Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Борбена Црвена звезда стала на корак од изненађења у Истанбулу

Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су веома добру утакмицу у Истанбулу. Силно мотивисани и борбени пружили су жесток отпор фаворизованом ривалу. Од првог до последњег минута је виђена велика борба па је и логичан след догађаја био да се питање победника одлучује у последњим секундама. Имала је Црвена звезда шансу, али није имала среће. Фантастична одбрана је креирала шансу за победу, а затим и за продужетак међутим Стратос Перпероглу није био прецизан из сасвим солидне позиције.

На крају, Фенербахче – Црвена звезда мтс 66:63.

А, резултат је заиста могао да буде другачији. У последња два минута одбрана је била перфектна, али је напад попустио. На малер са повредама Чарлса Џенкинса и Огњена Добрића, надовезала се у трећој четвртини и незгодна повреда зглоба сјајног Марка Јагодића-Куриџе. У завршници је и Кевин Пантер морао на кратко да напусти игру због посекотине, а био је најрасположенији нападач црвено-белих.

Три изгубљене лопте у завршници, две Лоренза Брауна и једна из помало изнуђене ситуације за Бранка Лазића били су свеукупно прескупа цена за овакав меч. Разлога за задовољство ипак има, а утакмица са Макабијем у ”Штарк арени” која је на програму већ у петак биће прилика да се срећа окрене. Треба поменути да ће Црвена звезда тада бити јача и за првог тренера Драгана Шакоту који је због здравствених проблема био приморан да пропусти и ово евролигашко гостовање.

Црвено-бели су слабије започели утакмицу. Снажни ривал је то спремно дочекао и у раној фази повео 10:2. Међутим, Звезда је од тада заиграла знатно боље. Чвршће у одбрани, док је у нападу игра била течнија, а Јагодић-Куриџа још једном потврдио изврсну форму. Сјајни крилни центар је брзо имао на свом конту шест поена, а црвено-бели ушли у резултатски егал – 10:8.

Фенербахче није успео да одбије налет Звезде са четири везана поена. Веома битна тројка Дејана Давидовца, а убрзо и поени Лоренза Брауна из сјајне акције донели су изједначење – 17:17. Узвратио је Боби Диксон тројком, а онда је уследило полагање Николе Калинића. Међутим, резултатски егал на крају прве деонице задржао је Кевин Пантер првом тројком на мечу – 22:20.

Велики проблем за црвено-беле била је трећа лична грешка Пантера на почетку друге четвртине, а исто тако и рано испуњен бонус. Фенербахче је скупљао поене са линије пенала, а Звезда је пут до коша теже проналазила. Стратос Перпероглу је уласком у игру поново покренуо напад црвено-белих и са везаних пет поена онемогућио ривалу да се резултатски одлепи – 32:31.

Одбрана црвено-белих била је веома чврста, али и превише чврста за онакав судијски критеријум. Фенербахче је правио разлику на конто изведених слободних бацања, а до последње секунде првог полувремена Црвена звезда је извела само једно. Тада је Били Берон изнудио фаул на шуту за три поена и смањио разлику ривала пред одлазак на велики одмор – 41:37.

У низу кадровских проблема које има Црвена звезда, већ у другом нападу у трећој четвртини повредио се Марко Јагодић-Куриџа који је изврнуо зглоб при доскоку. Ипак, чак ни то није поколебало одлучне изабранике Андрије Гавриловића који су серијом 6:0 први пут повели на утакмици – 41:43.

Феноменална одбрана давала је прилику да се предност и повећа и била је права штета што вођство црвено-белих није било веће од четири поена колико је било на средини треће четвртине – 43:47. Одбрана је мало попустила и Фенербахче је узвратио серијом 6:0 и вратио вођство (49:47), али је расположени Браун атрактивним закуцавањем прекинуо серију ривала.

Такав однос снага је био и на крају трећег периода. Питање победника одлучивало се у последњих 10 минута утакмице – 51:51.

Играло се веома чврсто на обе стране паркета и резултатски егал је трајао. Ниједна екипа није успевала да стекне више од четири поена предности. Све је слутило на неизвесну завршницу.

У последња два минута ушло се са пола коша предности за домаћина – 64:63. Звезда је имала неколико прилика, али изгубљене лопте и пропуст у скоку одаљили су црвено-беле од победе када је Калинић погодио тежак шут на 40 секунди пре краја – 66:63. Није било све изгубљено, али је и грешка у корацима Лоренза Брауна у следећем нападу направио корак назад за Звезду.

Добра одбрана донела је још једну шансу Црвеној звезди. На 11 секунди пре краја имали су напад за изједначење. Перпероглу је преузео одговорност, али није био прецизан из добре позиције. Борбена Звезда је остала без победе у Истанбулу.

Фенербахче – Црвена звезда мтс 66:63 (22:20, 19:17, 10:14, 15:12)

Црвена звезда мтс: Пантер 14, Браун 14 (5ск, 4ил), Перпероглу 8 (5ск), Давидовац 3, Лазић 2, Берон 3 (5ск), Гист 9 (5ск), Лукас, Јагодић-Куриџа 8, Симанић, Оџо, Штимац 2 (7ск).

Извор: ККЦЗ, званични сајт

Скочи на траку са алаткама