in memoriam Fudbal Fudbal/Vesti

In memoriam – Vladimir Vladica Popović

Fudbalski klub Crvena zvezda sa velikim žaljenjem obaveštava javnost da nas je sinoć u 86. godini života napustio legendarni igrač i trener Vladimir Vladica Popović.

Čovek koji je Zvezdi doneo titulu prvaka sveta. Popeo je na krov sveta tog 8. decembra 1991. godine. Čovek koji je simbol Zvezdinih uspeha, igrač koji je peti na listi po broju odigranih utakmica u crveno-belom dresu, trener čije će se ime i prezime uvek izgovarati sa poštovanjem i divljenjem.

Vladimir Popović rođen je 17. marta 1935. godine u Zemunu. Fudbalom je počeo da igra u podmlatku naše Crvene zvezde. Od marta 1950. do juna 1965. godine, odigrao je 499 utakmica (od toga 214 prvenstvenih) i postigao 38 golova, najčešće kao levi half. Isticao se i borbenom i primerno korektnom igrom. U dresu crveno-belih osvajao je četiri prvenstva Jugoslavije (1957, 1959, 1960. i 1964. godine) i tri trofeja Fudbalskog kupa Jugoslavije (1958, 1959. i 1964. godine) – ukupno sedam najvećih titula u našem fudbalu.

U dresu seniorske selekcije Jugoslavije odigrao je 20 mečeva. Debitovao je 23. decembra 1956. godine protiv Indonezije (5:1) u Džakarti, a oprostio se 16. juna 1965. protiv Norveške (0:3) u Oslu. Bio je član tima na svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj, ali nije igrao. Na Mundijalu u Čileu 1962. godine Jugoslavija je zauzela četvrto mesto, a Vladica Popović je odigrao svih šest utakmica i bio jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije na turniru.

Kao igrač Popović je igrao i za Štutgart, odnosno Štutgart Kikers, a karijeru je završio u Deportivo Kanarijasu u Venecueli. U južnoameričkom klubu je počeo da gradi trenersku karijeru, gde je vodio Portugezu i Deportivo Italiju, a potom je prešao u Kolumbiju i vodio Independijente Santa Fe, Atletiko Nasional i Deportivo Kali.

U sezoni 1991/92 dolazi na mesto šefa stručnog štaba Crvene zvezde nasledivši Ljupka Petrovića. Upravo je Vladica Popović predvodio crveno-beli tim u osvajanju titule prvaka sveta pobedom nad čileanskim Kolo-Kolom rezultatom 3:0. Iste sezoneo osvojio je i šampionsku titulu u prvenstvu Jugoslavije.

Otišao je Zvezdin prvak sveta, neka mu je večna slava!

FK Crvena zvezda porodici i prijateljima Vladimira Popovića izražava poruke najiskrenijeg saučešća.

Sahrana našeg Vladice biće održana u četvrtak 13. avgusta na Novom groblju u Beogradu od 12 sati i 30 minuta, a opelo počinje u 12 časova.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama