Košarka Košarka/Vesti

Preminuo Bora Stanković jedan od osnivača KK Crvena zvezda

Nekadašnji igrač i jedan od osnivača KK Crvena zvezda i našeg sportskog društva, Bora Stanković, preminuo je u petak 20.marta u Beogradu u 95.godini života.

Opus i zaostavština legendarnog „čika Bore“ srpskoj, evropskoj i svetskoj košarci je ogroman: Stanković je bio jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda,kao i OKK Beograda, reprezentativac Jugoslavije, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava. Takođe, dok je kao prvi čovek FIBA vodio tu organizaciju, zalagao se i izborio za neke od revolucinoarnih promena u svetskoj košarci ko-je važe i danas.

Bora Stanković je u martu 1945.godine bio jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sednici SD Crvena zvezda 1945. i sa košarkaškom sekcijom, zajedno sa Popovićem, Gecom,Kalemberom I ostalim velikanima naše košarke utabao prve korake košarke na Malom Kalemegdanu I na ovim prostorima. Sa KK Crvena zvezda osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije u timu za koji su nastupali Gec, Sokolović, Stefanović, Kalember, Roklicer, Demšar, a predvodio ih još jedan od temelja naše košarke i takođe osnivača KK Crvena zvezda – Nebojša Popović.

Nastupao je za KK Partizan, jedan je od osnivača OKK Beograda još jednog srpskog kluba,sa kojim je takođe osvojio tri titule prvaka Jugoslavije.

Bio je generalni sekretar KSJ (1956-1966) a od 1969.godine stalno je bio angažovan u svetskoj košarkaškoj federaciji FIBA. Od 1976.godine obavljao je funkciju genseka FIBA i do odlaska 2002.godine ova organizacija doživela je brojne promene.

Učestvovao je na 28 Evropskih prvenstava, 14 svetskih i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA.

Borislav Stanković je rođen 9.jula 1925.godine u Bihaću, preminuo je u svom domu u Beogradu, koji je bio njegova stalna adresa od 1945. godine.

Odlaskom Borislava Stankovića, jednog od osnivača našeg Sportskog društva i košarkaškog kluba, Crvena zvezda, svetska, evropska i srpska košarka su doživeli nenadoknadiv gubitak.

KK Crvena zvezda mts

Izvor: KKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama