Кошарка СДЦЗ Фудбал Хокеј

75 година велике Звезде!

Пре 75 године, 4. марта 1945. године основано је Спортско друштво Црвена звезда. Седамдесет и пет година касније прослављени спортисти, легенде Црвене звезде, руководиоци, садашњи првотимци, будуће звезде окупили су се у Медија центру ФК Црвена звезда на обележавању још једног рођендана.

На почетку прославе присутни су се кратким филмом подсетили на 75. годишњу историју Спортског друштва Црвена звезда, а након тога звездаше је поздравио проф. др Петар Шкундрић, председник Скупштине СД Црвена звезда, који је честитао 75. рођендан свим спортистима, тренерима, руководиоцима, пријатељима и навијачима Црвене звезде!

Присутнима се потом обратио и Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије који је нагласио велики значај постојања и успеха наше Црвене звезде.

Пре проглашења најбољих у протеклој години додељена је специјална плакета „75 година велике Звезде“ граду Београду, граду у коме смо основани и са којим делимо све успехе и радости у протеклих 75 година. Специјалну плакету у име града Београда је примила Драгана Пешић Белојевић од проф. др Петра Шкундрића, председника Скупштине СД Црвена звезда.

На обележевању 75-годишњице по 55. пут су изабрани најбољи спортисти и клубови СД Црвена звезда у протеклој години.

Кренуло се од најмлађих, па је за најбољег пионира награду примио каратиста Андреј Станић од Милана Баштинца, члана УО СД Црвена звезда. За најбољу пионирку проглашена је кошаркашица Марија Авлијаш, а награду је примила од Анђе Вукмировић Радуловић, члана УО СД Црвена звезда. Најбољи пионирски клуб у протеклој години био је Карате клуб Црвена звезда, награду у име клуба примила је светска првакиња Дина Костић од Дарка Милуновића, члана УО СД Црвена звезда.

Најбољи кадет у претходној години био је тенисер Стефан Поповић који је награду примио из руку Ђурђе Ћерамилац, члана УО СД Црвена звезда. За најбољу кадеткињу Црвене звезде проглашена је веслачица Маја Мишљеновић, а награду је примила од Владана Ковачевића, члана УО СД Црвена звезда. Одбојкаши Црвене звезде добили су награду за најбољи кадетски клуб. Награду је у име клуба примио капитен екипе Стефан Фет из руку Ане Аврамовић, члана УО СД Црвена звезда.

Фудбалер Илија Бабић добио је признање за најбољег јуниора. Награду уместо њега примио је тренер Славољуб Ђорђевић од Драшка Марковића, члана УО СД Црвена звезда. Најбоља јуниорка Црвене звезде у протеклој години била је џудисткиња Анреа Стојадинов, а признање је примио њен брат Алекса од Бранислава Војиновића, члана УО СД Црвена звезда. Фудбалери Црвене звезде добитници су награде за најбољи јуниорски клуб. У име клуба признање је примио директор Омладинске школе ФК Црвена звезда Драган Младеновић, а награду је предао Бојан Димић, члан УО СД Црвена звезда.

За најбољег тренера младих проглашен је тренер омладинаца ФК Црвена звезда Славољуб Ђорђевић, награду је примио из руку Бошка Ђуровског, легендарног фудбалера.

Ватерполиста Марко Радовић добитник је награде за најбољег млађег сениора. Награду му је уручио Игор Милојевић, генерални секретар СД Црвена звезда, док је јубиларну заставицу уручила Иванка Ковачевић, члан УО СД Црвена звезда. За најбољу млађу сениорку проглашена је џудисткиња Ања Обрадовић, а признање је примила од Ивана Бошњака, потпредседника УО СД Црвена звезда.

Признање „Црвено-бело срце“ припало је Делијама, навијачима Црвене звезде, за дугогодишњу организацију прикупљања хуманитарне помоћи и новогодишњих пакетића за децу са Косова и Метохије, као и организовање акција добровољног давања крви. Признање је примио Љубомир Станковић, председник Удружења грађана „Делије Север“ од Драгана Џајића, треће Звездине звезде и почасног председника ФК Црвена звезда.

Признaње за медијску личност године припала је глумцу Виктору Савићу који је награду примио од Зорана Аврамовића, директора Црвена звезда маркетинга и главни и одговорни уредник Звездине ревије.

Признање за пословног партнера године припала је компанији Газпром. Награду је примио Вадим Смирнов, заменик генералног директора компаније НИС, а признање је уручио проф. др Петар Шкундрић, председник Скупштине СД Црвена звезда.

Признање за пословног партнера године припала је и Телекому Србија. Награду у име компаније примио је Драшко Марковић, извршни директор за људске ресурсе, од др Небојше Човића, председника УО СД Црвена звезда и председника КК Црвена звезда.

Добитник Награде за животно дело је легендарни фудбалер Милош Шестић. Награду му је уручио прошлогодишњи лауреат Дане Корица. Награда за животно дело припала је и Ненаду Стекићу. Уместо чувеног атлетичара признање је примила његова супруга Јасенка од др Небојше Човића, председника УО СД Црвена звезда и председника КК Црвена звезда.

Специјално признање СД Црвена звезда припало је атлетичару Црвене звезде Страхињи Јованчевићу који је освојио бронзу на дворанском ЕП у Глазгову обарањем државног рекорда у скоку у даљ. Уместо одсутног Страхиње награду је примио његов отац и тренер Милорад Јованчевић од Дејана Стаматовића, потпредседник Скупштине СД Црвена звезда.

Специјално признање СД Црвена звезда припало је нашем Рагби лига клубу који је по други пут узастопно освојио сва четири трофеја у сениорској конкуренцији. У име клуба награду су примили тренер Филип Економидис и играч Марк Пулен од др Миодрага Лемајића, члана УО СД Црвена звезда.

Хокејашки клуб Црвена звезда добио је специјално признање за освајање истроијске титуле у ИХЛ регионалној лиги. Награду је примио тренер првог тима Јовица Рус од Светозара Мијаиловића, председника ФК Црвена звезда.

Специјално признање нашег Спортског друштва припало је и Атлетском клубу Црвена звезда који је током 2019. године на домаћој сцени освојио чак 8 екипних трофеја. Награду је примио Младен Гајић, генерални секретар АК Црвена звезда од Милета Самарџића, председника Надзорног одбора СД Црвена звезда.

Кошаркашки клуб Црвена звезда добтник је Специјалног признања СД Црвена звезда. Након године паузе Звезда је освојила АБА лигу, вратила се у Евролигу и „пришила“ другу звездицу изнад грба. У име Кошаркашког клуба признање је примили су Филип Сунтурлић, директор клуба и првотимац Огњен Добрић од проф. др Петра Шкундрића, председника Скупштине СД Црвена звезда.

Џудоке Црвене звезде су и у 2019. години бриљирале на татамију како на домаћој, тако и на међународној сцени, али сезона за нама с правом се може назвати најуспешнијом годином у историји нашег клуба и џудо спорта у Србији. Џудо клуб Црвена звезда је специјално признање добио за освајање 3. места у Лиги шампиона, као и дупле круне на Екипном првенству Србије. У име клуба награду је примио Стојан Вујко, председник УО ЏК Црвена звезда од др Небојше Човића, председника УО СД Црвена звезда и председника КК Црвена звезда.

Најбољи стручњак у нашем Спортском друштву у протеклој години је Љубиша Мајдов, тренер црвено-белих џудиста и нашег шампиона Немање Мајдова. Награду за најбољег тренера Љубиша Мајдов је примио од Дејана Станковића, легендарног фудбалера и тренер првог тима ФК Црвена звезда.

Након тога уследиле су награде најбољим сениорима у протеклој години. Награду за најбољу спортисткињу добила је кик боксерка Сташа Веић. Признање је примила од Јасне Шекарић, најуспешније спортисткиње у историји СД Црвена звезда.

За најбољег спортисту Црвене звезде у протеклој години проглашен је џудиста Црвене звезде Немања Мајдов. Награду је примио од Александра Боричића, председника ЦЕВ-а и председника Савета СД Црвена звезда.

У протеклој години за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда са правом је проглашен наш Фудбалски клуб. У име клуба пехар је примио Звездан Терзић, генерални директор ФК Црвена звезда, а пехар је уручио проф. др Петар Шкундрић, председник Скупштине СД Црвена звезда.

Уз звуке химне Спортског друштва Црвена звезда рођенданску торту исекли су лауреати, а уследило је и заједничко фотографисање свих награђених спортиста и клубова СД Црвена звезда.

ФОТО: Бранислав Т. Стојановић и Ивица Веселинов

Извор: СДЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама