Ostali sportovi SDCZ

Šampioni Srbije! Po peti put!

Tref, karo, herc, pik… i ZVEZDA!! Nakon četiri sušne godine, bridžisti Crvene zvezde okitili su se titulom šampiona države po peti put od svog osnivanja. U finalnom meču koji se odigrao ovog vikenda, Crvena zvezda je savladala ekipu NBK-a sa ukupnih 17 „imp“ bodova razlike.

                                               ♣ ♦ ♥ ♠

Posle trofeja osvojenih 1996., 2001., 2008. i 2015. bridž sekcija našeg voljenog sportskog društva upisala je i petu titulu prvaka Srbije u godini kada se proslavlja 25-ogodišnjica postojanja našeg bridž kluba. Liga naše zemlje započeta je još 15. februara ove godine, da bi, usled pandemije Korona virusa bila prekinuta nakon odigranih polufinalnih mečeva 28. juna. U preliminarnoj fazi takmičenja, naš tim je zauzeo visoku drugu poziciju koja je ulila nadu našim igračima da mogu stići i do novog slavlja. Iza našeg tima bile su obe novosadske ekipe (BK „Novi Sad“ je poslednjih deceniju i po neprikosnoven u ovom sportu na našim prostorima), koje su takođe izborile plejof, dok su u donjem delu tabele, redom, bile ekipe Zemuna, Vrnjačke banje, Panonije i BTBK (beogradski takmičarski bridž klub).

Kao i u većini sportova, polufinale se igralo po principu ‘prvi protiv četvrtog,  drugi protiv trećeg’. U veoma teškom i napetom meču protiv najjače ekipe Novog Sada, ekipe NS-1, naš tim je izvojevao veoma tesnu pobedu od +6 imp poena razlike i plasirao se u finale. Poređenja radi, to je slično kao kada bi se u košarci pobedilo sa 1-2 poena razlike.

Finalni meč bio je zakazan za ovaj vikend (dvanaestog i trinaestog septembra), a odigran je u Nišu – gradu odakle dolazi i drugi finalista, ujedno i prvoplasirana ekipa ligaškog dela takmičenja.

Taj duel bio je koncipiran tako da se igralo osam rundi – pet prvog, i tri drugog dana. Svaka runda sastojala se iz 15 deljenja, pa tako dolazimo i do ukupnog broja od 120 odigranih bordova (bridžerski termin za jednu podelu karata). Crveno-beli nisu sjajno započeli ovaj meč. Naime, prva dva seta podela naši bridžisti su odigrali podjednako loše, pa smo već posle prve četvrtine finala imali osetan zaostatak od 43 poena. Ipak, u trećem delu meča kombinacija igrača koju su činili Perišić, Altman, Azdejković i Vučić, vraća neizvesnost u duel, smanjivši ukupnu razliku na svega devet poena zaostatka. Do kraja subotnjeg dana, timovi su bili manje-više ujednačeni, pa je nakon 5. runde domaći sastav imao 13 poena prednosti.

Neizvestan i tvrd meč nastavio se i sutradan – i ovaj put su Nišlije na startu bile bolje i dodale su još osam poena na ukupnu prednost, koja je u tom trenutku iznosila +21. Nisu lak zadatak imali naši igrači u poslednja dva segmenta ovog finala, ali sastav Altman-Ćurlin, Perišić-Koldžić Crvenoj zvezdi donosi sjajan rezultat iz pretposlednjeg dela meča  (+33), pa se u finalni obračun ušlo sa finom prednošću našeg tima, od 12 poena. Do kraja smo nekako uspeli da održimo, pa čak i podebljamo prednost, koja je, kao što je rečeno na posletku iznosila 17 poena.

Niški Bridž Klub nastupio je u sastavu: Kalčić, Milutinović, Uščumlić, Stanković, Nejković i Vujčić

a šampioni Srbije za 2020. godinu, ujedno i dugogodišnji članovi BK „Crvena zvezda“ su:
Marko Perišić, Boris Altman, Zoran Koldžić, Igor Ćurlin, Dragan Azdejković i Aleksandar Vučić.

Ekipa portala „Moja Crvena zvezda“ od srca čestita novu titulu našem bridž klubu, sa željom da i u budućnosti nastavi da na ovakav način predstavlja naše sportsko društvo. Jer, bilo da je sportski rekvizit lopta, pak, reket, karte ili nešto peto, želja milionske armije navijača uvek je ista.

Izvor: mojacrvenazvezda.net

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama