Фудбал Фудбал/Вести

Филм Слободана Шијана из ’83. као персонификација уништења ЖФК Црвена звезда

– Уместо увода:

Лета 2018. године ЖФК Црвена звезда остварила је највећи успех у историји клуба. У финалу националног куп такмичења савладана је новосадска Војводина и тако је први трофеј пригрљен од стране „Вучица“. У то време црвено-беле су биле на домак и сензационалног резултата. Биле су на прагу освајања дупле круне, а о шампиону Србије одлучивао је сусрет у Суботици против неприкосновеног Спартака, а црвено-белим девојкама је чак и сваки реми доносио ловорике. Наша екипа је у том сусрету убедљиво поражена и сан свих нас остао је недосањан. И поред чињенице да око тог суботичког дуела и данас постоје разноразне „урбане легенде“, управо од тог периода траје процес током којег се свеобухватно ради на урушавању ЖФК Црвена звезда.

Наредни период и наредна догађања потврдила су да женски црвено-бели фудбалски колектив никада није довољно слаб колико би поједини унутар и ван клуба желели да то он буде.

Већ наредна сезона 2018/19, сезона у којој се очекивало да ће се материјализивати трофеј освојен у претходној, протекла је у веома лошим резултатима, па статистички гледано остварен је најслабији резултат у историји клуба. И поред наведеног исти људи су на темељима само њима знаног оптимизма најављивали коначну борбу за трофеј и како су и сами говорили „преузимање примата у српском женском фудбалу“. Врхунац апсурда догодио се на прозивци пред старт сезоне када је један од високопозиционирајућих чланова руководства клуба најављивао повратак (кључна реч) ЖФК Црвена звезда на међународну сцену, а целокупну звездашку јавност само ћемо подсетити да ЖФК Црвена звезда никада у својој историји није учествовала у Евро куповима.

На каквим смо темељима градили оптимизам, показало се већ у уводним мечевима који су најавили тенденцију катастрофалних резултата започетих у години раније. Како би се спасло шта се спасти могло председник нашег клуба је учинио једину могућу ствар, сменио дотадашњег тренера и тиме покушао да раздрма екипу у којој су владали апатија, безвољност, безидејност и надасве лоши међуљудски односи… Хтео то неко да призна или не, овај потез је дао резултата, па је врло брзо било уочљиво да сама екипа игра са више жара и борбености, а и постале су уочљивије техничко-тактичке замисли новог тренера.

Међутим, да не би сада улазили у дубљу анализу дешавања с’почетка актуелне сезоне јер сви редовни посетиоци нашег портала већ су имали прилике да се подробно упознају са наведеним догађајима, вратићемо се временски на лето 2018. године и покушати аргументовано да прикажемо след свих дешавања који су систематски и плански урушавали интегритет клуба и довели га на ниво да је тренутно само средство поткусуривања, исмевања и предмет за остварење сопствених фрустрирајућих амбиција неодговорних појединаца…

– Изборна Скупштина и удружење избора:

Једанаестог дана месеца јуна лета Господњег 2018. године одржана је изборна Скупштина ЖФК Црвена звезда. Записник са Скупштине (погледај фотографију) јасно говори о свим изабраним и реизабраним структурама клуба чији мандати трају наредне четири године, тј. до 2022. Све наведено представља устаљени ритам живота клуба, али све постаје интересантно када се мало „загребе испод површине“ и дође до сазнања да је истог дана у Агенцији за привредне регистре Републике Србије поднет захтев за регистрацију једног новог правног лица, тј. Женског фудбалског удружења са седиштем у броју 59 у једној од улица на Општини Савски венац. Осам дана касније новоформирано Женско фудбалско удружење и примљено је у привредни регистар, а карактерише га чињеница да у свом имену користи део имена ЖФК Црвена звезда уз словни додатак, као и бројчани додатак који представља годину оснивања.

Записник са Скупштине ЖФК Црвена звезда

Врло брзо по оснивању наведеног Женског фудбалског удружења исто је постало суверен над Омладинском школом ЖФК Црвена звезда услед чега је наш женски фудбалски колектив остао без омладинске школе и директног стварања играчица за први тим. Уз то, комплетна чланарина коју су плаћале чланице Омладинске школе ЖФК Црвена звезда, а која је у том моменту износила 3.000,00 РСД месечно по играчици прелила се у руке неког другог клуба-удружења. Једина корист коју је ЖФК Црвена звезда имала од новонастале, званично никада документоване „сарадње“, а према речима највишег органа ЖФК Црвена звезда је та да је секретарица ЖФК Црвена звезда до месеца септембра 2019. године примала новчане принадлежности из чланарине Омладинске школе за послове које је обављала у клубу. Треба напоменути да су њена повремена месечна примања у висини од 10.000,00 РСД била у нивоу месечних чланарине три девојчице чланице Омладинске школе, а да је иста та школа у својим редовима имала око 50 полазница, па се само по себи намеће питање шта је са остатком новца прикупљеним од чланарина и зашто је све то клуб некоме поклонио? Такође све наведено, на основу информација добијених од чланова руководства нашег клуба, учињено је на идеју и наговор бившег тренера ЖФК Црвена звезда и бивше играчице клуба која је била добро позната по чињеници да је увек испод дреса нашег клуба носила обележја ФК Партизан, а исто тако на видело ће изаћи и ко је из нашег клуба учествовао у уништењу Звездине омладинске школе.

– Изборна Скупштина и удружење избора:

Сходно Закону о регистрацији спортских удружења и спортских привредних субјеката, ново Женско фудбалско удружење добило је и свој лого, тј. симбол, тј. грб. У наведеном Закону стоји: „Спортско удружење може имати свој знак, логотип и друге симболе у складу са статутом. Симболи визуелног идентитета спортског удружења морају се јасно разликовати од симбола других спортских организација и не смеју доводити у заблуду у погледу циљева спортског удружења и његовог идентитета.“ На основу наведеног и то ново Женско фудбалско удружење добило је свој званични симбол, али ту долазимо до једне кључне чињенице и питања за које не можемо ни од кога већ месецима да добијемо релевантан одговор. Зашто и по чијем одобрењу то новоформирано Удружење користи симболе ЖФК Црвена звезда? Зашто носи дресеве ЖФК Црвена звезда на којима је добро познати грб ЖФК Црвена звезда? Све ово лако се може видети на друштвеним мрежама и страницама које пропагирају то Женско фудбалско удружење.

Да ли се тиме обмањује јавност и девојке које наступају у том Удружењу?

Када се већ помиње обмана јавности ту долазимо до луцидно осмишљене преваре. Наиме, у медијима то Женско фудбалско удружење назива се другим тимом ЖФК Црвена звезда, па се чак иде до тога да се уместо званично регистрованог имена Удружења користи назив „Црвена звезда Б“. Као пример организоване преваре приказујемо Вам и исечак из дневног листа „Спортски журнал“ који је на овај начин известио јавност о утакмици Удружења.

Врхунац безобразлука доживљен је током зимских припрема пред старт пролећног дела сезоне 2019/20. Наиме, то Женско фудбалско удружење налазило се на зимским припремама у Херцег Новом. У оквиру припрема наступили су на међународном турниру женског фудбала „Мимоза 2020“. И поново, као и увек, као и свугде наступили су под именом ЖФК Црвена звезда и то као сениорски састав нашег женског фудбалског колектива. Јасно се мора поставити питање ко је и како дозволио да се нешто овако догоди и ко је суштински ту био обманут, а само ћемо нагласити да се баш у моменту одржавања тог турнира, ЖФК Црвена звезда налазила у Београду припремајући се за старт пролећног дела шампионата, па је чак одиграла на терену са вештачком травом стадиона „Рајко Митић“ међународни пријатељски сусрет са екипом ЖНК Осијек.

Екипа ЖФУ Звезда Б 2018 у опреми са грбом ЖФК Црвена звезда

О свему наведеном упутили смо и дописе Фудбалском савезу Србије, као и радију Херцег Нови који су медијски покривали овај турнир, али очекивано никаких одговора није било иако је ФСС по Закону о доступности информација од јавног значаја био дужан да тражено презентује по основу достављеног захтева. Једино је дневни лист „Спортски журнал“ још једном себе надвисио објављујући извештај са учешћа „ЖФК Црвена звезда“ на турниру у Херцег Новом и поновићемо, баш у моменту када је ЖФК Црвена звезда обављала у Београду завршне припреме за старт пролећног дела сезоне.
Око свега наведеног разговрали смо и са председником ЖФК Црвена звезда проф др Светом Мирковићем који нам је изнео свој лични став и који је изрекао да ће о свему разговарати како са својим сарадницима, тако и са руководством тог Женског фудбалског удружења, али до сада нисмо добили било какав одговор, али су до нас стигле усмене информације о томе да је све учињено уз сагласност људи из клуба који се сада праве невешти и скривају се иза изговора који ни у чему нису утемељени, посебно утемељености нема у истини.

Такође се мора поменути и још једна занимљива ситуација. Наш женски фудбалски колектив због презаузетости терена стадиона „Рајко Митић“ често није био у могућности чак ни да одржи тренинге у својој кући, али зато то Женско фудбалско удружење користи инфраструктуру Црвене звезде и одиграва своје како пријатељске, тако и првенствене мечеве управо на теренима стадиона „Рајко Митић“. И ову чињеницу би неко морао да образложи.

– Друштвене мреже као „легитимна“ мета:

До марта месеца 2019. године када је наш портал на молбу чланова руководства ЖФК Црвена звезда кренуо са редовним праћењем нашег женског фудбалског колектива, једини излаз овог клуба из потпуног медијског мрака била је званична Фејсбук страница клуба која је постојала и опстајала захваљујући прегорном раду само једног човека. Са више од 200.000 (Речима: две стотине хиљада!!!) фотографија на којима су биле овековечене све радости и туге у животу клуба, ова страница се могла похвалити импозантним бројем пратилаца колико су имале странице свих женских фудбалских клубова на подручју некадашње Југославије заједно.

Међутим, све ово је некоме сметало…

… баш у периоду када је наш портал кренуо са јавном критиком како остварених резултата, тако и радом спортског сектора клуба, а што је све касније и потврђено сменом тадашњег тренера од стране највиших органа клуба, у само неколико сати извршен је организовани атак на званичну Фејсбук страницу клуба. Страница је сметала јер је између осталог преносила све текстове који се објаве о ЖФК Црвена звезда у било којем медију, па самим тим и све оно што је објављивано на порталу „mojacrvenazvezda.net“. Деловањем најблаже речено неодговорних појединаца компанија „Фејсбук“ је суспендовала страницу чиме је у заборав отишла комплетна историја ЖФК Црвена звезда и нестали су делови живота свих оних играчица и спортских радника који су ту Звезду чинили од њеног оснивања. Још једном се потврдило да уколико нешто желиш да уништиш, упропастиш, дезинтегришеш,…, само му прекроји историју и самим тим све што је било више нема, све што је учињено никада се догодило није.

На срећу, на друштвеној мрежи „Инстаграм“ захваљујући поново ентузијазму истог човека и даље егзистира званична страница клуба под именом „црвеназвездажфк“ која и даље одолева и која са готово 3.000 пратилаца и даље представља једини званични информатор клуба.

Са друге стране од јануара 2019. године на друштвеној мрежи „Инстаграм“ постоји још једна страница под називом „жфкцрвеназвезда“ која себе представља званичном страницом клуба, а која са тренутно око 500 пратилаца, као и квалитетом објава чини једино деградацију клуба. Уз све наведено, иста та страница чак 90,57% својих објава посветила је како једном другом Женском фудбалском удружењу, тако и Омладинској школи која је узурпирана од стране тог Удружења.

И за крај овог сегмента само ћемо напоменути, да већ више пута помињано Женско фудбалско удружење поседује и своје профиле на друштвеним мрежама.

– „Ми им дамо три гола, па им после поклонимо три бода“:

Наведена реченица изречена је на последњој утакмици нашег клуба пред суспензију свих такмичења проузрокованом пандемијом вируса COVID-19.

Средина марта, место стадион ФК Бежанија, сусрет ЖФК Земун – ЖФК Црвена звезда. У групи у којој је ово речено били су представници ФСС-а, представници руководства ЖФК Црвена звезда и представници ЖФУ Звезда Б 2018. Сви они су се лепо исмејали на изречено, а за све који не знају позадину тога, само ћемо напоменути да индикатор свега било поновно одузимање девет бодова нашем клубу.
За потпуно разјашњење ситуације неопходно је прво вратити се у прошлост пар година раније и пажњу посветити дешавањима из првих година постојања ЖФК Црвена звезда.

Јуна месеца 2011. године у Медија центру стадиона ФК Црвена звезда потписан је технички споразум о сарадњи ФК Црвена звезда и ЖФК ЛАСК Лазаревац чиме је црвено-бела породица постала богатија за још један колектив – женски фудбалски клуб. Представник ФК Црвена звезда био је легендарни фудбалер Горан Маза Василијевић, док је са друге стране женски колектив из Лазаревца представљао председник тог клуба и тренер екипе Дарко Стојановић. Тако је настала ЖФК ЛАСК Црвена звезда.

Већ у првим годинама постојања клуб је искристалисао своју позицију у врху српског женског фудбала и постао је главни конкурент екипи суботичког Спартака која је тих година започела са доминацијом у Србији. Респектабилан састав којег су чиниле Јована Дамњановић, Тијана Матић, Милица Мијатовић, Дина Благојевић, Ивана Ерац, Алиса Кларк, Тара Коркоран, Маријана Теодосијевић,… и друга добро позната имена у српском женском фудбалу, већ у првој такмичарској сезони окитио се вицешампионским звањем остваривши тријумф и реми у дуелима са главним конкурентом Спартаком, али су лоши резултати у мечевима са нишким Мишинцем и Напретком из Крушевца тада распршили сан о шампионској титули.

Веровало се да ће наредна сезона 2012/13 донети излечење свих „дечијих болести“ и да ће Звезда засијати на женском фудбалском небу, али уместо тога клуб је доживео „шамар“ у виду девет одузетих бодова након чега су кључне играчице напустиле наш највећи стадион и уследио је низ догађаја од којих се клуб ни до данашњег дана није опоравио, а на жалост само је све више тонуо у провалију уз тај један већ наведен бљесак који није искориштен на прави начин.

Да образложимо у кратким цртама…

… настала су спорења око следећих ставки (одлука) када је наш клуб у питању услед којих је клуб драконски кажњен одузимањем девет бодова:
– преименовања назива клуба из ЖФК ЛАСК Лазаревац у ЖФК ЛАСК Црвена звезда;
– промени адресе средишта клуба из Лазаревца у Београд;
– именовања заступника ЖФК ЛАСК Црвена звезда Дарка Стојановића;
– усвајања статута ЖФК ЛАСК Црвена звезда;
– регистрације клуба при Агенцији за привредне регистре.

Уз све наведено као проблем се јавила и сама регистрација играчица, јер се повело питање како су поједине регистроване за клуб ЖФК ЛАСК Лазаревац, док су друге регистроване за ЖФК ЛАСК Црвена звезда. Све наведено довело је до потпуне правне рашомонијаде коју је на крају морао овлашћени суд да разрешава.

Поводом свега, а по тужби ЖФК Спартак из Суботице реаговао је и Први основни суд у Београду који је својом пресудом под бројем 23469/12 донео привремено решење о забрани учествовања ЖФК ЛАСК Црвена звезда у свим такмичењима у организацији Фудбалског савеза Србије, а затим је донео и коначну пресуду. С’обзиром на важност наведених дешавања не желимо да се бавимо тумачењем донешених правних аката, већ комплетну документацију прилажемо како би јавност била потанко упозната са целокупним случајем.

Судска пресуда

Суштински, последица свега наведеног била је да је клубу одузето девет бодова, да је велики део играчког кадра услед немогућности наступања напустио клуб, а да је тадашњи координатор за женски фудбал и тренер добио једногодишњу забрану свих спортских активности услед чега је врло брзо морао и да напусти клуб.

Само пар година касније клуб се суочио са новом драконски казном. Овога пута девет бодова је одузето због неправилне регистрације једне играчице. Наиме, Нели Мбапе је почетком сезоне 2019/20 стигла у редове „Вучица“. Већ на самом старту показала је сав свој квалитет и потврдила да ће бити велико појачање. Наступила је на три сусрета у којима је наша екипа убедљиво тријумфовала, а затим је уследила суспензија. Разлог за то била је чињеница да је на једном од регистрационих докумената стављен погрешан печат и ствари су се даље дешавале онако како се и могло очекивати. Један клуб је уложио жалбу и Дисциплинска комисија ФСС-а је донела очекивану одлуку.

И поред чињенице да је грешка људи у клубу неоспорна, морамо се дотаћи још једне важне информације. Регистрациона комисија ФСС је на основу достављене документације регистровала Нели Мбапе за ЖФК Црвена звезда и то на основу испоставиће се неправилних докумената. Остаје отворено питање да ли је то учињено са намером или не? Да ли је упосленик ФСС-а који је наведену играчицу регистровао за ЖФК Црвена звезда на основу достављене документације санкционисан због свог брљивог рада, или је можда награђен? Јасно да такве информације никада нећемо добити.

Да се вратимо на почетак овог поглавља приче и реченицу „Ми им дамо три гола, па им после поклонимо три бода“. Наведено је изречено управо у моменту када су црвено-беле имале три гола предности у дуелу са ЖФК Земун, а с’обзиром да је Црвена звезда и у првом сусрету убедљиво савладала истог противника, а он је касније административним путем добио три бода, алузија је јасна. Само није јасно да нико, листом нико, ни чланови клуба, а ни они који себе називају делом црвено-беле породице нити једном речју нису се успротивили на јасно омаловажавање имена Црвене звезде, шта више…

– Синдром ПКБ-а:

У нашем случају ПКБ не представља добро познати комбинат надомак града Београда, већ крилатицу која је тако честа у оквиру руководства ЖФК Црвена звезда и односи се на често ословљавање унутар клуба епитетима „пријатељи“, „кумови“, „браћа“. Све то тако фамилијарно звучи, а када упознамо ситуацију јасно је да би свако свакоме најрађе нож забио у леђа зарад личне користи или користи једне мање групе људи, или ти „лазаревачког клана“.

Похлепа, грамзивост, љубомора и завист, додатно подстакнути малограђанским комплексима су школски пример оног што је један човек доживео зарад своје привржености и бескрајно луде заљубљености у нешто што се зове Црвена звезда. Његово име не треба помињати, али и Он и сви остали добро знају о коме је реч.

Пуних шест година дотични се „борио са ветрењачама“. Увек 24 сата дневно био на располагању клубу трудећи се да својим радом групу аматера подигне на професионални ниво који Црвена звезда захтева и заслужује. Увек је имао иновативне идеје како да најрепрезентативније промовише клуб и све у њему. Никада руку није завукао у клупску касу. Годинама је из свог џепа издвајао и одвајао од уста сопствене деце, за појам женског фудбала огроман новац, како би Звезда имала. И имала је…

Баш због чистог образа, због љубави и привржености, свима је био и пријатељ и кум и брат. Међутим истовремено био им је свима брана у остварењу личних прљавих амбиција да преузму и отму оно што им не припада и што им никада неће припадати.
Само зато што је такав, а и они то добро знају, много су га се плашили, плаше га се и плашиће га се.
Из свих тих разлога константно су покушавали и да га физички заплаше. Па када им то није пошло за руком ударили су на оно што би га много заболело. Покушали су да га прљавим лажима и конструкцијама дискредитују као Звездаша и понизе у звездашкој јавности.

Званична Фејсбук страница једног клуба на којој је вређа подпредседник ЖФК Црвена звезда
Увек и свугде Млинар је био мета најбруталнијих напада

Овде се морамо вратити на претходно поглавље и дешавања која су довела до одузимања бодова услед неправилне регистрације наше играчице Нели Мбапе. Наиме, управо овај догађај је искоришћен како би се, по њиховом мишљењу, дотичном задао коначни ударац. Перфидно су осмислили да пусте причу како је баш Он, након личне одлуке да заувек напусти клуб, доставио другим клубовима информације о неправилној регистрацији играчице. У нади да једним „ударцем убију две муве“ сперу љагу са себе и понизе једину препреку у остварењу циљева, осмишљену лаж провукли су како кроз савез, тако и кроз клубове. Међутим, баш у моменту када су „спремали ражањ испоставило се да је зец и даље у шуми“. Да ли због поштовања, страха, гриже савести или ко зна чега, високопозиционирани представник једног другог клуба и један од виђенијих људи у женском фудбалу раскринкао је целу причу тачно изневши и имена особа које су наведено организовале. Иако се наслућивао ко су могли бити идејни творци свега, дотични представник другог клуба је све потврдио. Овом приликом нећемо износити имена наведених лица, али они ће се лако препознати, а сви који читају ове редове треба да знају да су у питању људи из клуба и људи око клуба.

Порука коју је Јована Стојановић послала председнику клуба поводом наведених догађања
Оставка Мирослава Млинара из 2018. године

– Ја теби, ти мени, свакоме свашта и на крају никоме ништа:

Функционисање једног колектива какав је ЖФК није ни мало лако са финансијског аспекта. Аматерско спортско удружење нема стабилне изворе финансирања, али су трошкови свакако присутни и заиста је неопходно много умешности како би финансијска конструкција била затворена. Треба платити стипендије играчицама, треба финансирати спортске реквизите, путовања на гостовања, треба исфинансирати становање и исхрану девојака, треба платити много тога…, а новца нигде. Зато је неопходно „домаћинско“ пословање и да се сваки динар и по пет пута одмери пре него што се пресече.
Главни донатор ЖФК Црвена звезда у финансијском смислу је мушки фудбалски колектив. Уз то руководство клуба довија се не би ли приволело заљубљенике у женски фудбал и црвено-беле боју, а који имају могућности, да уложе и помогну клубу. Из свега тога проистиче чињеница да клуб никада у сезону не улази са затвореном финансијском конструкцијом, већ се све ради у ходу под паролом „шта буде биће“.

Када се све наведено зна, интересантан је податак да клуб барем за претходних шест година никада није израдио завршни финансијски извештај. Никада није јавно обелодањено за шта су, у коликој мери и по ком основу трошена средства до којих се дошло, па ни која је количина средстава уопште ушла у клуб. Зато и чуди податак изнешен на почетку ове анализе да се клуб одрекао и омладинске школе која је могла бити вероватно и једини стабилан извор финансирања и стуб клуба како у играчком тко и у материјалном смислу.
Према доступним информацијама, а вероватно сви пратиоци нашег портала знају да располажемо непобитним чињеницама, играчицама ЖФК Црвена звезда исплаћују се стипендије, али се не може уопште утврдити по ком основу се то чини. Нити једна чланица нашег клуба нема са клубом потписан нити један стипендијски уговор (изузев странкиња). Самим тим исплате се врше по принципу како коме и колико, а са друге стране свака од њих може у било ком тренутку да напусти клуб јер једино што те девојке везује за клуб је љубав према боји и грбу који носе.

Један пример који много говори о финансијском пословању клуба:
Захваљујући иновативности само једног човека (већ помињаног) одрађен је одређени контигент промотивних мајица ЖФК Црвена звезда. Тај члан најужег руководства клуба на себе је преузео комплетну и организацију и финансирање, с`тим да је договорено да након продаје мајица клуб члану управе клуба врати уложена средства без динара зараде, а да приход буде на располагању ЖФК Црвена звезда. Мајице су се продавале у „Red Star shopu“ на стадиону „Рајко Митић“. Све договорено је и учињено, али само до оног момента када је на дневни ред дошао зарађени новац. Клуб је узео свој договорени део и њиме располагао, а новац који је требало вратити члану најужег руководства ЖФК Црвена звезда је волшебно нестао са рачуна. Да будемо прецизни, новац је утрошен на куповину других производа Звездине продавнице. Овде треба нагласити да сви чланови клубова СД Црвена звезда имају право повлашћене куповине производа у „Red Star shopu“ по цени која је за 20 до 30% нижа од тржишне.
Иако је све ово учињено баш у тренуцима када се члан управе ЖФК Црвена звезда налазио у изузетно тешкој ситуацији борећи се са опаком болешћу, неко из клуба (а знамо и ко) је све искористио, узео одређене производе и само можемо посумњати шта је са истим и учињено. Можда су однешени кући, подељени деци и комшијама, или можда продати по тржишним ценама трећим лицима чиме је остварена материјална корист.

Оно што је у овом моменту више него јасно, веома тешко ће било ко и у било ком тренутку, а у неком ће то морати да се учини, утврдити колики новац је прошао кроз ЖФК Црвена звезда и колико тог новца је искоришћено у сврхе за које је и било намењено. Поставља се питање како и ФК Црвена звезда дозвољава све то, а посебно како на све добро познате чињенице не реагује ни Фудбалски савез Србије. Одговор на ово питање лако се може наћи, а биће све објашњено у само једној реченици, последњој реченици ове анализе…

– Легенде и „легенде“:

ЖФК Црвена звезда прославиће десет година постојања наредне 2021. године. Иако тај период и не може да се окарактерише као довољно потребан за анализу историјских дешавања, неке играчице су већ сада своје име уписале у историју клуба. На основу разговора са људима који добро познају ситуацију како у клубу, тако и у српском женском фудбалу, четири имена су се издвојила и њихова имена ће вечито остати уписана у историји клуба. Једна од их чланица је клуба од првог дана, друга је ушла у историју као прва играчица са троцифреним бројем постигнутих погодака, али овом приликом осврнућемо се на две фудбалерке, две имењакиње које су својим радом себе сврстале у анале „Вучица“.

Јована Дамњановић није се дуго задржала у црвено-белој опреми. Већ 2013. године када се клуб први пут нашао на ивици понора морала је да напусти наш највећи стадион и срећу потражи на неком другом месту. Она је изабрала Немачку где се фудбалски надградила и винула у врх светског женског фудбала. Популарна Јоца је прво наступала за екипу Волфсбурга са којом је стигла до шампионске титуле у Бундес лиги, али и до титуле шампиона Европе 2014. године чиме је постала једина српска фудбалерка која у свом поседу има овај трофеј. Након Волфсбурга носила је дрес екипе САНД-а, да би 2017. године постала чланица славног минхенског Бајерна за који и дан данас са много успеха наступа, а у актуелној сезони је и најбољи стрелац славног баварског клуба.

Треба подсетити да је ФСС на прослави стогодишњице наше националне куће фудбала увео и трофеј намењен најбољој српској играчици. У будуће ће овај трофеј да се додељује сваке године, а први лауреат за 2019. годину била је капитенка суботичког Спартака и националне селекције Србије Виолета Словић. Уз сво поштовање које Виолета завређује, поставља се питање како и зашто је у избору „заборављена“ Јована Дамњановић која не да је била најбоља српска фудбалерка током 2019. године, већ је далеко најбоља и најуспешнија српска фудбалерка у претходној деценији. Међутим, све наведено некоме у ФСС-у и те како смета, а по свему судећи на основу исте директиве смета и самом селектору Предрагу Гроздановићу (О коме ћемо тек да пишемо у неком од наредних текстова.) па не само да популарна Јоца није могла бити премијерни носилац ласкаве награде, већ је изопштена и из наше најбоље националне селекције. Као разлог тако нечега могу се истаћи само две чињенице. Пре пар година на основу својих доживљених повреда у репрезентативном дресу (прелом ноге доживљен на тренингу) Јована Дамњановић се борила за права, борила за здравље других девојака које се одазову под националну заставу, а све се сводило само и искључиво на здравствено осигурање које српске репрезентативке немају када наступају у националној опреми. Или је можда све последица чињенице да су у оквиру српског женског фудбала девојке које у перспективи желе да заснују породицу и остваре се као мајке у дефициту у односу на доминантан „лезбејски лоби“ и поред чињенице да свакако немамо ништа против свачијег избора, али очигледно је да оваква ситуација некоме у потпуности одговара.

Оно што се мора напоменути да нико из ЖФК Црвена звезда није на наведено реаговао. Нико није упутио питање ФСС зашто и како је до овога дошло, већ је једноставно све пропраћено ћутањем чиме се директно пљунуло и на саму играчицу и на историју клуба, јер Црвена звезда увек и свугде мора истицати да је Јована Дамњановић носила њен дрес и да је Јована Дамњановић била и увек ће бити део црвено-беле фамилије.

Играчица која је забележила највише наступа у историји ЖФК Црвена звезда Јована Стојановић у више наврата и на више начина доживљавала је страшне тренутке у својој Црвеној звезди. Лета 2018. године у буквалном смислу било јој је забрањено да тренира са екипом. Тадашњи тренер је претио да ће и напустити клуб уколико руководство одлучи да популарна Жига мора путовати на припреме. На крају је ипак попустио, водио је на летње припреме, али је морала да тренира самостално, одвојено од остатка екипе. По повратку са припрема, на старту сезоне 2018/19 Јоване Стојановић није било у тиму у дуелу 1. кола против нишког Машинца на нашем стадиону. Нишлијке су у том мечу декласирале нашу екипу у сред Београда, а Јована се већ у наредном сусрету нашла у стартној постави, а да апсурд буде још већи проглашена је и најбољом играчисом сусрета. Било би лепо да неко из клуба објасни шта се дешавало у свлачионици на полувремену наведене утакмице са екипом Машинца, али и да објасни зашто је Јована Стојановић све наведено доживљавала. Да ли је икада на тренинзима показивала незалагање? Да ли је икада својим понашањем увредила тренера или неког из руководства клуба? Да ли је некада уносила негативну атмосферу у екипу? Да ли је некоме требала да сметала чињеница то што је свакодневно тренира и по три пута и да је уназад неколико година захваљујући индивидуалним тренинзима са легендарним кондиционим тренером ФК Црвена звезда Батом Радуловићем једна од физички најспремнијих фудбалерки у Србији? Да ли је некоме требало да смета што је уз све то паралелно дипломирала економију чистом десетком, као најбољи студент у историји свога факултета? Много је тих питања за које су одговори негативни, али једно питање је кључно. Да ли се све наведено догађало због чињенице да је и ова Јована, налик Јовани Дамњановић за разлику од великог дела екипе хетеросексуалног опредељења? Ни у ком случају овде не желимо да алудирамо на било чија опредељења јер свако има право да живи како жели, али исто тако нема право да угрожава било кога другог. Једноставно се мора поставити питање да ли особа без мрље у својој спортској каријери сме да у клубу имена Црвена звезда доживљава такве ствари, да у буквалном смислу буде дискредитована, називана „курвом“, па чак и да на терену због свега наведеног буде неко коме се лопта не додаје, или се то чини само у ретким ситуацијама. Јасно је да је због свега наведеног трпео и тим и клуб, али је то питање за оне који су били задужени да такве ствари открију (или сакрију), а сви су знали, али нико ни прстом никада није мрднуо. Зашто? Чега сте се „господо“ у клубу плашили и чега се плашите? Чиме вас то неко држи у шаци? Такође, можете ли одговорити на питање да ли је истина да је за деценију постојања клуба кроз ЖФК Црвена звезда продефиловало готово 150 играчица, а да је само једна бивша фудбалерка засновала породицу и остварила се у улози мајке? Имали смо част да разговарамо са том бившом чланицом „Вучица“ Драгицом Јовановић и запрепастила нас је и чињеница да нико никада из руководства клуба није њеној деци, јединој „клупској деци“, честитао ни рођендане, ни Божић, ни Нову годину, ни Васкрс,…

… ипак вратимо се на скандалозну причу о Звездиној рекордерки Јовани Стојановић.

Све наведено некима није било довољно, па су успели Јовану коначно да до краја понизе у последњем сусрету актуелног првенства. Она, као играчица са највише наступа у историји нашег клуба по мишљењу „неких“ није заслужила ни да буде друга заменица заменика капитена ЖФК Црвена звезда, а напоменућемо да је на наведеном сусрету убедљиво била најбоља у црвено-белом дресу и поред чињенице да је наступила повређена и да је само десетак сати пре сусрета допутовала у Београд након целодневног путешествија из турске Анталије након репрезентативних обавеза.
Свака даља полемика је више него сувишна, али управо у горе наведеним реченицама клупски властодршци требали би да пронађу одговор на питање које сами постављају – зашто се Јована Стојановић у среду 1. јула није појавила на прозивци ЖФК Црвена звезда, а требали би добро да знају да је управо она данас најнесрећнија у свом животу јер није на месту које толико воли и не ради оно што је испуњава, али лични понос јој не дозвољава да се понижава пред онима који су је ниподаштавали када год и где год им је то пало на памет.

Порука Јоване Стојановић председнику клуба поводом дешавања на мечу против жФК Земун
Порука Јоване Стојановић тренеру Славиши Чули
Преписка Јоване Стојановић са екретарицом Мирјаном Марковић

– „Звездине бебе“:

Омладинска школа нашег женског фудбалског колектива већ је била тема ове приче, али нека нова догађања нагнала су нас да се поново вратимо на ту тему. Наиме, пре само пар дана Црвена звезда је остала без једне од својих младих ведета. Девојчица која је требала да представља не само будућност клуба, већ и српског женског фудбала одлучила је да напусти клуб у којем је „фудбалски проходала“ и каријеру настави на неком другом месту. Сходно добро познатој чињеници да је као млада била чланица доста пута помињаног Женског фудбалског удружења које се такмичи у другом степену такмичења, а с`обзиром да је то удружење и поред проширења елитног ранга остало у нижем степену (а поставља се и питање како би у елити могао да се такмичи и матични клуб у његов тзв. „Б“ састав) она се одлучила на одлазак у ранг такмичења који јој по квалитету и припада. Интересантно је питати одговорне у спортском сектору како није био интерес клуба да она буде при најбољој Звездиној екипи, да тренира са најбољим Звездиним фудбалеркама и да добија прилику да заигра у мечевима који нису толико захтевни, а таквих је у нашем првенству много.

Овако је клуб изгубио играчицу која је већ сада скаутирана од стране минхенског Бајерна, а са друге стране овај догађај је дефинитивно „скинуо маске“ јер је постало јасно шта је општа тежња и шта ће се највероватније догодити наредног лета, лета 2021. године или у оном моменту када Женско фудбалско удружење кроз такмичење „обезбеди“ пласман у Супер лигу. Огољени план је да ЖФК Црвена звезда буде приморана на фузију са ЖФУ и да се оствари тежња која од 2018. године постоји, да клуб преузму они који толико желе да руководе звездом, а чак нису ни њени навијачи, јер о многима као декларисаним и острашћеним „гробарима“ њихове друштвене мреже говоре више од било које изговорене или написане речи.

– Уместо закључка:

За годину и по дана колико портал „mojacrvenazvezda.net“ прати сва дешавања у и око ЖФК Црвена звезда покушали смо да учинимо све не би ли барем на неки начин представили и клуб и девојке које са поносом носе црвено-бели дрес. Међутим, сваким даном на видело су излазиле многе малверзације. Видео, аудио, фото и писана документација је свакодневно скупљана, људи су се касније и сами јављали и износили све што знају и имају. А ми смо покушавали да помогнемо како год можемо и колико год можемо. Недеље су утрошене како би се средила комплетна статистика клуба од оснивања до данашњих дана и поносан сам на чињеницу да је тај посао успешно приведен крају. Објављено је око две стотине промотивних текстова како за клуб, тако за играчице и тренере. Сваки меч наших девојака пропраћен је најавом, извештајем и анализом уз готово увек посебно припреману илустрацију. Путовали смо и са клубом, али и извештавали са гостовања и када су нам то због критичког става забрањивали. Посебно сам поносан на чињеницу да је наш портал урадио и десетак директних преноса мечева наших девојака па је и јавност која нема могућност доласка на стадион имала прилике да се упозна са црвено-белим „Вучицама“. Међутим, посебно см поносан на чињеницу да смо барем мало заталасали учмалу атмосферу у клубу где се већина људи зачаурила у сопственом задовољству, а све смо то чинили уз наду да ће сав наш рад и труд у блиској будућности и дати резултате. Изнад свега сам поносан на чињеницу да више ништа неће бити исто и да ће ЖФК Црвена звезда морати да крене неким другим, правим путем, на некој здравој основи и са људима који ће бити поносни на чињеницу да су део Црвене звезде, а не да од те Црвене звезде гледају само сопствене користи. О великом Звездаштву и привржености Црвеној звезди, које актуелно руководство толико самопропагира, говори и чињеница да је клуб пре петнаестак дана ушао у десету годину постојања. Међутим, нико то у клубу ни на који начин није обележио па макар симболично једним постом на њиховим друштвеним мрежама. Зашто нису? Па зато што руководиоци клуба самозаљубљени у одраз сопственог огледала ни не знају када је клуб основан. Толико о њиховој привржености нечему што носи свето име Црвена звезда.

И на крају, као што сам обећао у претходном делу текста, кључна реченица која говори о томе када и како ће бити боље и у ЖФК Црвена звезда и српском женском фудбалу уопште.
– оног момента када српским женским фудбалом не буду руководили људи које можеш купити за 50 евра, флашу пива и десет ћевапа са луком, све ће бити другачије. Здравије.

Post Scriptum: Надам се само да ће све наведено бити и мотив родитељима чија деца тренирају или желе да тренирају у овој и оваквој Црвеној звезди да добро поразмисле каквим људима поверавају своју децу да их спортски обликују, васпитавају и изграде у боље личности, или можда у будуће мајке, које ће се рађањем своје деце на најлепши могући начин одужити како својим родитељима, тако и мајци Србији. Актуелном Звездином руководству, али и онима који тако жељно претендују да буду Звездино руководство интереси су потпуно другачији и базирају се на само њима знане интересе…
… ако ЖФК Црвена звезда уопште и има некога ко барем глуми да руководи клубом у интересу клуба, малом барком без кормилара на узбурканом мору…

наставиће се…

Извор: мојацрвеназвезда.нет

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама