Фудбал Фудбал/Вести

СУВЕРЕНИ ШАМПИОН И У ОЧИМА СТАТИСТИКЕ

Извор: СД Црвена звезда

Црвена звезда је шампион Србије за сезону 2019/20. То је 31. државна титула нашег клуба, а изабраницима Дејана Станковића је пошло за руком да је освоје три кола пре краја, јер су направили двоцифрену бодовну разлику наспрам првог пратиоца. Била је трећа узастопно титула Звезде у Суперлиги и апсолутна доминација по многим статистичким параметрима.

Заслужено – то је права реч којом би се описало освајање титуле Црвене звезде за сезону 2019/20. Оно што је Владан Милојевић започео – Дејан Станковић је завршио и донео Црвеној звезди трећу титулу у низу. Почело је сигурном победом против Јавора (2:0), када су погађали Бранко Јовичић и Ел Фарду Бен, а завршено је онако како је и игра Црвене звезде експоненцијално напредовала како је време одмицало – победом од 5:0 против Рада, када су осим двоструког стрелца Алексе Вукановића, решетали мрежу „грађевинара“ још Мирко Иванић, Милош Дегенек и Срђан Бабић.

Доминација се пре свега огледа у броју освојених бодова, чак 72 на 27 утакмица што је импозантних 88,9 одсто. Бољи проценат освојених бодова од Црвене звезде има само Ливерпул. Наш тим има и веома добар однос у гол разлици 61:14, постизали смо у Суперлиги 2.25 голова по мечу, а примали свега 0.51 погодака. Одличан је учинак имао и Дејан Станковић у пролећном делу јер је у до сада одиграних седам мечева остварио пет победа и два ремија уз само један примљен гол и то против Инђије 26- фебруара! У сеерији је од четири меча без примљеног гола, али је и ефикасност екипе расла па је у последњих 270 минута екипа постигла чак 11 голова.

Црвена звезда има квалитетан ростер, дугу клупу и из тог разлога ниједан фудбалер није одиграо све мечеве. Најстандарднији је био капитен Милан Борјан. Он је почео 23 меча, а прате га Радован Панков са 21, Милош Дегенек и Ел Фарду Бен са 20, а онда и четворка са 18 одиграних мечева у првенству – Немања Милуновић, Алекса Вукановић, Милош Вулић и Милан Павков. Што се минутаже тиче, Борјан је једини фудбалер који је одиграо више од 2000 минута. Он је играч који је најчешће био на терену (2070 одиграних минута), а прате га Ел Фарду Бен (1738), Милош Дегенек (1669), а више од 1500 минута имају и Радован Панков (1573) и Немања Милуновић (1520). Занимљиво је да је укупно 30 играча носило црвено-бели дрес током сезоне, а да још увек на деби чекају Андрија Катић, Марко Конатар и Секу Саного.

Лидер што се тиче голова је и прошлогодишњи најбољи стрелац – Ел Фарду Бен, уједно и први стрелац у читавој лиги – 13 голова. Прати га горостасни нападач Милан Павков са седам, а онда следи Алекса Вукановић са шест и Антонио Томане са пет. Укупно 21 фудбалер Црвене звезде се ове сезоне уписао у стрелце у домаћем првенству, али верујемо да ће се и тај број повећати, с обзиром да треба да се одиграју још три меча.

Најбољи асистент је и даље капитен Марко Марин са шест додавања која су претворена у гол. Прати га Марко Гобељић са пет, по четири су забележили Ел Фарду Бен, Алекса Вукановић и Антонио Томане. Чак 18 фудбалера Црвене звезде је ове сезоне асистирало, што довољно говори о несебичности наших ведета.

Најстарији фудбалер који је носио дрес Црвене звезде ове сезоне је Хозе Кањас, рођен 1987. године, а најмлађи је Жељко Гаврић, момак који још увек чека двадесети рођендан. Просек година нашег тима ове сезоне, што се тиче играча који су наступали, је 26.4, а уколико Катић и Конатар заиграју, просек ће се „побољшати“, односно смањити.

Играчи који су учествовали у освајању титуле: Милан Борјан, Зоран Поповић, Марко Гобељић, Милан Гајић, Филип Стојковић, Милош Дегенек, Немања Милуновић, Радован Панков, Срђан Бабић, Милан Родић, Жандер Сантана, Његош Петровић, Милош Вулић, Хозе Кањас, Бранко Јовичић, Душан Јованчић, Вељко Николић, Мирко Иванић, Марко Марин, Ел Фарду Бен, Жељко Гаврић, Алекса Вукановић, Матео Гарсија, Вељко Симић, Раџив Ван ла Пара, Милан Јевтовић, Ричмонд Боаћи, Милан Павков, Антонио Томане, Никола Крстовић. Део екипе су и Андрија Катић, Марко Конатар и Секу Саного чији се деби у првенству још увек чека, док је то јесенас био случај са голманима Николом Васиљевићем и Александром Станковићем, који пролећни део сезоне проводе на позајмицама.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама