Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звездина важна победа против Цедевита Олимпије

Одиграли су кошаркаши Црвене звезде можда једну од најбољих партија у АБА лиги синоћ против директног конкурента за плеј оф, Цедевита Олимпије резултатом 88:73.

Од самог почетка меча црвено-бели су одиграли одличну одбрану и нису дозволили гостима да се консолидују, па је предност константно расла. То се посебно огледало у првој четвртини коју су наши кошаркаши добили са чак 17 разлике (28:11), а у тим моментима посебно се истицао Марко Јагодић Куриџа који никако није могао да промаши кош противника. Звезда је добила и другу четвртину, додуше минималним резултатом 18:17, па се на одмор отишло са предношћу од 18 кошева.

У другом полувремену Звезда је добро почела, па је имала и предност од 22 коша (52:30), али су гости успели колико-толико да се консолидују и уз неке мале грешке Звездине одбране да добију ову четвртину са 18:20. У последњој четвртини уследио је нови пад у Звездиној игри, па су гости успели да дођу и до само 9 поена заостатка (74:65), али онда су се црвено-бели уозбиљили и поново вратили предност која је на крају износила 15 поена (88:73).

Драган Шакота, КК Црвена звезда мтс:

‘’Пре свега честитам играчима за победу која је остварена убедљиво и на томе што смо успели да надокнадимо разлику што је био један од задатака. Почетак је био баш како треба, а једини проблем који смо имали у првом полувремену је био офанзивни скок јер је Цедевита Олимпија имала 11 истих у првом полувремену. Завршили су са 14, али не можете све да зауставите у игри противника. Гледамо напред, гледамо утакмице које ће бити одлучујуће за плеј-оф’’.

‘’Још увек није препорука лекара да путујем авионом, али биће то све ок’’.

‘’Није ми било лако да гледам утакмицу против Басконије и не бих се посебно ни освртао на њу. Имали смо састанак пред ову утакмицу у жељи да подигнемо атмосферу и то смо успели. Никоме није пријатно када екипа игра промењиво, али то није феномен који прати нас већ важи за остале. Ако је нешто било важно у утакмици против Басконије то је добра подела минутаже. Ми смо водили рачуна о томе јер нас чека веома тешка недеља. Претпостављам, играчи су жива бића, када осетиш да не иде и да не може помало се предаш. Није лепо за гледање, али дешава се’’.

‘’Ми смо свесни када уђемо у плејоф да не можемо да избегнемо најбоље екипе и не размишљамо о томе. До ове утакмице постала је опасност да се уопште не пласирамо. Имали смо једну Приморску која је веома одмакла и поред свих измена су били у конкуренцији за плејоф. Премало је утакмица у АБА лиги и када су се већ догађали киксеви било је тешко да се надокнаде касније’’

‘’Феномен ове године да нисмо комплетни се наставља, али нека позитивна ствар је да нисмо користили Џенкинса који није потпуно спреман, али је веома битан за нас као карактер и као играч. Имали смо доста проблема, Стратоса смо чекали и пожелели да се врати што пре… Али то није баш тако. Опоравак је такав да се један дан осећа боље, а други дан лошије. Разлика између фудбала и кошарке је у томе што када уђе играч на позицију левог бека зна шта је његов посао, а овде је све много динамичније. Марко се уклапао доста дуго, изгубио је свој ритам услед повреде, ослањао се на борбеност, а данас је показао и друге квалитете. Одиграо је мушку партију. Такав је програм, знате да нам иде поново дупла недеља, а последња таква ће бити пред плеј-оф. То су ствари на које се Евролига очигледно не обазире’’.

‘’Пред Џенкинсом је било пет до седам дана паузе, пробао је и тренирао. Каже да се осећа боље, али он је играч физикалија и када се не осећа чврсто на тој нози то није то. Надам се да ће за недељу дана бити спреман’’.

Скочи на траку са алаткама