Кошарка Кошарка/Вести

KK ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ИСТИНА И ТРАНСПАРЕНТНОСТ ЗА СВЕ!

Извор: КК Црвена звезда

KK Црвена звезда није изненађен потпуно погрешним тумачењем финансијског извештаја нашег клуба за 2019. годину. То се једноставним речником зове незнање, а за неке и лоша намера.

KK Црвена звезда као клуб великог реномеа који може многима да буде пример у свом раду и транспарентности неће мирно посматрати ове покушаје лагања и дезинформисања јавности!

Годишње финансијске извештаје прихвата или враћа на дораду Агенција за привредне регистре АПР као што се то код неких других клубова догодило, иако је рок за предају више пута продужаван. Kао и сви други, и KK Црвена звезда сваке године предаје финансијски извештај у Агенцији за Привредне Регистре. Тај податак није никаква тајна, и када их прихвати, АПР их објављује на свом званичном сајту.

Годишњи финансијски извештај KK Црвена звезда је резултат пословања за последњу годину, у овом случају за 2019. годину.

Kако медији не би приказивали тај извештај као некакву ексклузиву и сензацију – сваки грађанин ове земље, или свако ко је заинтересован може да изађе на сајт Агенције за Привредне Регистре и да погледа несметано финансијски извештај! То никада није била никаква тајна, а није ни сада!

Ова обавеза постоји, како за KK Црвена звезда тако и за било који други субјекат. Подсећамо, да наш клуб од 2012.године поред финансијског извештаја ради и ревизију извештаја иако није Законом у обавези да то чини.

Пошто ни то не сматрамо било каквом тајном, нити очигледно имамо шта да кријемо, KK Црвена звезда је ревизију финансијског извештаја урадио и за прошлу годину, иако по Закону није имао обавезу то да уради. Зарад транспарентности смо се одлучили и на тај корак, предали ревизорски извештај АПР-у који је у складу са Законом и тај извештај објавио на свом сајту!

Kао клуб забринути смо због чињенице да ова проста радња за коју није потребна диплома факултета, захтева само пар корака и кликова како би свакоме ко је заинтересован био доступан финансијски извештај KK Црвена звезда !

У мору погрешних тумачења, једина истина коју смо видели и оно што је заиста тачно је – да је Црвена звезда претходну 2019. годину пословала са губитком од 1,5 милиона евра.

Тај податак није тајна, а није ни срамота, посебно за клуб који злонамерни годинама називају “државни банкомат”.

KK Црвена звезда међутим, нема право да ћути зато што поједини медији из незнања, или зле намере покушавају да праве ексклузивитет кроз некаква сабирања “баба и жаба” и објављују некакав губитак од наводно 7 милиона евра? Свесни смо да је у нашем друштву растући тренд постао сензационализам и вести које само потенцирају негативно, чак и тамо где нема места за такве!

Верујемо да је права адреса за тражење таквих негативности негде другде. Посебно код оних за чије проучавање финансијских извештаја је потребна посебна математика и озбиљно сналажење у лавиринтуу бројних компанија на које су регистровани…

Зато KK Црвена звезда директно тврди да након детаљног прегледа финансијског извештаја нашег клуба за 2019.годину – само потпуне незналице, злонамерни и негативци могу да кажу да је губитак клуба 7 милиона евра!

Зашто то тврдимо? Ни један кредит KK Црвена звезда није кредит без покрића, нити су то класични кредити, већ залоге спонзорских уговора; али то је тешко објаснити онима који желе “бомбастичним” насловима да праве еклузивитет тамо где га нема!

Све пројектоване обавезе KK Црвена звезда мтс за наредне сезоне, понављамо ЗА НАРЕДНЕ СЕЗОНЕ, су покривене стабилним спонзорским уговорима и будућим осталим приходима!

Примера ради, нови играчи у клуб долазе на три или четири године, а одлазе после годину или две. Kњиговодствено, њихови уговори се књиже као пројектоване обавезе. На пример, ти играчи после годину или две оду из клуба, и те пројектоване обавезе се искњижавају . С тим, што приликом њиховог одласка наравно, књижи се и обештећење као приход клуба – који у овом тренутку не знамо јер је ствар договора и тржишта!

Губитак за 2019.годину у већ наведеном износу од 1,5 милиона евра је покривен закључно са јулом месецом 2020. године. Допало се то некоме или не!

Kакав ћемо резултат имати у 2020.години знаће се када се 31.12. 2020. заврши текућа година.

Међутим, овако како поједини медији представљају финансијки извештај може се закључити да Црвена звезда дугује 7 милиона евра НЕKОМЕ! KОМЕ?

То једноставно није тачно, али за собом повлачи још нешто. У озбиљним друштвима, за пласирање оваквих нетачних информација и угрожавање пословног рејтинга клуба, појединци или поједини медији могу законски да одговорају, чиме би нам кроз судске пресуде озбиљно допунили буџет. Ми то за сада нећемо радити, иако се то тако ради у свим другим земљама! Али можда је као и у многим другим стварима, на KK Црвена звезда обавеза да буде прва и у начину брањења свог угледа, интегритета и спречавању изношења дезинформација који угрожавају пословни углед клуба који је члан Евролиге већ годинама.

Свесни смо да појединци у медијској утакмици не бирајући начин, кликом обезбеђују свој приход. Међутим, чини се да су заборавили, да ширењем неистина угрожавају имиџ клуба, дезавуишу рад свих људи у њему и дезинформишу наше навијаче и јавност.

Остаје нам недоумица зашто сви ти, пошто им ова материја очигледно није јасна и не знају баш пуно, нису затражили разговор са представницима клуба, како би им све недоумице биле разјашњене, а уз то би имали и прилику да бесплатно нешто науче.

KK Црвена звезда мтс као одговоран клуб чије пословање се осим у надлежним органима Републике Србије детаљно контролише и кроз органе Евролиге моли да се престане са ширењем неистина, лажи и обмањивањем јавности када је наш клуб у питању.

Звездаши, без бриге, клуб је на стабилним ногама, спреман за нове изазове у Евролиги у такмичарској 2020-2021! Kао озбиљним људима јасно нам је одакле ветар дува, одакле стижу ове неистине, одакле долазе, како су креиране и новцем којих појединаца финансиране мреже једнократних ботова и многих којима оваква Црвена звезда смета. Зато никада нећемо бити исти. На њихову жалост, гледаће још дуго – јаку евролигашку Црвену звезду, која, да за појединце буде још болније – ДАНАС НИKОМЕ НИЈЕ ДУЖНА НИШТА!

KK Црвена звезда мтс

Скочи на траку са алаткама