Фудбал Фудбал/Вести

Шта се дешава са женским фудбалом у Србији?

Светска пандемија вируса COVID-19 у потпуности је зауставила спортске активности широм планете. Исту судбину доживео је и женски фудбал у Србији, али за разлику од осталих спортова, већ пуних месец и по дана јавност нема никакву информацију шта се и да ли се уопште нешто планира за тренутак када тренинзи и утакмице поново буду дозвољени.

Да подсетимо, последње утакмице када је женска Супер лига Србије у питању одигране су у периоду од 9. до 15. марта и били су то сусрети 14. кола елитног ранга. Управо тим сусретима окончана је прва фаза такмичења и у наредном периоду прве четири екипе суперлигашког каравана требале су кроз плеј-оф да се боре за шампионску титулу, док је остатку лиге остало да у плеј-ауту избегну како испадање, тако и бараж за опстанак у Супер лиги. Истовремено и национално куп такмичење није ни започело с`обзиром да је ванредно стање у Републици Србији уведено свега три дана пред одигравање мечева осмине финала.

Све до среде 29. априла изузев нашег портала који је током „празног хода“ урадио неколико интервјуа са садашњим и бившим играчицама ЖФК Црвена звезда, нико нигде није ни једну једину реч написао о женском фудбалу у Србији што само говори о бризи и посвећености како људи који су задужени за женски фудбал при Фудбалском савезу Србије, али и људи који руководе клубовима.
Наведеног датума прву какву такву објаву везану за женски фудбал објавила је фејсбук страница „Женски фудбал – Балкан“. Они су изнели занимљиву тврдњу који преносимо у целости:

– „Према информацијама које ми имамо, проглашен је крај у нижим женским лигама, док ће се Суперлига Србије за жене и Куп Србије завршити.
Одлука је изненадила многе, но чини се да је и коначна, па ће неки клубови, морати да чекају почетак наредне сезоне. Међутим, изгледа да је ово једино било реално и могуће ријешење за нижелигашке женске клубове у Србији.
Тамошње екипе спремали су се у мају вратити тренажном процесу, а био је план да се првенства наставе средином јуна, но од тога сада нема ништа.
У циљу прихватљивог ријешења за све чланове Прве женске лиге Србије, клубови су заједничког мишљења да лига не би требала да буде настављена, те ће се приступити проширењу највишег ранга такмичења, која ће од наредне сезоне умјесто осам, бројати десет клубова.
Што се тиче других лига, прваци ће се преселити у виши ранг такмичења, у овом моменту то су Лозница (група запад), Јединство 2014 Пирот (група југ), Москва Нови Сад (група сјевер), Херој из Јајинаца (група Београд). Па ће тако прва лига од наредне сезоне имати 12 тимова.“

Интересантно је ову тврдњу, за коју морамо нагласити да не знамо колико уопште има упоришта, мало и протумачити. Нагласак је стављен на тврдњи да ће се такмичење у Супер лиги, као и у купу Србије наставити. Када је реч о елитном такмичењу српског женског фудбала, требало би да се одиграју по шест кола плеј-офа и плеј-аута чиме би се и дефинитивно на терену одлучило како о шампиону Србије за сезону 2019/20, тако и о клубовима који ће напустити елитни ранг. Међутим, већ ту долазимо до контрадикторности јер се у даљем тексту наводи како ће елитни ранг наредне сезоне уместо тренутних осам клубова бројати целих десет, што значи да нико из елите неће испасти, али ће зато две најбоље екипе Прве лиге Србије у моменту суспензије такмичења (ЖФК Колубара Лазаревац и ЖФК ТСЦ Кањижа) моћи да се надају промоцији. Поставља се питање зашто се клубови излажу непотребним трошковима за такмичење у плеј-ауту када ти сусрети неће имати резултатског значаја, јер шта год учинили и наредне сезоне ће себе називати члановима елитног ранга. И када је плеј-оф у питању долазимо до сличног апсурда јер је у потпуности јасно да је екипа суботичког Спартака већ сада одбранила шампионску титулу, а с`обзиром да наредне сезоне сигурно неће стартовати никакво регионално такмичење апсолутно је небитно да ли шампионат завршавате као другопласирани или четвртопласирани, али зато за месец дана такмичења само правите непотребне трошкове свима, а добро је позната чињеница у каквом финансијском стању се налази седам од осам суперигашких екипа.

Још је занимљивија тврдња да ће се и Куп Србије одиграти. У овом такмичењу на програму су мечеви 1. кола, тј. осмине финала у којој поред осам суперлигашких клубова учешће треба да узме седам екипа другог степена такмичења, као и екипа ЖФК Карађорђе из Тополе која се такмичи у Другој лиги Србије група „Запад“. Интересантно је поставити питање како ће клубови нижих лига ући у куп такмичење када се њихове лиге неће наставити, или је жеља да се играчице ових клубова малтретирају и да улазе у тренажни процес како би у већини случајева одиграле 90 минута и окончале такмичење чине се, још јеном понављамо, само клубови излажу непотребним финансијским трошковима.

На крају, а свакако не и најмање важно, говори се о попуњавању Прве лиге Србије (друг степен такмичења). Наводи се да ће лидери четири групе Друге лиге од наредне сезоне наступити у Првој лиги тако да би по кључу прволигаши постали ЖФК Херој Јајинци (група „Београд“), ЖФК Москва Нови Сад (група „Север“), ЖФК Лозница (група „Запад“) и ЖФК Јединство 2014 Пирот (група „Југ“). Све наведено можда би и могло са „пије воду“, али велика неправда могла би да настане када је у питању такмичење у Другој лиги група „Запад“. Наиме, тренутни лидер екипа ЖФК Лознице има исти број бодова као и другопласирана екипа ЖФК Карађорђе из Тополе, али и нешто бољи гол коефицијент (+ 20 у односу на +11). Међутим, две екипе су одиграле само један међусобни сусрет у актуелном шампионату и он је одигран у Лозници и окончан без победника резултатом 0:0, што би значило да екипа из Тополе врло лако може имати предност у односу на директног конкурента, јер је међусобни дуел требао да се одигра у 11. колу на терену ЖФК Карађорђе.

Све у свему, након месец и по дана ћутања, јавност је добила низ информација у једној објави где свака наредна реченица потире претходу. Просто је несхватљиво како челници задужени за женски фудбал како у Савезу, тако и у клубовима нису претходни период искористили да добро размисле о реорганизацији такмичења у женском српском фудбалу, промоцији женског српског фудбала, помоћи свих врста женском српском фудбалу,…, и свим осталим стварима за које су задужени. На жалост, очигледно је да ћемо у моменту када све ово буде било иза нас и даље поново гледати исте оне „борце за спас женског фудбала у Србији“ који су једино самозаљубљени у одраз сопственог огледала и којима су теписи довољно пространи да све проблеме и даље могу гурати испод њих јер најлакше је и најлепше је не суочавати се са евидентним проблемима.

Извор: мојацрвеназвезда.нет

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама