Igrači Istorija Fudbal Fudbal Fudbal/Vesti

Sećanje na Branka Stankovića

Na današnji dan pre 18 godina preminuo je jedan od najistaknutijih fudbalera i trenera u Crvenoj zvezdi, ali i u bivšoj Jugoslaviji, Branko Stanković. U crveno-belom dresu, koji ga je proslavio igrao je od 1945. do 1958. godine. Zabeležio je popularni „Ambasador“ 495 zvaničnih nastupa za naš klub i uz to postigao 36 golova. Zajedno sa Crvenom zvezdom kao igrač osvojio je pet titula nacionalnog prvaka i tri pobednička trofeja fudbalskog kupa Jugoslavije.

Branko Stanković rođen je 31. oktobra 1921. godine u Sarajevu. Igrao je na poziciji beka, a zbog stila igre i gospodskog držanja, navijači i saigrači su ga zvali „Ambasador“. Imao je vanserijske kvalitete. Bio je snažan, brz, hrabar, odlično je igrao glavom, posedovao je silovit udarac. Važio je za odličnog izvođača prekršaja izvan šesnaesterca i davao je golove na taj način.

Bogatu i izuzetno dugotrajnu igračku karijeru počeo je u Slaviji iz Sarajeva, nastavio u predratnom BSK-u iz Beograda, da bio slavu stekao u Crvenoj zvezdi. Bio je akter prvog meča Crvene zvezde u njenoj istoriji, na dan osnivanja — 4. marta 1945. Pored uspeha sa našim klubom Branko Stanković je bio i dugogodišnji standardni reprezentativac Jugoslavije, a u dresu „plavih“ je kao „moderni bek“ odigrao 61 utakmicu i postigao tri gola. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu (1948) i Helsinkiju (1952), a bio je učesnik svetskih šampionata u Brazilu (1950) i Švajcarskoj (1954).

Branko Stanković, popularni bata Stane, završio je Višu trenersku školu i postigao izuzetne rezultate kao trener. Crvenu zvezdu je vodio u dva navrata, a pored domaćih trofeja, ostaće zabeležen i veliki uspeh u Evropi – finale Kupa UEFA 1979. godine. Pored dve titule i jednog kupa sa Crvenom zvezdom, Branko Stanković je kao trener bio prvak Jugoslavije i sa Vojvodinom. U izuzetnoj trenerskoj karijeri, imao je velike uspehe i u inostranstvu: titule prvaka je osvajao i sa grčkim AEK-om (1971), turskim Fenerbahčeom (1983) i Bešiktašem (1986). Kao trener reprezentacije Jugoslavije je bio vicešampion Evrope, na šampionatu u Italiji 1960.

O saradnji sa trenerom Brankom Stankovićem govorili su njegovi učenici, neki od najuspešnijih fudbalera u istoriji našeg kluba.

– Branko je bio jedan od najpoštenijih, a verovatno i najpošteniji čovek koji je radio u fudbalu. Njegova filozofija je bila da mi kao igrači Crvene zvezde moramo sve da znamo. Njegovo je bilo da nas pripremi fizički za mesta na kojima možemo najviše da doprinesemo timu i da održava disciplinu. Nismo igrali mnogo lep fudbal u to vreme kada je Stane bio trener, ali za to vreme smo dva puta bili šampioni države, osvojili smo kup i igrali smo finale Kupa UEFA, a stadion je gotovo uvek bio pun – rekao je legendarni Dušan Savić.

Branko Stanković je preminuo 20. februara 2002. godine u Beogradu.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama