Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Fantastična Zvezda srušila Makabi u slavljeničkom ambijentu!

Košarkaši Crvene zvezde mts zabeležili su 11. pobedu u Evroligi. U utakmici čiji je ambijent u potpunosti bio posvećen 75. rođendanu našeg kluba, crveno-beli su ubedljivo porazili Makabi i naneli mu tek deveti poraz u ovoj evroligaškoj sezoni.

Crveno-beli su u sjajnoj večeri uz jednu od najboljih igara potpuno zasluženo i ubedljivo pobedili izraelskog predstavnika! CRVENA ZVEZDA – MAKABI 92-76 (27-20, 22-23, 30-15, 13-20). Panter i Beron najefikasniji sa po 22 poena, ali je veliki posao odradio Vladimir Štimac koji je uz 12 poena imao 12 skokova i 9 iznuđenih faulova.

Košarkaši Crvene zvezde mts bili su silno motivisani da u slavljeničkom ambijentu ostvare novu evroligašku pobedu. U tome su i uspeli! U utakmici gde je viđena apsolutna kontrola crveno-belih, Zvezda je uspela čak i ubedljivo da savlada četvrtoplasiranu ekipu na tabeli Evrolige, slavni Makabi.

Odbrana je tokom gotovo svih 40 minuta bila sjajna, a svoje šutersko veče su imali Bili Beron i Kevin Panter i svakom je pripalo jedno poluvreme. Beron je u prvoj četvrtini postigao neverovatnih 14 poena, a Panter je briljirao u nastavku. Sve je to bilo praćeno izvrsnom timskom igrom, čvrstom odbranom, dok je gospodar reketa na obe strane parketa bio Vladimir Štimac koji je meč završio sa dabl-dabl učinkom od 12 poena i 12 skokova.

Crveno-beli su ušli veoma motivisani u utakmicu. Igrali su veoma dobro, a od početka je slutilo na jedno fenomenalno šutersko veče obe ekipe. Šutere je predvodio Bili Beron koji je u ranoj fazi pogodio četiri trojke bez promašaja, a pridružili su mu se sa po jednom Branko Lazić i Džejms Gist. Nakon šest i po minuta Zvezda je šutirala šest od sedam za tri i imala devet poena prednosti, (23-14).

Međutim, ni Makabi nije mnogo zaostajao u šutu. Koen je drugom trojkom smanjio vođstvo domaćina. Zvezdin neverovatan napadački ritam je malo opao , ali je Vladimir Štimac donosio poene kada napad nije bio toliko tečan. Na kraju prve četvrtine Zvezda je imala sedam poena prednosti, (27-20).

Crveno-beli su igrali veoma dobro i čuvali prednost koja je u jednom trenutku mogla da bude i dvocifrena da je Kevin Panter pogodio čisto polaganje iz ukradene lopte. Činilo se da mu je ispala lopta kada je bio sam u kontri, a Aron Džekson je to kaznio novom trojkom na drugoj strani, (38-33). Uzvratio je u bitnom trenutku istom merom Stratos Perperoglu.

Međutim, još jedan promašen zicer, ovog puta Vladimira Štimca, plaćen je skupo. Novom trojkom Makabija koji je prišao na samo tri poena zaostatka – 41:38. Ponovo su crveno-beli pronašli šut za tri poena, novu trojku pogodio je Panter i ispravio grešku od nekoliko minuta ranije. Usledili su novi njegovi poeni i Zvezda je odbila nalet Makabija, 46-38.

Ponovo su crveno-beli imali nekoliko prilika da dođu do dvocifrenog plusa, ali ih nisu koristili. Vilbekin je postigao poslednji koš u prvom poluvremenu i ponovo smanjio razliku, 49-43.

Sjajno je na početku drugog poluvremena igrao Vladimir Štimac. Imao je sjajnu rolu na oba dela terena i bio verovatno najzaslužniji za povećanje prednosti Crvene zvezde. Kada je Bili Beron pogodio slobodno bacanje zbog tehničke greške klupe Makabija dosegnuta je i dugo čekana dvocifrena prednost, 56-46.

Odbrana Zvezde je funkcionisala dobro, predvodio je kapiten Branko Lazić. Kada se kapiten nagradio za sjajnu odbranu trojkom crveno-beli su stekli 16 poena prednosti, ali to nije bio kraj sjajne serije jer je centarski tandem Vladimir Štimac-Džejms Gist dodatno povećao vođstvo, 67-48.

Sjajni Vladimir Štimac je već sredinom trećeg perioda na svom kontu imao sjajan dabl-dabl učinak sa 12 poena i 12 skokova. Zatvorio je reket na obe strane terena, a kada je Kevin Panter pogodio novu trojku razlika je bila velikih plus 21, 72-51. Ostalo je još nešto više od 12 minuta igre.

Tajler Dorsi je uspeo malo da smanji prednost rivala, ali je Crvena zvezda bila u neverovatnom ritmu. Kevin Panter je odbio i pomisao rivala da može da se vrati u meč sa novih pet poena u nizu za najveću prednost, 77-55.

Panter je u potpunosti preuzeo ulogu Bili Berona iz prvog poluvremena. Novim poenima je dodatno povisio prednost, ali je Rejnolds uz zvuk sirene smanjio razliku na 21 poen, 79-58.

Poslednja četvrtina bila je rutinsko odrađivanje posla za crveno-bele uprkos tome što je protivnik bio slavni Makabi. Zvezda je zadržala energiju koju je imala tokom većeg dela utakmice. Odbrana je bila i dalje dobra i nikakav čudesni preokret nije mogao da se dogodi u ovoj utakmici.

Bilo je prostora i za atraktivne poteze, za to je bio zaslužan Džejms Gist koji se izborio za ofanzivni skok, a potom i iskoristio sjajnu asistenciju Brauna i snažno zakucao. Na oduševljenje publike i za skoro pa stavljanje tačke na ovaj meč.

Na kraju, crveno-beli su u slavljeničkoj atmosferi, pobedili velikog protivnika i stigli do 11.pobede u ovoj Evroligaškoj sezoni 92-76!

KK Crvena zvezda mts: Panter 22p, Braun 4p, 9as, Davidovac 2p, Lazić 8p, Beron 22p, 5sk, 4as, Gist 12p, 5sk, Lukas 2p, 4as, Odžo 3p, Štimac 12p, 12sk. (zbog povreda nisu igrali Jagodić Kuridža i Dobrić).

U narednom kolu crveno-bele očekuje jedno od najtežih gostovanja ekipi Reala, dok u ABA ligi narednog ponedeljka sledi utakmica sa FMP-om. (17h).

Izvor: KKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama