Sećanja Fudbal

KAKO SMO POBEDILI REAL MADRID

Izvor: SD Crvena zvezda

Na dan osnivanja Crvene zvezde, zabeležena je jedna od najvećih pobeda u crveno-beloj istoriji. Na Marakani 4. marta 1987. godine, u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Evropskih šampiona, savladan je Real Madrid rezultatom 4:2.

Devedeset hiljada gledalaca na našem najvećem stadionu, na temperaturi koja je pala sedam stepeni ispod nule, grejala je nada da će se Crvena zvezda na najbolji mogući način suprotstaviti slavnom španskom klubu, i steći prednost pred revanš koji se 18. marta igrao u španskoj prestonici.

Trener Crvene zvezde, Velibor Vasović opredelio se za sledeći sastav: Stojanović, Krivokapić, Radovanović, Bračun, Elzner, Janković, Đurović, Đurovski, Cvetković, Stojković, Mrkela.

Navodno, igrači Reala su bili nepripremljeni za beogradsku zimu i na zaleđeni teren Marakane istrčali su u kopačkama sa 13 krampona (zbog kojih su se klizali). Početak meča je bio uraganski. Još se nisu pošteno ni zagrejali, a Španci su već dva puta vadili loptu iz mreže.

Igrao se sedmi minut, kada je kapiten crveno-belih, Boško Đurovski zatresao mrežu Madriđana. Mrkela je počeo kontru sa sredine terena, dodao do Cvetkovića na levoj strani, koji je uz dosta sreće uposlio Đurovskog, kome nije bilo teško da zakuca loptu sa peterca u mrežu Madriđana. Eksplozija Zvezdinih navijača, dovela je atmosferu do usijanja. Devedeset hiljada navijača je tada osetilo da će pasti kruna madridskoj ekipi.

Samo minut kasnije, desio se možda i prelomni momenat na utakmici. Posle igranja rukom u šesnaestercu, dosuđen je penal za Real Madrid. Odgovornost je preuzeo Hugo Sančez, koji je do tada bio nepogrešiv sa penala. Međutim, fantastični golman crveno-belih Stojanović, uspeo je da pročita Sančeza i odbrani njegov šut. Stojanović je ovom odbranom dao veliki vetar u leđa svojim igračima.

Novi šok za Špance, usledio je već u 11. minutu. Stojković je sa pola terena, milimetarski preciznim dodavanjem pronašao Đurovića, koji je na vreme izašao iz ofsajd zamke, našao se jedan na jedan sa golmanom Reala i poslao loptu u mrežu. Bio je to početak kao iz bajke za naš tim. U 39. minutu, Real se našao u nok-daunu. Bračun je sjajno uposlio Cvetkovića, koji je obišao golmana Bujoa i plasirao loptu u mrežu. Rezultatom 3:0 se otišlo na odmor.

Nastavak meča, doneo je znatno bolju igru gostiju. U prilog tome, govori činjenica da su na teren u nastavku igre istrčali u patikama, kako se ne bi klizali. Igrači Crvene zvezde su se nadali da će im tri gola prednosti biti ogroman kapital pred revanš u Španiji. Međutim, odbrana crveno-belih je zakazala u 65. minutu. Svi igrači u crveno-belom dresu su bili u tom trenutku kao zaleđeni. Lopta je skakutala oko šesnaesterca, a Hugo Sančez je volej udarcem zatresao mrežu Stojanovića.

Kraljevski tim je došao do vazduha. Crvena zvezda je napadala, imala svoju igru i mora se napomenuti da je to veče bila znatno bolji rival. Dobra igra, krunisana je u 83. minutu, kada je Boško Đurovski pobegao odbrani Reala, lobovao golmana Bujoa, dok je lopta skakutala ka mreži, bio je srušen. Sudija Kit Heket je opravdano pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo Milan Janković, koji je loptu poslao u levu, a golmana Bujoa u desnu stranu. Velika radost svih kojima je crveno-bela boja u srcu.

Činilo se da Crvena zvezda ima ogroman kapital pred revanš, a onda je sudija Heket po treći put na ovom meču pokazao na belu tačku. U 87. minutu, srušen je Gordiljo, a Hugo Sančez je ovoga puta loptu šutnuo silovito u desni ugao, golman Stojanović je bio nemoćan, i smanjio zaostatak svog tima na dva gola minusa. Ispostavilo se da je ovaj rezultat ostao na snazi do kraja meča.

Pobeda od 4:2 nad Kraljevskim klubom, dala je nadu crveno-belima da će se radovati posle revanša. Po završetku meča, fudbaleri Crvene zvezde su bili umorni, srećni, ali i pomalo potišteni. Nikako nisu mogli da zaborave da su propustili ogromnu šansu da sjajnu igru krunišu još nekim golom.

– Temperatura je bila minus 13, a mi u to vreme nismo imali adekvatnu obuću za zaleđen teren, pa je naš ekonom Stole zaoštrio krampone Bori Cvetkoviću, Piksiju i meni kako bismo bili stabilniji na terenu. Zato smo ih rasturili u prvom poluvremenu. U nastavku su igrači Reala obuli patike i zato su igrali bolje u drugom delu meča. Ipak, penal koji je sudija svirao uopšte nije postojao, a tim pogotkom olakšali su posao u revanšu, jer je dva gola razlike znatno lakše dostižno nego tri – rekao je kapiten Crvene zvezde, Boško Đurovski.

– Hvalite igrače, oni zaslužuju sve počasti. Svi mi smo u odnosu na njih građani drugog reda – istakao je trener Crvene zvezde Velibor Vasović.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama