Фудбал Фудбал/Вести

Упознајте наредног Звездиног противника у Европи

Црвена звезда је на најбољи могући начин започела европску одисеју и савладала гибралтарског представника Европу резултатом 5:0, а наредни ривал у квалфикацијама за Лигу шампиона биће Тирана.

Албански представник у Лиги шампиона је у 1. колу елиминисао грузијски Динамо, добро познатог ривала за нас, и то у Тбилисију, утисак је рутински – с обзиром да је резултатом био 2:0. У првом полувремену се у стрелце уписао брзоноги Аргентинац Агустин Тораса, док је у наставку игре погодио двадесетогодишњи дефанзивац Марсел Исмајлгеци.

Првенство Албаније броји десет екипа и игра се по четворокружном систему. Тирана је после 36. кола завршила првенство са 70 освојених бодова и са најбољом гол-разликом уз највише постигнутих погодака (67). Као главни играч се у потпуности профилисао Мајкл Енгу, нападач висок 198 сантиметара поникао у Ливерпулу, који је прошле сезоне остварио дабл-дабл учинак од 13 погодака и 16 асистенција, али његов статус у тиму тренутно није баш најјаснији, па је питање да ли ће наступити против црвено-белих. Одбрану тима „држи“ македонски двојац Тошевски и Најдоски, док ће потенцијална претња за Црвену звезду бити и бразилац Гомес и гањанин Кобина који су срж офанзивног дела тима.

Тирана је далеко најтрофејнији клуб у Албанији. Освојили су 25. титула, а са клупе их предводи нигеријац Емануел Егбо, који је већ 12 година у албанском фудбалу, као голман и као тренер. Егбо је ушао и у историју афричког фудбала, јер је први тренер са тог континента који има прилику да предводи тим у Лиги шампиона, макар и у квалификацијама.

Једини пут када су се Црвена звезда и Тирана састале било је 24. априла 1945. године, а наш клуб је славио резултатом 5:2, головима Језеркића, Митића, Томашевића, Печенчића и Станковића.

Сусрет између нашег клуба и албанског представника је на програму у уторак, 25. августа, од 20 часова, а меч ће се играти у Тирани. Победник из тог дуела ће се пласирати у 3. коло квалификација за Лигу шампиона.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама