Fudbal Fudbal/Vesti

SRAMOTA!!!

Izvor: Moja Crvena zvezda

Treće kolo superligaškog karavana donelo je ovosezonsku premijeru naših fudbalerki na domaćem terenu. Nakon remija u dva uvodna kola protiv ŽFK Zemun (2:2) i ŽFK Sloga Zemun (1:1), crveno-bele su priredile sigurno najveću sramotu klubu u njegovoj gotovo jednodecenijskoj istoriji. Dovoljno je samo obratiti pažnju na rezultat…

ŽFK Crvena zvezda – ŽFK TSC Kanjiža 3:4 (3:0)

Šta je potrebno reći o susretu u kojem naše igračice povedu već u 3. minutu susreta pogotkom Neli Mbape i u kojem po isteku prvog dela igre imaju više nego ubedljivih 3:0, a u strelce se dva puta upisivala Ksenija Pavlović golovima u 32. i 40. minutu? Ekipa trenera Bore Raduke prednost od tri pogotka čuvala je sve do 55. minuta kada sledi nešto više od pola sata „pomračenja uma“, čak četiri primljena pogotka i bodovi su više nego zasluženo otišli put Kanjiže. Ekipa TSC-a koja igra svoju istorijsku prvu sezonu u elitnom rangu srpskog ženskog fudbala do trijumfa na stadionu „Rajko Mitić“ stigla je golovima Mine Kecman u 55, nekadašnje Zvezdine igračice Ivane Trbojević u 61. i Milane Knežević u 64. minutu susreta, da bi Mina Kecman svojim drugim pogotkom u poslednjim trenucima susreta svojoj ekipi donela neviđenu radost. Napomenućemo samo da je ekipa iz Kanjiže na startu Super lige doživela katastrofu u Subotici (0:7), da bi prvu superligašku pobedu u istoriji kluba ostvarila prethodnog vikenda savladavši ekipu ŽFK Zemun minimalnim rezultatom 1:0.

Mnogi ljubitelji ženskog fudbala, ali i poznavaoci dešavanja u ovom sportu sa nevericom su ispratili kako krajnji rezultat ovog meča, tako i kretanje samog rezultata. Međutim, na veliku žalost događa se samo ono na šta naš portal ukazuje već punih godinu dana. Klub se sistematski uništava i dovodi na nivo da je zaista postao sredstvo podsmeha, a autodestrukcija je prisutna u svim nivoima klupskog rukovođenja o čemu govore i neverovatne izjave pojedinaca u klubu nakon susreta, a koje zaista nisu vredne pomena. Mnogi će sada prstom upreti u trenera Boru Raduku. Svakako se može polemisati o tome kako jedan iskusan stručnjak, a Raduka to svakako jeste, nije uspeo da „zadrži dizgine“ ovog susreta u svojim rukama i da barem u momentima kada su gošće stigle do prvog pogotka, ili u momentu kada se mreža Sare Cetinje drugi put zatresla trgne ekipu iz letargije, nekim potezom razmrda učmalost koja vlada i spasi šta se spasti moglo i ne dozvoli blamažu o kojoj će se dugo pripovedati. Ništa preduzeto nije. „Kola“ su krenula u provaliju i niko ni na koji način nije barem pokušao da katastrofu spreči, a sasvim smo sigurni da ovakav razvoj događaja mnogima koji se tako često busaju u grudi zvezdaške i odgovara.

 

Hoće li sada neko izgovor naći u činjenici da je Andrijana Trišić povređena, da Anđela Krstić nije igrala zbog dobijenog isključujućeg kartona na prethodnom meču? Hoće li se ponovo iznalaziti razlozi koji će opravdati sramotu? Kada će neko odgovoran u klubu da javno iznese zašto je trener koji je prethodne sezone doneo klubu i igru i rezultate napustio klub neposredno nakon bazičnih priprema, kakve god one bile, a pred sam start prvenstva? A možda su ipak za sve krivi svi oni predstavnici drugih klubova i komesari takmičenja koji toliko mrze Zvezdu i nje se plaše da uvek i svugde samo žele da naude kako klubu, tako i predstavnicima njenog rukovodstva, sa kojima se svi vi klupski rukovodioci redovno „družite“? Ali svakako uprećete prstom i u ovaj portal i slobodno to učinite. Olakšajte dušu i ispalite novi rafal najbestidnijih psovki, onako kako samo vi to znate.
Ili će možda ponovo svi po „difoltu“ da za sve optuže Jovanu Stojanović? Ta ista Jovana, Zvezdina apsolutna rekorderka, nije više u klubu, nikome više od vas dušebrižnika ona ne smeta, ali i dalje je tema razgovora na tribini tokom utakmice. Da li će se oni koji su se tokom susreta sa ekipom iz Kanjiže na pitanje zašto Jovana Stojanović više ne igra i istovremeno donosili sramne zaključke kako je samovoljno napustila klub i da ničim nije bila primorana na odlazak iz kluba kojeg toliko voli, postideti svojih izgovorenih reči? Upravo ona je personifikacija Zvezdinog uništenja koju tako revnosno sprovodite i kao takva, kao direktni svedok svih dešavanja morala je biti ili oterana ili prisiljena da sama odstupi. Otvoreno vas sada, dame i gospodo, pitam ko je tu istu Jovanu Stojanović makar jednom nazvao tokom prethodnog perioda, ako je već niste zarad svojih pokvarenih i neljudskih ambicija oterali? Ko je pitao za njeno zdravlje, a dobro svi znate da je i ona vodila borbu sa virusom koji vlada planetom? Koliko saigračica sa kojima je godinama delila i dobro i zlo, je osetilo barem moralnu obavezu i dobilo vašu saglasnost da uputi reči podrške nekome ko je sa njima delio i poslednje parče hleba? Da li svi vi koji ste plakali nakon sramnog poraza protiv ekipe TSC-a iz Kanjiže znate da toj istoj Jovani i danas zadrhti glas i suza krene samo na pomen imena Crvene zvezde, Crvene zvezde koju toliko voli, a svi vi ste joj sve to oduzeli samo zarad neke lične koristi i straha, jer strah kod vas je bezgraničan… Plašite se jer dobro znate da je bolji čovek od svih vas zajedno i evo otvoreno ću vam reći bolja je fudbalerka od svih vas koje je toliko mrzite. I možete je slobodno ponovo nazvati „osobom lakog morala ili ti kurvom“, jer nikada nije pripadala vašim bolesnim i izopačenim klanovima, ali kako jedan naš uvaženi pratilac nedavno reče „mnogo su bolje i osobe lakog morala, od svih onih bez ikakvog morala“. Možda treba pominjati i onaj najgori oblik diskriminacije koji je godinama trpela, a preko koje se prećutno prelazilo uz znanje onih koji bi trebali prvi da to spreče, a svojim (ne)činjenjem su je i podsticali.
Kao Zvezdaš čija je ljubav prema crveno-beloj boji bezgranična, ovaj deo ću završiti citirajući jedan od njenih odgovora upravo na temu Zvezdaštva:
– „…nemaju ti ni stida ni sramote, jednom ljige uvek ljige. Nikada oni neće ubiti niti moju ljubav prema Zvezdi, niti će izbrisati sedam godina prolivene krvi, znoja i suza za istu tu Zvezdu, na rekordnih 137 utakmica i preko 5.000 treninga. Živeće Zvezda i bez mene i bez njih, razlika je samo u tome što je Zvezda za mene bila i biće moj život, a za njih „5 sa lukom i ladno pivo“. Ja i dalje svakodnevno treniram 2-3 puta na dan, zato što ja to radim za sebe i zbog sebe i zato što su sport i treninzi sastavni deo mog života, a oni i one među njima, koje eventualno sumnjaju u moju fizičku spremnost, kao i svih prethodnih godina uvek mogu da mi stanu na crtu i gledaju u leđa.“

 

Bog sve vidi, zato stidite se, ako za stid znate i plačite, jer i drugi su plakali zbog vas…

A kada već pominjemo Jovanu Stojanović samo ćemo postaviti još jedno pitanje koje se odnosi na njen poslednji čin fudbalskog egzistiranja u našem klubu, a na koje sigurno odgovor nećete imati. Shodno članu 48 Statuta ŽFK Crvena zvezda u kojem se govori o zadacima Upravnog odbora ŽFK Crvena zvezda, u tački 21 stoji:
– „Upravni odbor kao kao organ upravljanja Kluba i izvršni organ Skupštine:
• odlučuje o sporazumnom raskidu ugovora pre isteka roka sa sportistom, odnosno izdavanje ispisnice sportisti i visini naknade od strane sportiste ili Kluba u koji on prelazi za privremen prestanak ugovora“

 

Ne samo da je u klupskom Statutu došlo do slovne greške pa se govori o „privremenom“, umesto „prevremenom“ raskidu ugovora čime tačka ovog člana dobija kompletno drugačije značenje, već se na osnovu navedenog postavlja pitanje kada je UO ŽFK Crvena zvezda zasedao po pitanju izdavanja ispisnice Jovani Stojanović, ili je sve učinjeno isključivo nečijom samovoljom?

Ipak, pitanjem klupskog Statuta tek ćemo se pozabaviti…

Sam susret između Crvene zvezde i TSC-a je apsolutno bespredmetan u ovom momentu. Klub, koliko god neki to ne želeli da priznaju, nalazi se pred ponorom i već sada se postavlja pitanje da li neko može „točak uništenja“ da zaustavi i zavrti ga u suprotnom pravcu. Zbog toga sve vas u Zvezdi i oko Zvezde podsetićemo na neke činjenice.

 

Nadam se da znate, jer bi morali da znate, dana 9. februara 2017. godine na osnovu članova 55, stav 3 tačka 1 i 181, stav 1 Zakona o sportu („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 10/2016) i čl. 36. Statuta Ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda, Skupština ŽFK Crvena zvezda usvojila je prečišćeni tekst Statuta Ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda. On je podeljen u 13 segmenata koji obuhvataju ukupno 110 članova:
1. Opšte odredbe (član 1 – član 9);
2. Članovi kluba i njihova prava, obaveze i odgovornosti (član 10 – član 29);
3. Ciljevi i sadržaj aktivnosti na ostvarenju sportskih ciljeva kluba (član 30 – član 31);
4. Upravljanje i rukovođenje klubom (član 32 – član 69);
5. Oblici organizovanja i rada u klubu (član 70 – član 78);
6. Stručna služba kluba (član 79 – član 82);
7. Saradnja (član 83);
8. Sredstva ostvarivanja sportskih ciljeva i finansiranja kluba (član 84 – član 89);
9. Javnost rada kluba (član 90 – član 92);
10. Opšti akti kluba (član 93 – član 98);
11. Evidencije i planovi (član 99 – član 102);
12. Prestanak rada kluba (član 103 – član 104);
13. Prelazne i završne odredbe (član 105 – član 110).

I pored jasne činjenice da se pažljivim uvidom u Statut kluba dolazi do saznanja da je veliki broj članova Statuta kluba grubo kršen i da se grubo krši moramo se prevashodno osvrnuti na one članove koji su krucijalni za opstanak kluba.

 

– Član 38:
„Skupština radi na sednicama i saziva se po pravilu jednom godišnje.
Skupštinu saziva predsednik kluba.
Skupština Kluba može da bude:
1) izborna; 2) redovna; 3) vanredna…“

S`obzirom da je poslednja Skupština ŽFK Crvena zvezda održana juna meseca 2018. godine i da je istovremeno ta Skupština bila izborna, jasno se postavlja pitanje da li su sva klupska dešavanja i sve klupske odluke koje su donešene nakon juna meseca 2019. godine nevažeće, a samim tim i svi poslovi/zadaci/obaveze Skupštine kluba koji su utvrđeni članom 36 nisu mogli biti učinjeni, ili su učinjeni van svih pravnih normi, a sa punim pravom može se postaviti pitanje da li su svi klupski organi u prethodnom periodu uzurpirani od strane aktuelnog predsednika ŽFK Crvena zvezda.

Posebno u oči upada činjenica da je sama izborna Skupština kluba iz juna 2018. godine sama prekršila Statut kluba:
– Član 43:
„Upravni odbor broji 09 (devet) članova“
Na navedenoj izbornoj Skupštini izabrano je 8 (osam) od potrebnih 9 (devet) članova Upravnog odbora (Dejan Dimitrijević, Miroslav Mlinar, Miroslav Čantrak, Miroslav Jeremić, Miodrag Jakšić, Radenko Stevović, Sveta Mirković i Miljko Ristić),a sve navedeno je u koliziji sa narednim članom:

 

– Član 44:
„Članove Upravnog odbora bira Skupština Kluba na predlog predsednika Kluba iz redova istaknutih društvenih i sportskih radnika, sportskih stručnjaka i sportista na predlog predsednika Skupštine.
Izbor za člana Upravnog odbora nije vezan za članstvo u Skupštini kluba.“

Upravo ovaj član onemogućava samovolju predsednika kluba koji je u prethodnom periodu, tj. u periodu nakon održavanja poslednje Skupštine kluba sebi uzimao za pravo da menja članove ovog klupskog organa, a da te odluke ne prođu kroz klupsku Skupštinu što je izričito naglašeno. Samim tim sve promene članova UO Kluba koje je predsednik učinio moraju se smatrati statutarno nevažećim i obaveza svih je da za članove klupskog Upravnog odbora smatra onih osam članova koji su izabrani sa Skupštini jedanaestog dana meseca juna godine 2018. a koje smo već u prethodnom delu teksta poimence naveli. Istovremeno postavljamo pitanje, a imamo pouzdane informacije da su pojedini izabrani članovi UO ŽFK Crvena zvezda neredovno, ili uopšte nisu obaveštavani o zakazanim sednicama klupskog Upravnog odbora što samo dovodi do zaključka da se od samog početka težilo „radu ispod žita“.

Kada je reč o Upravnom odboru, njegovi zadaci utvrđeni su članom 48 i podeljeni su u 28 tačaka. Pomenućemo tačku 6 u kojoj se ističe da je ovaj kupski organ zadužen za uspostavljanje sportske saradnje, tačku 10 kojom se određuje izbor i razrešenje sportskog direktora, tačku 15 koja je vezana za izbor stručnjaka i trenera u klubu, tačku 20 vezanu za odlučivanje o sportistima sa kojima klub potpisuje ugovore,… Sve navedene poslove koji su statutarno vezani za UO kluba, prisvojio je predsednik i samim tim moraju se smatrati nevažećim, a uz sve navedeno ističemo i član 57 u kojem se između ostalog kaže da predsednik kluba za svoj rad odgovara Skupštini kluba, upravo onoj Skupštini kluba koja se već dve godine ne saziva čime se dolazi do zaključka da je predsednik kluba u potpunosti uzurpirao sve organe klupske hijerarhije.

Članovi 16 i 21 Statuta ŽFK Crvena zvezda utvrđuju prava i obaveze članova kluba, kao i potencijalne sankcije ukoliko dođe do kršenja istih:
– Član 16, tačke 9 i 12:
„Prava i obaveze članova kluba su da:
• čuvaju društveni i sportski ugled kluba;
• svojim radom i aktivnostima doprinose ostvarivanju ciljeva i zadataka kluba“

– Član 21:
„Ako član svojim delovanjem i neizvršavanjem obaveza teže narušava ugled i interese kluba, Disciplinska komisija kluba će mu nakon sprovedenog postupka izreći meru isključenja iz kluba.
Na osluku o isključenju iz kluba iz stava 1 ovog člana, član ima pravo žalbe Upravnom odboru kluba.“

 

I pored činjenice da kršenje ova dva člana klupskog statuta može bitni podložno ličnim zapažanjima, možemo probati kroz određene primere ipak da ih svedemo u činjenične tokove. Tako se mora pomenuti prošlosezonska registracija naše igračice Neli Mbape koja je dovela do oduzimanja devet bodova čime je i društveni i sportski ugled kluba narušen, a samim tim i ostvarenje ciljeva i zadataka kluba nije bilo ostvarivo. Da li uništenje Zvezdine Omladinske škole isto spada u narušavanje ugleda i onemogućavanje ostvarenja ciljeva i zadataka? Da li prepuštanje mladih i talentovanih igračica narušava ugled kluba i onemogućava ostvarenje ciljeva? Da li je proterivanje Zvezdine rekorderke i legende kluba narušilo ugled kluba i u društvenom i u sportskom smislu? Da li seksualna diskriminacija dovodi do narušavanja ugleda kluba? Da li podmetanje afera nekim članovima kluba od strane drugih članova kluba dovodi do urušavanja ugleda kluba? Da li isticanje zastave Vojvodine od strane jednog klupskog trenera, bez obzira na činjenicu što svako ima pravo na osećaj pripadnosti, predstavlja urušavanje društvenog ugleda kluba? Da li se konzumiranjem alkohola tokom klupskih putovanja smatra povredom ugleda kluba u svakom pogledu? Da li konzumiranje cigareta u svlačionici narušava ugled i onemogućava ostvarenje ciljeva, a navedeno je podložno strogom sankcionisanju i po članu 34tačka 1 Disciplinskog pravilnika ŽFK Crvena zvezda? Da li vređanje novinara isto tako čini srozavanje ugleda kluba?

I da li usled svega navedenog, na dotične odgovorne persone može i treba da se primeni član 21 Statuta kluba i Disciplinska komisija pokrene postupak njihovog isključenja iz kluba? Povodom nekih od navedenih problema koji se godinama nagomilavaju u našem klubu razgovarali smo i sa jednim od uvaženih članova Crvene zvezde koji nam je tim povodom rekao da klupska rukovodstva pored odgovornosti za ostvarene rezultate moraju posebnu pažnju da obrate i na to ko su članovi njihovih klubova, članovi rukovodstava klubova, članovi sportskog sektora i da svi oni ne smeju svojim (ne)činjenjem da blate ime Crvene zvezde. Uz to posebna pažnja je usmerena na doživljenu diskriminaciju koja je skandalozna i klub mora svim silama da čuva ime Crvene zvezde i ne dozvoli raznorazna paradiranja na travi „Marakane“.

Za kraj osvrnućemo se na još tri člana klupskog statuta:
– Član 90:
„Javnost rada kluba obezbeđuje se javnošću sednica organa i tela i drugih skupova u Klubu, izdavanjem informacija o njihovom radu i saradnjom sa sredstvima javnog informisanja i drugim sredstvima obaveštavanja.
Klub može imati svoje glasilo, čiji sadržaj i naziv utvrđuje Upravni odbor Kluba.“

– Član 91:
„ Klub redovno upoznaje svoje članove i javnost sa odlukama, stavovima i predlozima usvojenim na sednicama organa i tela i drugih skupova u Klubu, i aktuelnim događajima u Klubu, putem sredstava javnog informisanja ili izdavanjem posebnih informacija i biltena.“
– Član 92:
„Predstavnik Kluba koji daje podatke i informacije u vezi sa radom Kluba odgovoran je za njihovu tačnost.
Stavove kluba, odnosno njenih organa i tela, mogu da iznose i zastupaju samo ovlašćena lica.“

Upravo na osnovu navedenog samo moramo pitati, kada je to klub transparentno obaveštavao javnost o svemu što je navedeno u prethodna tri člana, a isto tako sporan je i član 92 jer sa pravom se sumnja u validnost informacija koje su ipak ovako ili onako dostavljene javnosti, pa se samim tim može i mora smatrati da su i ovi statutarni članovi grubo prekršeni i da se krše. Samo ćemo napomenuti da je naš portal i ranije, a i ovom prilikom pozivao i poziva klupske vlastrodršce da uvek i u svakom momentu mogu izneti svoje stavove, dokaze, pa i da se sučele mišljenja i pored činjenice da smo tako neretko nailazili samo na nejbestidnije psovke, a sve zarad dobrobiti samog kluba jer uspeh Crvene zvezde je jedino čemu težimo.

 

Zaključak:
Usled svega navedenog, a na osnovu člana 59 Statuta ŽFK Crvena zvezda u kojem se kaže:
– „Potpredsednik Kluba koga odredi predsednik Kluba zamenjuje predsednika Kluba u svim pravima i obavezama za vreme njegovog odsustva“,
a shodno članu 58 Statuta koji ograničava ovlašćena predsednika Kluba i svim gore navedenim članovima Statuta ŽFK Crvena zvezda koji su prekršeni i/ili uzurpirani od strane predsednika Kluba i ostalih članova klupskog rukovodstva, pozivamo potpredsednika ŽFK Crvena zvezda, čoveka koji je toliko toga dao toj istoj Crvenoj zvezdi, velikog patriotu, otadžbinskog heroja i Ambasadora humanosti Miroslava Mlinara i ostale članove Kluba kojima je interes ŽFK Crvena zvezda na prvom mestu, a pre svega člana UO ŽFK Crvena zvezda, jednog od osnivača ŽFK Crvena zvezda, nekadašnjeg predsednika Atletskog kluba Crvena zvezda, patriotu, nekadašnjeg pomoćnika Ministra za dijasporu u Vladi Republike Srbije, državnog sekretara u Ministarstvu vera i dijaspore i aktuelnog predsednika Matice iseljenika i Srba u regionu Miodraga Jakšića, kao i barda srpskog glumišta i osvedočenog Zvezdaša Ivana Bekjareva koji je pre dve godine reizabran za predsednika Skupštine ŽFK Crvena zvezda, da preuzmu rukovođenje klubom i uhvate se u koštac sa svim nagomilanim problemima do održavanja nove izborne Skupštine ŽFK Crvena zvezda koja će se održati shodno klupskim statutarnim članovima, a na kojoj će klub konačno dobiti rukovodstvo koje će raditi jedino i samo u interesu ŽFK Crvena zvezda i nakon koje bi klub konačno mogao da „uplovi u mirnu luku“ i da na osnovu svog rada gradi novu znatno perspektivniju budućnost.
Takođe pozivamo i Sportsko društvo Crvena zvezda i Fudbalski klub Crvena zvezda da daju svoj doprinos rešavanju novonastale situacije i evidentne krize rukovođenja koja preti ne samo da dovede do katastrofalnih sportskih rezutata koji su evidentni u prethodne dve godine, već i da dovede u pitanje sam opstanak kluba koji se nalazi na ivici ponora.

… jer Zvezda je život, sve drugo su sitnice.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama