Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Crvena zvezda šampion!

Crvena zvezda je pobedom nad Radom na Banjici 5:0 (3:0) u okviru 27. kola, tri runde pre kraja Superlige i matematički osvojila šampionsku titulu. I to na isti dan kad je pre 29 godina zlatna generacija osvojila Kup šampiona u Bariju. Pogotke za 31. šampionsku titulu u vrlo dobroj partiji i najubedljivijoj pobedi ovog proleća postigli su Mirko Ivanić u 24. iz penala, Srđan Babić u 30, Aleksa Vukanović u 36. i 82. i Miloš Degenek u 57. minutu.

Rad – Crvena zvezda 0:5 (0:3)

Stadion: „Kralj Petar Prvi“.

Bez prisustva publike.

Sudija:  Danilo Grujić (Niš)

Strelci: Ivanić u 24, Babić u 30, Vukanović u 36. i 82, Degenek u 57. minutu.

Žuti kartoni: Perendija, Busnić (Rad), Pavkov (Crvena zvezda).

Rad: Marković, Dobrijević, Perendija (od 61. Stojanović), Tanasijević, Milošević (od 70. Jovanović), Busnić, Zogović (od 53. Kasalica), Lazarević, Živković, Trifunović (od 70. Nikolić), Kaluđerović (od 70. Kovačević).

Rezerve: Mićanović, Nikolić, Stojanović, Kasalica, Jovanović, Kovačević, Dedijer.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Degenek, Babić, Rodić (od 62. Pankov), Petrović (od 75. Jovičić), Nikolić (od 46. Gavrić), Ivanić, Ben (od 62. Jovančić), Vukanović, Tomane (od 62. Pavkov).

Rezerve: Popović, Gajić, Pankov, Jovičić, Jovančić, Gavrić, Pavkov.

Utakmica je počela minutom ćutanja u čast preminulih tokom pandemije korona virusa, a Crvena zvezda je na Banjicu stigla sa jasnom namerom da što pre obezbedi tri boda i overi titulu i sve najave vrlo brzo sprovela u delo. Već u 36. minutu na semaforu stajalo 0:3. Od starta je naš tim krenuo agresivno, igralo se na 30 metara od gola Markovića a Aleksa Vukanović u 3. i Ben u 4. minutu nisu u samom uvodu meča uspeli da nadmudre golmana “građevinara”. Loš teren i bunker domaćina bilo je teško probiti, prema savetu trenera Dejana Stankovića, igrači našeg kluba igrali su strpljivo pokušavajući da pronađu pukotine u odbrani gostiju. Tomane se neočekivano našao u prilici da ugrozi Markoivića u 15. minutu ali nije najbolje zahvatio loptu sa 17 metara. Međutim, bilo je očigledno da je samo pitanje vremena kad će Marković kapitulirati, Zvezda je za 12 minuta izrešetala mrežu domaćina.

Nepreznost Milana Perendije i brzina Alekse Vukanovića u 23. minutu doveli su do penala za Crvenu zvezdu. Mirko Ivanić je hladnokrvno realizovao najstrožu kaznu i trasirao put pobedi i odbrani titule. Već u 30. minutu sve dileme oko pobede Crvene zvezde bile su rešene posle sjajne akcije iz prekida i uz majstorski završetak štopera Srđana Babića. Dok su svi očekivali da Ben direktno šutira na gol iz slobodnog udarca, usledila je akcija sa treninga. Ben je dodao do Ivanića, dok je odbrana domaćina pokušala da “izađe”, strelac prvog gola je odigrao do Babića koji se našao sam na deset metara od Markovića i lako postigao gol. Nova sjajna akcija za 3:0 u 36. minutu. Ben je pravovremeno poslao pas ka Vukanoviću između dva štopera a naš napadač rutinski postigao svoj peti prvenstvei gol. Mogao je odlični Vukanović u 41. minutu i do drugog gola, ali je Marković čudesno intervenisao. Golman “građevinara” je bio i najbolji u svom timu jer je u 44. minutu uspeo nekako da ukroti i “bombu” Njegoša Petrovića sa 25 metara. Zvezda je i na ne baš idelanom terenu demostrirala razliku u klasi, a Rad sem dva prodora po krilu nije uspeo da uputi nijedan šut ka golu našeg tima.

 Svesni da je sve rešeno, naš igrači su drugi deo odigrali više na rutinu, ali su sve držali u svojim rukama polako pojačavajući pritisak jer su se uželeli fudbala i takmičenja. Mirko Ivanić je u 53. minutu imao dobru priliku ali nije najbolje zahvatio loptu sa sedam metara. Mešutim, već u 57. minutu Zvezda je povisila vođstvo. Ben je sjajno izveo kroner a Miloš Degenk je nadvisio sve i zakucao loptu u mrežu. Radovan Pankov je pokušao peti gol da postigne makazicama, Gavrić je veoma lukavo šutirao ali tik pored gola, dok je Dušan Jovančić uzdrmao stativu sa preko 20 metara. “Petardu” za šampionsko slavlje potpalio je Aleksa Vukanović u 82. minutu. Pre toga razigrani Mirko Ivanić je sjajno prošao a napadač se dobro snašao u petercu i šestim ligaškim golom u sezoni stavio tačku.

Crvena zvezda je najubedljivijom pobedom ovog proleća završila posao i nastavila dominaciju trećom uzastopnom titulom. Sada naš tim može da se posveti četvrtinafu Kupa Srbije jer već u utorak 2. juna od 17.00 časova igra kao gost protiv Inđije.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama