Фудбал Фудбал/Вести

ЗВЕЗДА 12. НА ВЕЧНОЈ ЛИСТИ ШАМПИОНА У ЕВРОПИ

Извор: СД Црвена звезда

Победа над “грађевинарима“ од 5:0 на Бањици била је довољна за почетак новог славља нашег клуба и то шампионског. Фудбалери Црвене звезде трећу сезону узастопно су најбоља екипа у Србији. Наш клуб се тако уписао 31. пут као шампион државе и појачао притисак на оне који су испред њега на вечној листи најтрофејнијих клубова у свету. Такође, Звезда је новом титулом првака дошла до 61. пехара у свим такмичењима и на тој листи налази се на 16. месту.

Црвена звезда је први клуб у Европи који је постао шампион на терену после пандемије корона вируса и паузе од два и по месеца. Тај податак даје посебну важност и јединственост овом успеху пулена Дејана Станковића и говори о доминацији нашег клуба у границама Србије.

Што се тиче клубова на ранг листи који су освојили 30 и више титула, само је Селтик пре црвено-белих обезбедио нови првенствени трофеј и то пре неколико недеља за зеленим столом, када је прекинуто првенство Шкотске и аутоматски додељена титулар екип из Глазгова.

Звезда се на листи најтрофејнијих шампиона у Европи тријумфом над Радом померила на 12. место, које дели са екипом ЦСКА из Софије, а како је Лудогорец убедљиво први у Бугарској, црвено-бели ће највероватније остати на овој позицији током лета.

Звезди и бугарском клубу ће се на деоби 12. позиције можда придружити и мађарски Фернцварош, који се налази на прагу своје 31. титуле с обзиром на то да има девет бодова предности на врху табеле у свом првенству.

КЛУБОВИ СА ПРЕКО 30 ОСВОЈЕНИХ ТИТУЛА:

54 – Ренџерс (Шкотска)
53 – Линфилд (Северна Ирска)
51 – Селтик (Шкотска)
44 – Олимпијакос (Грчка)
37 – Бенфика (Португалија)
35 – Јувентус (Италија)
34 – Андерлехт (Белгија)
34 – Ајакс (Холандија)
33 – Спарта Праг (Чешка)
33 – Реал Мадрид (Шпанија)
32 – Рапид Беч (Аустрија)
31 – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (Србија)
31 – ЦСКА Софија (Бугарска)
30 – Ференцварош (Мађарска)

Са 61 пехаром у свим званичним такмичењима, клуб са Маракане је међу 20 најуспешнијих у Европи! Тим Дејана Станковића налази се на 16. месту, где ће сигурно остати и у случају освајања Купа Србије.

Број пехара осликава величину Црвене звезде, сврстава је у друштво звучних европских клубова. Тренутно је трофејни биланс нашег клуба надомак Ливерпула, који ће се вероватно попети за степеницу више чим се настави Премијер лига. Црвено-бели имаће прилику да дођу до 62. трофеја кроз куп такмичење, а до циља су остале још две препреке пошто је тим Дејана Станковића победио и Инђију и пласирао се у полуфинале.

Са билансом између 60 и 70 трофеја у Звездином и Ливерпуловом друштву су још тренутно боље пласиране екипе попут Јувентуса и Манчестер јунајтеда што додатно даје на значају, јер се наш тим налази у одабраном друштву великана европског фудбала.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама