Fudbal Fudbal/Vesti

SUVERENI ŠAMPION I U OČIMA STATISTIKE

Izvor: SD Crvena zvezda

Crvena zvezda je šampion Srbije za sezonu 2019/20. To je 31. državna titula našeg kluba, a izabranicima Dejana Stankovića je pošlo za rukom da je osvoje tri kola pre kraja, jer su napravili dvocifrenu bodovnu razliku naspram prvog pratioca. Bila je treća uzastopno titula Zvezde u Superligi i apsolutna dominacija po mnogim statističkim parametrima.

Zasluženo – to je prava reč kojom bi se opisalo osvajanje titule Crvene zvezde za sezonu 2019/20. Ono što je Vladan Milojević započeo – Dejan Stanković je završio i doneo Crvenoj zvezdi treću titulu u nizu. Počelo je sigurnom pobedom protiv Javora (2:0), kada su pogađali Branko Jovičić i El Fardu Ben, a završeno je onako kako je i igra Crvene zvezde eksponencijalno napredovala kako je vreme odmicalo – pobedom od 5:0 protiv Rada, kada su osim dvostrukog strelca Alekse Vukanovića, rešetali mrežu „građevinara“ još Mirko Ivanić, Miloš Degenek i Srđan Babić.

Dominacija se pre svega ogleda u broju osvojenih bodova, čak 72 na 27 utakmica što je impozantnih 88,9 odsto. Bolji procenat osvojenih bodova od Crvene zvezde ima samo Liverpul. Naš tim ima i veoma dobar odnos u gol razlici 61:14, postizali smo u Superligi 2.25 golova po meču, a primali svega 0.51 pogodaka. Odličan je učinak imao i Dejan Stanković u prolećnom delu jer je u do sada odigranih sedam mečeva ostvario pet pobeda i dva remija uz samo jedan primljen gol i to protiv Inđije 26- februara! U seeriji je od četiri meča bez primljenog gola, ali je i efikasnost ekipe rasla pa je u poslednjih 270 minuta ekipa postigla čak 11 golova.

Crvena zvezda ima kvalitetan roster, dugu klupu i iz tog razloga nijedan fudbaler nije odigrao sve mečeve. Najstandardniji je bio kapiten Milan Borjan. On je počeo 23 meča, a prate ga Radovan Pankov sa 21, Miloš Degenek i El Fardu Ben sa 20, a onda i četvorka sa 18 odigranih mečeva u prvenstvu – Nemanja Milunović, Aleksa Vukanović, Miloš Vulić i Milan Pavkov. Što se minutaže tiče, Borjan je jedini fudbaler koji je odigrao više od 2000 minuta. On je igrač koji je najčešće bio na terenu (2070 odigranih minuta), a prate ga El Fardu Ben (1738), Miloš Degenek (1669), a više od 1500 minuta imaju i Radovan Pankov (1573) i Nemanja Milunović (1520). Zanimljivo je da je ukupno 30 igrača nosilo crveno-beli dres tokom sezone, a da još uvek na debi čekaju Andrija Katić, Marko Konatar i Seku Sanogo.

Lider što se tiče golova je i prošlogodišnji najbolji strelac – El Fardu Ben, ujedno i prvi strelac u čitavoj ligi – 13 golova. Prati ga gorostasni napadač Milan Pavkov sa sedam, a onda sledi Aleksa Vukanović sa šest i Antonio Tomane sa pet. Ukupno 21 fudbaler Crvene zvezde se ove sezone upisao u strelce u domaćem prvenstvu, ali verujemo da će se i taj broj povećati, s obzirom da treba da se odigraju još tri meča.

Najbolji asistent je i dalje kapiten Marko Marin sa šest dodavanja koja su pretvorena u gol. Prati ga Marko Gobeljić sa pet, po četiri su zabeležili El Fardu Ben, Aleksa Vukanović i Antonio Tomane. Čak 18 fudbalera Crvene zvezde je ove sezone asistiralo, što dovoljno govori o nesebičnosti naših vedeta.

Najstariji fudbaler koji je nosio dres Crvene zvezde ove sezone je Hoze Kanjas, rođen 1987. godine, a najmlađi je Željko Gavrić, momak koji još uvek čeka dvadeseti rođendan. Prosek godina našeg tima ove sezone, što se tiče igrača koji su nastupali, je 26.4, a ukoliko Katić i Konatar zaigraju, prosek će se „poboljšati“, odnosno smanjiti.

Igrači koji su učestvovali u osvajanju titule: Milan Borjan, Zoran Popović, Marko Gobeljić, Milan Gajić, Filip Stojković, Miloš Degenek, Nemanja Milunović, Radovan Pankov, Srđan Babić, Milan Rodić, Žander Santana, Njegoš Petrović, Miloš Vulić, Hoze Kanjas, Branko Jovičić, Dušan Jovančić, Veljko Nikolić, Mirko Ivanić, Marko Marin, El Fardu Ben, Željko Gavrić, Aleksa Vukanović, Mateo Garsija, Veljko Simić, Radživ Van la Para, Milan Jevtović, Ričmond Boaći, Milan Pavkov, Antonio Tomane, Nikola Krstović. Deo ekipe su i Andrija Katić, Marko Konatar i Seku Sanogo čiji se debi u prvenstvu još uvek čeka, dok je to jesenas bio slučaj sa golmanima Nikolom Vasiljevićem i Aleksandrom Stankovićem, koji prolećni deo sezone provode na pozajmicama.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama