Istorija Košarka Košarka Sećanja

Priče iz istorije – Zoran Slavnić

75 godina velike Zvezde!

„Sedamdesetpet godina Sportskog društva Crvena zvezda! Sedamdesetpet godina radosti, pobeda, poraza, sreće, strasti, pa i tuge. Sportsko društvo Crvena zvezda je priča o ugledu i značaju sporta. Priča o uspomenama na velike pobede. Priča o velikim klubovima. Priča o izuzetnim rezultatima Zvezdinih sportista koji su 75 godina predstavljali i ubuduće će predstavljati ambasadore sporta svoje Crvene zvezde, Beograda i Srbije.“ (Zoran Avramović, glavni i odgovorni urednik Zvezdine revije i direktor Crvena zvezda marketinga, iz uvodnika broj 669)

Legendarni košarkaš Zoran Slavnić dva puta je proglašavan za najboljeg sportistu SD Crvena zvezda. 1973. i 1976. godine, a 2017. godine je dobio nagradu za Životno delo našeg sportskog društva.

Rođen je 26. oktobra 1949. godine u Zemunu. Slavnić je najveće klupske uspehe ostvario u crveno-belom dresu koji je nosio od 1963. do 1977. godine. Za deset sezona u prvom timu odigrao je 301 utakmicu u dresu Crvene zvezde i postigao 4.014 poena. Učestvovao je u osvajanju dve šampionske titule, tri Kupa i Kupa pobednika kupova. Činio je jedan od najboljih timova u istoriji Crvene zvezde sa Kapičićem, Simonovićem i Cvetkovićem.

Moka je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 179 utakmica i postigao 1.465 poena. Jedan je od retkih igrača koji ima zlatne medalje sa olimpijskih igara, svetskog i evropskog prvenstva. Evropskim zlatom se i okitio tri puta: 1973. u Barseloni, 1975. u Beogradu i 1977. u Liježu. Svetsko prvenstvo je osvojio u Manili 1978, a olimpijsko zlato u Moskvi 1980. Između ostalog o njemu, ostaće upamćeno: Potez koji je obeležio Evropsko prvenstvo u Beogradu 1975 – koš preko glave protiv Španaca; Montreal 1976. – kada je na Olimpijskim igrama, u najznačajnijoj fazi jednog takmičenja, sekund pre kraja dao koš Italijanima i odveo reprezentaciju u polufinale; „odbojka“ sa Draganom Kićanovićem protiv Sovjetskog Saveza u finalu Evropskog prvenstva u Liježu 1977. godine.

Bio je istinski vođa tima, duša i pokretač ekipe. igrao je na mestu beka-plejmejkera, to je najviše i odgovaralo njegovom temperamentu, nejviše je bio u posedu lopte. Moka je bio dirigent kakvi se retko viđaju.

Po završetku košarkaške karijere, nastavio je sa radom u košarci kao trener, a Crvenu zvezdu je vodio u dva navrata, od 1988. do 1991. godine i u sezoni 1995/96. Kuriozitet je da je i kao igrač i kao trener radio i u Zvezdi i u Partizanu. On je uz čuvenog profesora Aleksandra Nikolića jedini kome je to pošlo za rukom.

Dana 29. maja 2007. jednoglasnom odlukom svih članova upravnog odbora KSS Zoran Slavnić je izabran za prvog selektora Srbije. Pred Evropsko prvenstvo u košarci 2007. suočio se sa brojnim otkazima reprezentativaca, tako da je pored Gurovića, Jarića i Miličića, na šampionat poveo čak devet debitanata, koji će kasnije postati nosioci igre u reprezentaciji.

Moku je 1991. godine FIBA uvrstila među pedeset najboljih svetskih igrača svih vremena.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Skoči na traku sa alatkama