Историја Сећања Фудбал Фудбал

Како смо освојили титулу 1981. године

У сезони 1980/81, Црвена звезда је одбранила титулу и 15. пут постала шампион државе. Титула је обезбеђена у претпоследњем колу, 10. јуна на стадиону у Мостару, где је Црвена звезда ремизирала (0:0) против Вележа. Последње 34. коло, донео је 68. вечити дерби, где је тадашњи шампион одиграо 1:1 против вечитог ривала. Том утакмицом је уједно окончан и 36. послератни шампионат, а Црвена звезда је, испред Хајдука из Сплита и Радничког из Ниша, потпуно заслужено освојила шампионску титулу.

Сваки дерби је навијачима важан и сваки доживљавају на посебан начин, а посебно када је последње коло и када се слави титула. Када нема страха, калкулација, када се на терену надмудрују врхунски играчи – онда има и уживања. Вечити ривали су публици приредили прави фудбалски спектакл, где су се константно ређале шансе на обе стране. Пре почетка утакмице, Делије су, у знак захвалности, поклонили 137 каранфила Сребренку Репчићу, јер је управо толико утакмица у црвено-белом дресу и одиграо. Очекивала се победа, јер је до тада нисмо имали у дербију, али се ипак меч завршио без победника. Међутим, после утакмице тренер Црвене звезде Бранко Станковић, није крио задовољство.

– Као што сам и предвиђао, био је то спектакл. После свега, преостало ми је да само честитам фудбалерима, који су пролазећи кроз многа искушења, на крају смогли снаге да окончају првенство у заиста шампионском стилу – рекао је Станковић.

Пред 60.000 људи, чувени „Амбасадор“ извео је на терен следећи састав: Симеуновић, Крмпотић, Јовин, Муслин, Милетовић, Јуришић, В. Петровић, Шестић, Р. Савић, Јањанин, Репчић.

Црвена звезда је надиграла Партизан у првом полувремену, иако су црно-бели водили резултатом 1:0 после 45 минута. Стрелац раног гола за Партизан био је капитен Момчило Вукотић. Офанзива црвено-белих почела је у деветом минуту, када је после центаршута Јањанина, Шестић погодио пречку, а одбијену лопту Репчић послао у мрежу. Међутим, судија Главина је гол поништио због офсајда. Предводник већине акција нашег тима био је Владимир Петровић Пижон. Његове покушаје из слободних удараца Стојић је успешно бранио и био најзаслужнији што се мрежа Партизана у првом полувремену није затресла.

У наставку, Партизан је био агресивнији, а црвено-бели су средином другог полувремена успели да преузму иницијативу. Играо се 70. минут, када је Црвена звезда постигла изједначујући погодак. Стрелац гола био је Сребренко Репчић. Шестић је фантастичним центаршутом са десне стране упослио Репчића, који је прецизним ударцем главом затресао мрежу вечитог ривала. На стадиону је настала права карневалска атмосфера. Како се утакмица ближила крају, звездаши су сјајним навијањем давали ветар у леђа својим љубимцима који су нападима желели да успешну сезону крунишу победом. Међутим, до краја утакмице резултат је остао непромењен. Била је то ноћ која у којој су оба тима рекла ,,збогом“ публици на најатрактивнији начин.

Црвена звезда је у шампионату окончаном 1981. године постигла 62 гола, уз 44 освојена бода. Најбољи стрелац тима био је Здравко Боровница који је постигао 12 голова.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама