Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

Pobeda za kraj WABA lige

Košarkašice Crvene zvezde Kombank u poslednjem, 18. kolu regularnog dela WABA lige savladale su ŽKK Orlovi 84-74 (31-12, 16-22, 18-21, 20-19). Utakmicom u hali „Basket Siti“ završen je regularni deo regionalnog takmičenja za sezonu 2019/20.

Crvena zvezda je nakon dva uzastopna Fajnal fora, ovog puta završila sezonu na 8.mestu, sa istim skorom kao šestoplasirani RMU Banovići i sedmoplasirani KŽK Partizan 1953, 5-13, ali i sa jednim bodom zaostatka. Taj bod je bord WABA lige oduzeo crveno-belima zbog neodigranog duela u Celju.

Iako po kvalitetu i renomeu ovo mesto ne pripada košarkaškom gigantu, ogromni problemi sa povredama i rosterom i brojni pehovi tokom sezone su odlučili da mlada Zvezdina ekipa neke dobijene i „već viđene“ dobijene utakmice izgubi. Podatak da Crvena zvezda nije imala dovoljan fond igračica zbog povreda da nastupi u Celju dovoljno govori.

Raduje povratak Nikoline Deurić posle povrede ramena i njena dobra rola na meču protiv Banjalučanki, koja je rasteretila nosice ekipe.

Zvezda je odigrala fantastično prvu četvrtinu. Velika energija, brza tranzicija, kontrola skoka, i sjajna Maša Janković. Serijom 6-0 šampion Srbije je otvorio meč, zatim sa 10-0 već do polovine prve deonice stigao do dvocifrene prednosti, a zatim do kraja stigao do visokih 31-12.

Trener – igrač ekipe iz Banjaluke, iskusni internacionalac i bivši reprezentativac BiH, koja se ove zime reaktivirala da pomogne svojoj ekipi, Dragana Svitlica, uspevala je poenima da spreči da se Zvezda već u ranoj fazi druge deonice potpuno rezultatski odlepi. Zvezda je održavala visokih 20 poena prednosti, u Nikolina Deurić je kreirala seriju 7-0. Pod drugim obručem centarska linija Svitlica-Begenišić je dobro funkcionisala, da bi serijom 7-0, uz trojku Tamare Rajić, banjalučki tim je stigao do -13 na kraju prvih 20 minuta, 47-34.

Tri poena Rajićeve pokrenula su vicešampiona BiH koji je u trećem kvartalu vezao četiri uzastopne trojke, Mišeljićeva je pogodila za crveno-bele, i stigao na minus od samo tri poena. Reagovao je Dragan Vuković tajm-autom, što je urodilo plodom, Zvezda je uzvratila serijom 7-0, trojkom se nadovezala Nađa Nedeljkov, a Svitlica uspela da spusti minus ispod 10 poena pred poslednjih 10 minuta, 64-55.

Pokušao je banjalučki tim na startu mini serijom da se rezultatski ponovo približi (64-59), ali Zvezda je odbila nalet protivnika i prelomila utakmicu sa tri vezane trojke (dve Katanić i Mišeljić), da bi mini serijom Ivane Katanić mirno privela utakmicu kraju, (77-66). Maša Janković i Milica Bojović su postavile konačnih 84-74.

Kapiten Ivana Katanić je novim dabl-dabl ostvarenjem predvodila Zvezdu do trijumfa i bila najproduktivniji pojedinac susreta, ponovila je indeks 29 i treći put u WABA ligi ove sezone – 21 poen, 13 asistencija, uz 6 skokova. Pratila je Milica Bojović sa 17 poena (9sk), Maša Janković je takođe zabeležila dabl-dabl – 15 poena i 11 uhvaćenih lopti. Dvocifrene su bile i Milina Mišeljić i Nikolina Deurić (9sk) sa po 10 poena. Potpuna kontrola skoka Crvene zvezde je bila jedan od ključnih detalja utakmice, (45/26).

Na Fajnal for, koji se ove godine održava u Staroj Zagori (Bugarska), plasirale su se ekipe Budućnost Bemaksa, Celja, Montane i Beroea.

Crvenu zvezdu pred start plej-ofa i početak odlučujućih borbi za odbranu šampionske krune očekuje meč poslednjeg kola domaćeg šampionata protiv KŽK Partizan 1953, (nedelja 19.00, Basket Siti).

KKŽ Crvena zvezda Kombank: Katanić 21 (6sk 13as 4ukl), Vulović 2, Nedeljkov 7, Deurić 10 (9sk), Janković 15 (11sk 6as 1ukl 1blk), Bojović 17 (9sk 2as 2ukl), Mitrović, Kovačević 2, Mišeljić 10 (4sk 6as). Trener: Dragan Vuković

Izvor: KKŽCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama