Fudbal Fudbal/Vesti

U SUSRET POLUFINALU KUPA SRBIJE

Izvor: SD Crvena zvezda

Crvena zvezda u sredu od 20 časova gostuje ekipi Partizana u okviru polufinala Kupa Srbije.

Izabranike Dejana Stankovića očekuje novi izazov. Ovoga puta, naš tim ukrstiće koplja protiv večitog rivala 200. put, računajući sva takmičenja. Zvezda će pobedom u sredu imati priliku da dođe na korak od osvajanja kupa, i dugo očekivane duple krune, koja bi obradovala sve zvezdaše.

MEĐUSOBNI SUSRETI

Do sada smo se sa ekipom iz Humske sastali 162 puta i iz tih duela imamo pozitivan skor. Prvi večiti derbi odigran je 5. januara 1947. godine kada je Crvena zvezda pobedila Partizan na njihovom terenu rezultatom 4:3. Meč je obeležio het-trik našeg fudbalera Jovana Jezerkića, a četvrti gol za Zvezdu delo je Predraga Đajića. Takođe, prvi gol u večitom derbiju postigao je upravo Jezerkić i time se upisao u istoriju srpskog fudbala.

Crvena zvezda je do danas zadržala pozitivan bilans u duelima sa večitim rivalom. Crveno-beli su od ukupno 162 utakmica u nacionalnom šampionatu pobedili 64 puta uz 227 postignutih golova, 51 put do sada se meč završio nerešenim ishodom, a 47 puta je večiti rival bio bolji.

Poslednji duel između Crvene zvezde i Partizana završen je nerešenim rezultatom 0:0, odigran u okviru 24. kola Superlige Srbije.

Najtrofejniji srpski klub mnogo je uspešniji u polufinalima od Partizana. Tim iz Ljutice Bogdana od 15 utakmica pobedio je 12 puta, a od toga se osam puta plasirao u finale Kupa Srbije. Prethodna dva polufinala igrala su se na dva meča, što se desilo ukupno četiri puta. Kad su borbe za finale bile svedene na jednu utakmicu, Crvena zvezda je bila uspešnija pet puta, a Partizan samo jednom.

BUDITE UZ ZVEZDU

Naši igrači ističu koliko im znači podrška sa tribina. Zato je bitno da se na sutrašnjem meču pojave u što većem broju i podrže pulene Dejana Stankovića u pohodu ka šampionskoj tituli. Karte za meč sa večitim rivalom možete kupiti na blagajni našeg stadiona sutra od 10 do 19 časova za severnu i zapadnu (bočni deo do severa) tribinu.

Direktan prenos utakmice protiv Partizana možete pratiti na kanalu Arenasport 1 sa početkom od 20 časova. Ukoliko niste u prilici da pratite video prenos uživo, možete biti uz naše momke i na Zvezdinoj aplikaciji, putem tekstualnog prenosa na našem Meč centru, koji je aktivan na svakom meču iz minuta u minut, kao i na zvaničnom Tviter profilu.

FORMA EKIPA

Izabranici Dejana Stankovića osvojili su šampionsku titulu. Ovog proleća su pred našim igračima “padali” Čukarički, Vojvodina, Mačva, Napredak, Radnik, ali ni Inđija ni Partizan nisu našli ključ za pobedu protiv crveno-bele ekipe. Naš tim je osvojio 21 bod u prolećnom delu prvenstva i nalazi se na prvom mestu sa 75 osvojenih bodova. Ekipa Partizana je u prethodnih pet mečeva upisala tri pobede, remi i poraz, a trenutno se nalazi na drugoj poziciji sa 61 osvojenih bodova.

REČ DEJANA STANKOVIĆA

Šef stručnog štaba našeg tima ističe da je ekipa spremna za 200. derbi, kao i da veruje da će fudbaleri izaći hrabro na teren sa željom da se nadmeću.

– Imali smo vremena posle Radnika da odmorimo. Derbi dolazi u pravo vreme, za Crvenu zvezdu, igrače, mene. Već je 200. derbi, vreme baš brzo prolazi. Nema tu posebnih očekivanja, moraš da budeš pravi, da uđeš u utakmicu kao da je poslednja. Mečevi sa Partizanom uvek nose dozu iznenađenja, a ja se nadam da ćemo mi biti ti koji će iznenaditi. Spremni smo, znamo šta naš čeka, moramo da budemo hrabri – rekao je Stanković.

NAJBOLJI PROTIVNIČKI IGRAČI

Ekipa Partizana sastoji se od odličnih pojedinaca, kako mladih tako i iskusnih fudbalera. Na golu je bivši reprezentativac Vladimir Stojković. U odbrani se nalaze mladi Strahinja Pavlović i iskusni superligaški štoper Bojan Ostojić, dok po bokovima dejstvuju Nemanja Miletić i Slobodan Urošević. Vezni red čine Saša Zđelar i najbolji pojedinac crno-belih Bibars Natho, dok je ispred njih Sejduba Suma. Po krilima se nalaze dva izrazito brza fudbalera Lazar Marković i Takuma Asano, dok u samom špicu napada deluje Umar Sadik, jedan od najboljih strelaca lige. Pored njih šansu očekuju mladi Filip Stevanović i Lazar Pavlović, kao i Bojan Matić.

SUDIJA MEČA

Glavni arbitar polufinalnog meča sa Partizanom je Novak Simović iz Lovćenca. Pomagaće mu Milovan Ristić i Dalibor Đurđević.

ZANIMLJIVOSTI

Prvi put derbi je pod reflektorima odigran 7. maja 1972. a to je bio jubilarni 50. susret dva tima, a 37. večiti derbi igran 5. decembra 1965. godine je prvi meč Crvene zvezde i Partizana koji je prenošen na televiziji.

Zvezdina najveća pobeda ostvarena je 17. novembra 1968. u okviru 43. derbija kada su crveno-beli slavili rezultatom 6:1.

Jedini gol direktno iz kornera postigao je u 81. prvenstvenom derbiju Dragan Stojković.

Prvi derbi koji je završen bez golova je odigran 1. oktobra 1961. i to je bio 29. susret večitih rivala.

Rekordna poseta je zabeležena 7. novembra 1976. i tada je naš tim slavio sa 1:0, a na tribinama Marakane bilo je oko 100.000 gledalaca, od čega 90.142 sa plaćenim ulaznicama.

U prvom i jedinom večitom derbiju odigranom bez publike 1. marta pre 12 godina – Crvena zvezda je savladala Partizan rezultatom 4:1. Posebno se istakao dvostruki strelac Segundo Kastiljo, a pogađali su još Dejan Milovanović i aktuelni pomoćni trener u stručnom štabu Dejana Stankovića – Nenad Milijaš.

Ovo će biti 200. okršaj u svim takmičenjima između Crvene zvezde i Partizana.

DRUGO POLUFINALE

Sreda, 10. jun:

Čukarički – Vojvodina od 17 časova.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama