Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

„Vučice“ dlaku menjaju, ali ćud nikada. Sloga ponovo savladana

Prethodni dani bili su izuzetno turbulentni za sve u ŽFK Crvena zvezda. „Vučice“ su ostale bez devet bodova koje su više nego zasluženo osvojile igrama na terenu i to delovanjem (ne)odgovornih pojedinaca, ali i pored toga naše devojke, naše „Vučice“ izdigle su se iznad situacije i ostvarile trijumf u susretu sa velikim rivalom iz Zemuna.

ŽFK Crvena zvezda : ŽFK Sloga Zemun 2:0 (1:0)

I pored činjenice da su ovi kasni subotnji poslepodnevni sati u Beogradu bili prilično hladni, tribine terena sa veštačkom travom stadiona „Rajko Mitić“ bile su prilično popunjene. Očekivano, viđena je velika borba obeju ekipa, ali se mora istaći da je susret protekao u fer i korektnoj igri nakon koje je evidentno bolja ekipa ostvarila trijumf.

Gošće iz Zemuna prve su pripretile. Nakon kornera u 3. minutu susreta jedna od devojaka u belom dresu bila je najviša u skoku, ali je lopta završila visoko preko gola tako da Sara Cetinja nije imala potrebe da interveniše.

Do prve naredne prilike koja je vredna pomena moralo je da prođe gotovo četvrt sata tokom kojih se igra uglavnom odvijala između dva šesnaesterca, ali svakako se ne može reći da je bila nesadržajna. Najagilnija u crveno-belom dresu tokom uvodnih minuta Neli Mbape pobegla je svojim čuvarima, uputila centaršut u kazneni prostor zemunske ekipe, ali su gostujuće igračice blagovremeno intervenisale i otklonile opasnost.

U 20. minutu gošće su izgubile loptu na polovini naše ekipe usled čega se otvorila prilika za brzi kontranapad. Loptu je u fazu napada prenela Jovana Aranđelović, ali je u odsudnom trenutku umesto da proigra Neli Mbape na desnom krilu koja bi tim pasom izašla u situaciju „1 na 1“ sa golmankom Sloge Ljiljanom Gardijan, loptu uputila ka Mireli Tenkov na koju su gostujuće igračice posebno obraćale pažnju, pa je prva prava prilika crveno-belih devojaka otišla u nepovrat. Svega pet minuta kasnije isti akteri su kreirali novu napadačku akciju naše ekipe. Ovoga puta je Jovana Aranđelović prosledila loptu ka Neli Mbape, usledio je upotrebljiv centaršut, ali Mirela Tenkov nije stigla do te lopte.

Svega dva minuta kasnije gošće su pripretile na identičan način. Odličan prodor po desnom krilu, centaršut, ali Mina Čavić, na sreću, loptu nije zahvatila onako kako je želela.

Smenjivale su se u tom periodu igre šanse na obe strane. Beležimo i lepu akciju crveno-belih u 28. minutu. Jovana Aranđelović je prosledila loptu ka imenjakinji Stojanović koja je lukavo lobom iza poslednje odbrambene linije gošći proigrala Mirelu Tenkov, ali ona u trku nije uspela loptu da iskontroliše.

Nakon nešto više od deset minuta igre tokom kojih ne beležimo ništa vredno pomena, sigurno najbolji akter prvog dela meča Aleksandra Savanović oprobala je šut sa dvadesetak metara, međutim Ljiljana Gardijan nije morala da interveniše, ali svakako je ovaj pokušaj zagrejao dlanove publike na tribinama.

Jedna od najagilnijih u našoj ekipi Andrijana Trišić mogla je da postigne Evrogol u 42. minutu. Popularna Njanja centrirala je sa pozicije desnog krila, ali je lopta nošena efeom krenula pod samu prečku gola Sloge. Krajnjim naporom iskusni čuvar mreže zemuske ekipe sprečila je pogodak o kojem bi se sigurno dugo pričalo.

Terensku inicijativu i evidentno bolju igru „Vučice“ su materijalizovale u 44. minutu. Brzo su naše devojke prenele loptu u fazu napada, Mirela Tenkov je uočila Neli Mbape koja je pobegla čuvarima, usledio je pravovremeni pas i Zemunkama nije bilo spasa. Usledio je razantan udarac i lopta se zakoprcala u mreži – 1:0. Gol velike radosti kako za sve pristalice našeg kluba, tako i za devojke na terenu, a posebno sa Zvezdinu Kamerunku uz konstataciju da je identičan pogodak ova igračica postigla i jesenas protiv iste ekipe na terenu SC Fudbalskog saveza Beograda na Adi Ciganliji.

Rezultatska prednost dala je dodatnu energiju crveno-belim devojkama koje su i u nastavku susreta nastavile sa napadima. Jovana Stojanović je u 50. minutu prošla po levom krilu, ušla u duel sa jednom od gostujućih igračica, ali je glavni sudija Jelena Međedović svirala kontrafaul naše fudbalerke za salve nezadovoljstva publike. Ista igračica je pet minuta kasnije oprobala svoj udarac sa distance, ali je lopta završila preko gola, da bi u 57. minutu nakon kornera Jovana Stojanović iskosa sa leve strane uputila precizan udarac ka golu Zemunki. Lopta je išla u gornji levi ugao, Ljiljana Gardijan je već bila savladana, ali je „piramidu radosti“ sprečila prečka.

Polovinom drugog poluvremena crveno-bele su u dva navrata mogle da dupliraju prednost. Prvo je u 62. minutu udarac Mirele Tenkov nakon dodavanja Neli Mbape završio pored gola, da bi tri minuta kasnije Aleksandra Savanović oprobala svoj razantni udarac sa dvadesetak metara, ali je Ljiljana Gardijan krajnjim naporom sprečila pogodak.

Kako se približavao kraj susreta gošće su bile sve nervoznije, dok su devojke u crveno-belim dresovima zadovoljne rezultatom mudro čuvale prednost. I pored takve konstalacije snaga na terenu, ponovo je Neli Mbape bila blizu gola. Nakon centaršuta Aleksandre Savanović, Zvezdina Kamerunka je u 80. minutu uhvatila volej, ali golmanka gošći ponovo dobro interveniše.

Pet minuta pre poslednjeg sudijskog zvižduka zaledila su se srca svih Zvezdaša. Gotovo ni iz čega gošće su stigle do najbolje prilike na meču. Iznenada se Ana Barjaktarević našla oči u oči sa Sarom Cetinjom, ali na sreću napadač Zemunki nije loptu zahvatila kako je želela, pa je ona završila van okvira gola.

I kada su svi očekivali da će se susret okončati minimalnom pobedom „Vučica“, usledio je dubinski pas sa naše polovine terena ka Mireli Tenkov koja je u punom trku pretrčala tridesetak metara, obišla i golmanku protivničke ekipe i rutinski smestila loptu u mrežu – 2:0.

Na kraju, mora se istaći da su naše fudbalerke više nego zasluženo stigle do novog trijumfa. Evidentno je da u igri nema improvizacije koja je ne tako davno bila opšta odlika, da se tačno zna ko, šta i kada radi i da rad trenera Slaviše Čule i Bore Raduke pozitivno deluje na celokupnu ekipu.

Istovremeno, neko se mora zamisliti i uporediti sve ono što se tokom nedelje dešavalo, a ima veze sa oduzimanjem bodova (drugi put u ne baš dugoj istoriji kluba), sa svim ovim što smo večeras imali prilike da vidimo. Devojke se bore, osvajaju bodove, na terenu konačno deluju kao tim i kao ekipa, a onda neko sve to devalvira i pusti niz vodu. Evidentno je, a to vide svi koji crveno-belim „Vučicama“ žele dobro, da ovakvo rukovodstvo ne zaslužuje ovakve devojke u timu, ali i da su ove devojke davno prerasle kapacitete ovog rukovodstva.

Devojke, sve koje ste danas ponele taj crveno-beli dres, hvala vam. Učinile ste nas ponosnima i znajte da šta god da se u narednom periodu bude dešavalo, vi ste šampionke.

ŽFK Crvena zvezda – ŽFK Sloga Zemun 2:0 (1:0)
Strelci: N. Mbape 44`; M. Tenkov 85`
Glavni sudija: Jelena Međedović
Pomoćne sudije: Ivana Jovanović; Marija Todorović
Stadion: Teren sa veštačkom travom stadiona „Rajko Mitić“
Gledalaca: 250
Žuti kartoni: J. Miladinović (ŽFK Crvena zvezda) ; M. Jonović (ŽFK Sloga Zemun)
ŽFK Crvena zvezda: S. Cetinja, A. Šćepanović, N. Nikolić, J. Miladinović, A. Krstić, A. Trišić, A. Savanović, J. Aranđelović (od 72` M. Vasović), J. Stojanović (od 75. N. Milović), N. Mbape (T. Stojaković), M. Tenkov. Trener: Slaviša Čula

Izvor: mojacrvenazvezda.net

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama