Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Црвена звезда шампион!

Црвена звезда је победом над Радом на Бањици 5:0 (3:0) у оквиру 27. кола, три рунде пре краја Суперлиге и математички освојила шампионску титулу. И то на исти дан кад је пре 29 година златна генерација освојила Куп шампиона у Барију. Поготке за 31. шампионску титулу у врло доброј партији и најубедљивијој победи овог пролећа постигли су Мирко Иванић у 24. из пенала, Срђан Бабић у 30, Алекса Вукановић у 36. и 82. и Милош Дегенек у 57. минуту.

Рад – Црвена звезда 0:5 (0:3)

Стадион: „Краљ Петар Први“.

Без присуства публике.

Судија:  Данило Грујић (Ниш)

Стрелци: Иванић у 24, Бабић у 30, Вукановић у 36. и 82, Дегенек у 57. минуту.

Жути картони: Перендија, Буснић (Рад), Павков (Црвена звезда).

Рад: Марковић, Добријевић, Перендија (од 61. Стојановић), Танасијевић, Милошевић (од 70. Јовановић), Буснић, Зоговић (од 53. Касалица), Лазаревић, Живковић, Трифуновић (од 70. Николић), Калуђеровић (од 70. Ковачевић).

Резерве: Мићановић, Николић, Стојановић, Касалица, Јовановић, Ковачевић, Дедијер.

Црвена звезда: Борјан, Гобељић, Дегенек, Бабић, Родић (од 62. Панков), Петровић (од 75. Јовичић), Николић (од 46. Гаврић), Иванић, Бен (од 62. Јованчић), Вукановић, Томане (од 62. Павков).

Резерве: Поповић, Гајић, Панков, Јовичић, Јованчић, Гаврић, Павков.

Утакмица је почела минутом ћутања у част преминулих током пандемије корона вируса, а Црвена звезда је на Бањицу стигла са јасном намером да што пре обезбеди три бода и овери титулу и све најаве врло брзо спровела у дело. Већ у 36. минуту на семафору стајало 0:3. Од старта је наш тим кренуо агресивно, играло се на 30 метара од гола Марковића а Алекса Вукановић у 3. и Бен у 4. минуту нису у самом уводу меча успели да надмудре голмана “грађевинара”. Лош терен и бункер домаћина било је тешко пробити, према савету тренера Дејана Станковића, играчи нашег клуба играли су стрпљиво покушавајући да пронађу пукотине у одбрани гостију. Томане се неочекивано нашао у прилици да угрози Маркоивића у 15. минуту али није најбоље захватио лопту са 17 метара. Међутим, било је очигледно да је само питање времена кад ће Марковић капитулирати, Звезда је за 12 минута изрешетала мрежу домаћина.

Непрезност Милана Перендије и брзина Алексе Вукановића у 23. минуту довели су до пенала за Црвену звезду. Мирко Иванић је хладнокрвно реализовао најстрожу казну и трасирао пут победи и одбрани титуле. Већ у 30. минуту све дилеме око победе Црвене звезде биле су решене после сјајне акције из прекида и уз мајсторски завршетак штопера Срђана Бабића. Док су сви очекивали да Бен директно шутира на гол из слободног ударца, уследила је акција са тренинга. Бен је додао до Иванића, док је одбрана домаћина покушала да “изађе”, стрелац првог гола је одиграо до Бабића који се нашао сам на десет метара од Марковића и лако постигао гол. Нова сјајна акција за 3:0 у 36. минуту. Бен је правовремено послао пас ка Вукановићу између два штопера а наш нападач рутински постигао свој пети првенствеи гол. Могао је одлични Вукановић у 41. минуту и до другог гола, али је Марковић чудесно интервенисао. Голман “грађевинара” је био и најбољи у свом тиму јер је у 44. минуту успео некако да укроти и “бомбу” Његоша Петровића са 25 метара. Звезда је и на не баш иделаном терену демострирала разлику у класи, а Рад сем два продора по крилу није успео да упути ниједан шут ка голу нашег тима.

 Свесни да је све решено, наш играчи су други део одиграли више на рутину, али су све држали у својим рукама полако појачавајући притисак јер су се ужелели фудбала и такмичења. Мирко Иванић је у 53. минуту имао добру прилику али није најбоље захватио лопту са седам метара. Мешутим, већ у 57. минуту Звезда је повисила вођство. Бен је сјајно извео кронер а Милош Дегенк је надвисио све и закуцао лопту у мрежу. Радован Панков је покушао пети гол да постигне маказицама, Гаврић је веома лукаво шутирао али тик поред гола, док је Душан Јованчић уздрмао стативу са преко 20 метара. “Петарду” за шампионско славље потпалио је Алекса Вукановић у 82. минуту. Пре тога разиграни Мирко Иванић је сјајно прошао а нападач се добро снашао у петерцу и шестим лигашким голом у сезони ставио тачку.

Црвена звезда је најубедљивијом победом овог пролећа завршила посао и наставила доминацију трећом узастопном титулом. Сада наш тим може да се посвети четвртинафу Купа Србије јер већ у уторак 2. јуна од 17.00 часова игра као гост против Инђије.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама