Ostali sportovi SDCZ

Zvezdini džudisti bruse formu u Kanjiži

Poznati banjski centar Kanjiža, još jednom je postao centar džudoa. U dvonedeljnom kampu, treniraju i prvotimci našeg kluba. Zvezdini džudisti zajedno sa ostalim članovima nacionalnog tima treniraju i podeljeni su u tri starosne grupe.

Obustavljanje rada, kako sportskih klubova, tako i nacionalnih timova saveza, zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, naročito je psihološki negativno uticalo na sportiste. Oragnizovanje letnjeg kampa, vratilo je nadu da će treninzi nastaviti da se odvijaju na uobičajen način i da će u narednom periodu biti sprovedena takmičenja.

– Na pripremi ovog projekta radili smo skoro dva meseca. Uz obavezne mere koje je propisala Vlada RS i Krizni štab, imamo i naše interne mere kojih se pridržavamo. Kao što vidite, ostavili smo strunjaču, da svako ima zaseban prostor da može da vežba, kako bismo smanjili rizik od kontakta i mešanja sa drugim parovima. Uskladili smo se sa međunarodnim propisima i zahvaljujući Banji Kanjiža smo u mogućnosti da provedemo projekat priprema. Na nama je da sledimo ta pravila, da pokušamo da se prilagodimo novonastaloj situaciji i da sve to na što bolji način iskoristimo uz poštovanje svih propisanih mera – rekao je Nenad Mihailović, sportski direktor DŽS Srbije.

Najbolja džudistkinja Srbije koja je donela čak 16 vrednih odličja sa Gran slem i Gran pri takmičenja ističe da je najvažnije da se u ovom teškom vremenu pandemije sačuva zdravlje.

– Za sada smo svi dobro, svi smo zdravi, što je najvažnije. Trening nam je sada sekundarna stvar zbog čitave ove situacije, jer ako nismo zdravi, ne možemo ni da treniramo – istakla je Milica Nikolić.

– Mislim da je ovo konačno bila da svi možda i napredujemo u nekim stvarima u kojima nismo mogli, jer kada su takmičenja, imamo takav sistem bodovanja i takmičenja da konstantno idemo sa takmičenja u kamp i nemamo vremena da usavršavamo sebe, jer mi tu imamo i skitanje kilograma, takav je sport. Mislim da je ovo dobra prilikada npredujemo i da je dosta sportista napredovalo, pa će biti iznenađenja kada se budemo vratili na takmičenja.

Sportski direktor našeg kluba istakao je da naši sportisti ni u periodu vanrednog stanja nisu prekidali rad.

– Mi smo morali da radimo čak i kada su bile mere vanrednog stanja. Trenirali su u kući, dvorištima, ali to nije pravi trening.Ni jedan trening ne može zameniti ovaj u sali, ali morali smo se snalaziti. Očekujemo da će uskroo početi takmičenja, pošto je džudo jedan od najmasovnijih sportova traži se način kako da i nas aktiviraju – rekao je Nikola Nikolić.

Bojan Došen kapiten Crvene zvezde ističe da su se tokom proteklih šest meseci pripremali u skladu sa propisima.

– Bilo je zaista teško, ali trenirali smo najbolje moguće, kako je situacija dozvoljavala. Radili smo individualno, pripremali smo se u teretani u skladu sa propisima. Posle sveobuhvatne pripreme, stvoreni su svi uslovi za bezbedno održavanje sportskog trening kampa. Sve se odvija u okviru Specijalne bolnice za rehabilitaciju Kanjiža i učesnici su pod stalnim medicinskim nadzorom – istakao je Bojan Došen.

Strahinja Bunčić kao i ostali Zvezdini prvotimci tokom vanrednog stanja ne samo da nije zapostavio svoje sportske obaveze već je i deo vremena izdvojio da pomogne našim starijim sugrađanima.

– To je bila naša obaveza i smatram da bi svako učinio isto rekao je Strahinja Bunčić. Kad je u pitanju boravak na ovom trening kampu poštujemo sva pravila, fizičku distancu, ne izlazimo nigde iz hotela, nosimo maske. Pre nego što smo došli ovde, svi smo uradili testove a kada smo stigli uradili su nam još jedan, brzi test. Svi smo negativni svi vodimo računa o zdravlju, o sebi i drugima – rekao je Strahinja Bunčić.

Andrea Stojadinov mlada i trofejna Zvezdina džudistkinja ističe da je važno da posle šest meseci pauze sportisti konačno imaju mogućnost da treniraju.

– Džudo je takav sport da mi puno zavisimo od sparing partnera. Sada konačno imamo priliku da ovde to realizujemo. To je jako važno i za takmičenja, iako ne znamo ni kada će početi, opet je to neka rutina na koju smo mi navikli, a koju nismo imali priliku da ostvarujemo već šest meseci.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama