Ostali sportovi SDCZ

Priče iz istorije – Jovan Džakula

75 godina velike Zvezde!

„Sedamdesetpet godina Sportskog društva Crvena zvezda! Sedamdesetpet godina radosti, pobeda, poraza, sreće, strasti, pa i tuge. Sportsko društvo Crvena zvezda je priča o ugledu i značaju sporta. Priča o uspomenama na velike pobede. Priča o velikim klubovima. Priča o izuzetnim rezultatima Zvezdinih sportista koji su 75 godina predstavljali i ubuduće će predtsvljati ambasadore sporta svoje Crvene zvezde, Beograda i Srbije.“ (Zoran Avramović, glavni i odgovorni urednik Zvezdine revije i direktor Crvena zvezda marketinga, iz uvodnika broj 669)

Jedan od najuspešnijih boksera u istoriji našeg kluba je legendarni Jovan Džakula.

Rođen je 16. aprila 1945. godine. Boks je počeo da trenira 1962. godine u Crvenoj zvezdi.

Pojedinačii prvak Jugoslavije bio je šest puta (1966, 1968, 1969, 1970, 1971. i 1972. godiie). Prve titule u poluvelter kategoriji ostvario je u borbama sa Benedekom i Stankovićem-Šugerom. Za pamćenje su ostale njegove pobede nad Zvonkom Vujinom u meču za „Zlatnu rukavicu“ 1968. i Svetomirom Belićem 1969. godine.

Bio je vrsni borac sa stilom „prsa u prsa”. Nastupio je 334 puta, a poražen u svega 28 mečeva, 4 susreta odboksovao je nerešeno. U ukupno 70 mečeva pobedu je odneo pre isteka treće runde, ali je doživeo i dva nokauta, od Manfreda Volkea i Zvonka Vujina, i to posle samo desetak sekundi borbe. Tajna Džakulinih poraza nalazila se u faktoru iznenađenja, protivnici su mogli da ga savladaju samo dok još nije sasvim zagrejan.

Bio je član šampionske generacije Crvene zvezde koja je osvojila tri titule prvaka Jugoslavije 1967, 1969. i 1970. godine.

U samo jednoj godini osvojio je dve značajne titule. 1969. godine postao je prvak Jugoslavije i prvak Švedske, u kojoj je kratko boravio i takmičio se. Ostao je čuven kao bokser čeličnih nerava, upornosti i ambicija. U periodu od 1979. do 1982. godnne bio je trener u Crvenoj zvezdi, šef stručnog štaba, a kratkotrajno i direktor kluba.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama