative, a i u poslednjim trenucima meča je malo falilo Milunoviću da reši pitanje pobednika, ali se ipak otišlo u produžetke.

U prvom produžetku se uglavnom igralo na sredini terena, sa mnoštvom oštrih duela i bez konkretnijih prilika na obe strane. Nastavilo se tako i u drugom produžetku, a mirniju igru prekinuo je Gavrić u 112. minutu kada je posle šutirao tik iznad prečke gola domaćih i još jednom pokazao da je fenomenalan kada se nađe oči u oči sa protivničkim defanzivcima. Osim toga je i Ben pokušao u 120. minutu glavom posle centaršuta Milunovića, ali je rezultat posle produžetaka ostao 1:1, pa su usledili penali.

Ipak, posle penal-serije uspešniji je bio domaćin. Rezultat je bio 4:2 u izvođenju jedanaesteraca za Omoniju. Za naš tim su pogodili Željko Gavrić i El Fardu Ben, a promašili Dijego Falćineli i Miloš Degenek, dok su u  redovima kiparskog prvaka precizni bili svi izvođači, što je bilo dovoljno za trijumf.

Naš klub će takmičenje nastaviti u kvalifikacijama za Ligu Evrope. 

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama