Ostali sportovi SDCZ

Priče iz istorije – Miloš Tomić

75 godina velike Zvezde!

„Sedamdesetpet godina Sportskog društva Crvena zvezda! Sedamdesetpet godina radosti, pobeda, poraza, sreće, strasti, pa i tuge. Sportsko društvo Crvena zvezda je priča o ugledu i značaju sporta. Priča o uspomenama na velike pobede. Priča o velikim klubovima. Priča o izuzetnim rezultatima Zvezdinih sportista koji su 75 godina predstavljali i ubuduće će predstavljati ambasadore sporta svoje Crvene zvezde, Beograda i Srbije.“ (Zoran Avramović, glavni i odgovorni urednik Zvezdine revije i direktor Crvena zvezda marketinga, iz uvodnika broj 669)

Crvena zvezda je svog prvog svetskog prvaka u veslanju dobila 2001. godine kada je Miloš Tomić ušao u red besmrtnih i popeo se na krov sveta.

Zlatnu medalju osvojio je na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore koje se te godine održavalo u Lincu (Austrija) u disciplini dvojac bez kormilara za lake veslače u paru sa Goranom Nedeljkovićem (VK Smederevo).

Sa istim partnerom je i naredne godine učestvovao na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore koje se održavalo u Đenovi (Italija) gde su ovoga puta osvojili bronzanu medalju u istoj disciplini.

Tomić je bio učesnik Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, gde je u četvercu bez kormilara za lake veslače osvojio 7. mesto. Učestvovao je na četiri Svetska prvenstva za seniore i osvojio je dve bronzane medalje u disciplini dvojac bez kormilara za lake veslače, 2008. godine u Lincu (Austrija) i 2009. godine u Poznanju (Poljska).

Do prve medalje na Evropskom prvenstvu za seniore stigao je 2007. godine u Poznanju (Poljska) kada je osvojio 2. mesto i srebrnu medalju u četvercu bez kormilara za lake veslače. I naredne godine na Evropskom prvenstvu u Atini (Grčka) se okitio srebrnom medaljom u istoj disciplini, a nakon toga je osvojio još tri bronzane medalje na Evropskim prvenstvima, u Brestu (Belorusija) 2009. godine, Plovdivu (Bugarska) 2011. godine i Verezeu (Italija) 2012. godine.

Državni prvak bio je sedam puta – 1999. i 2000. (skif za lake veslače), 2002. (dvojac bez kormilara i dvojac bez kormilara za lake veslače), 2003. (dvojac bez kormilara za lake veslače i četverac bez kormilara) i 2004. (četverac bez kormilara).

Nakon profesionalne karijere Miloš Tomić se posvetio trenerskom poslu i sada je u svojoj Crvenoj zvezdi gde sa velikim uspehom trenira buduće šampione.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama