Istorija Sećanja Fudbal Fudbal

Kako smo osvojili titulu 1981. godine

U sezoni 1980/81, Crvena zvezda je odbranila titulu i 15. put postala šampion države. Titula je obezbeđena u pretposlednjem kolu, 10. juna na stadionu u Mostaru, gde je Crvena zvezda remizirala (0:0) protiv Veleža. Poslednje 34. kolo, doneo je 68. večiti derbi, gde je tadašnji šampion odigrao 1:1 protiv večitog rivala. Tom utakmicom je ujedno okončan i 36. posleratni šampionat, a Crvena zvezda je, ispred Hajduka iz Splita i Radničkog iz Niša, potpuno zasluženo osvojila šampionsku titulu.

Svaki derbi je navijačima važan i svaki doživljavaju na poseban način, a posebno kada je poslednje kolo i kada se slavi titula. Kada nema straha, kalkulacija, kada se na terenu nadmudruju vrhunski igrači – onda ima i uživanja. Večiti rivali su publici priredili pravi fudbalski spektakl, gde su se konstantno ređale šanse na obe strane. Pre početka utakmice, Delije su, u znak zahvalnosti, poklonili 137 karanfila Srebrenku Repčiću, jer je upravo toliko utakmica u crveno-belom dresu i odigrao. Očekivala se pobeda, jer je do tada nismo imali u derbiju, ali se ipak meč završio bez pobednika. Međutim, posle utakmice trener Crvene zvezde Branko Stanković, nije krio zadovoljstvo.

– Kao što sam i predviđao, bio je to spektakl. Posle svega, preostalo mi je da samo čestitam fudbalerima, koji su prolazeći kroz mnoga iskušenja, na kraju smogli snage da okončaju prvenstvo u zaista šampionskom stilu – rekao je Stanković.

Pred 60.000 ljudi, čuveni „Ambasador“ izveo je na teren sledeći sastav: Simeunović, Krmpotić, Jovin, Muslin, Miletović, Jurišić, V. Petrović, Šestić, R. Savić, Janjanin, Repčić.

Crvena zvezda je nadigrala Partizan u prvom poluvremenu, iako su crno-beli vodili rezultatom 1:0 posle 45 minuta. Strelac ranog gola za Partizan bio je kapiten Momčilo Vukotić. Ofanziva crveno-belih počela je u devetom minutu, kada je posle centaršuta Janjanina, Šestić pogodio prečku, a odbijenu loptu Repčić poslao u mrežu. Međutim, sudija Glavina je gol poništio zbog ofsajda. Predvodnik većine akcija našeg tima bio je Vladimir Petrović Pižon. Njegove pokušaje iz slobodnih udaraca Stojić je uspešno branio i bio najzaslužniji što se mreža Partizana u prvom poluvremenu nije zatresla.

U nastavku, Partizan je bio agresivniji, a crveno-beli su sredinom drugog poluvremena uspeli da preuzmu inicijativu. Igrao se 70. minut, kada je Crvena zvezda postigla izjednačujući pogodak. Strelac gola bio je Srebrenko Repčić. Šestić je fantastičnim centaršutom sa desne strane uposlio Repčića, koji je preciznim udarcem glavom zatresao mrežu večitog rivala. Na stadionu je nastala prava karnevalska atmosfera. Kako se utakmica bližila kraju, zvezdaši su sjajnim navijanjem davali vetar u leđa svojim ljubimcima koji su napadima želeli da uspešnu sezonu krunišu pobedom. Međutim, do kraja utakmice rezultat je ostao nepromenjen. Bila je to noć koja u kojoj su oba tima rekla ,,zbogom“ publici na najatraktivniji način.

Crvena zvezda je u šampionatu okončanom 1981. godine postigla 62 gola, uz 44 osvojena boda. Najbolji strelac tima bio je Zdravko Borovnica koji je postigao 12 golova.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama