Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezdine košarkašice savladale Budućnost

Košarkašice Crvene zvezde Kombank savladale su podgoričku Budućnost Bemaks 75-70 (19-15, 18-18, 18-19, 20-19), u okviru 16.kola WABA lige u hali „Basket Siti“.

Srpski šampion protiv rivala i jednog od najvećih favorita za šampionski pehar WABA lige odigrao najbolju utakmicu u sezoni i prekinuo niz lidera regiona od 13 uzastopnih pobeda.

Crveno-bele su nakon dužeg perioda bile u prvoj petorci, kompletnoj. Nina Deurić i Marijana Zukanović su i dalje povređene, Nevena Naumčev je u procesu oporavka, dok je za Tamaru Čorto i Katarinu Dešić sezona završena, nažalost. Problem za roster Crvene zvezde predstavlja i povreda ramena Tamare Čubre na meču protiv Budućnosti, za koju će se nakon pregleda utvrditi stepen.

Zvezda je od prvog minuta bila u konstantnom vođstvu, kontrolisala situaciju na parketu, i igrala sa velikom dozom samopouzdanja. Nakon početne poen za poen igre, usledile su poeni u serijama. Zvezda je serijom 8-0, uz trojke Katanić i Nedeljkov, stigla do prednosti, Budućnost uzvratila sa devet vezanih poena, a Zvezda završila prvi period igre mini serijom 5-0, uz novu trojku Ivane Katanić, za 19-15 na kraju prvih 10 minuta.

Sredinom prve četvrtine Tamara Čubra je nakon manje od 30 sekundi na parketu usled duela sa Nikolinom Džebom dobila žestok udarac u rame od strane centra podgoričke ekipe i reprezentacije BiH, i nije bila u mogućnosti da nastavi utakmicu. Sličan scenario viđen je i u Kraljevu kada se povredila Nikolina Deurić nakon namernog udarca Amerikanke Kimberli Pjer Luis u bloku.

Odlična igra u defanzivi Crvene zvezde tokom većeg dela susreta, koja je na momente izostajala usled velike energetske potrošnje, bila je zaslužna za prednost šampiona Srbije. Budućnost je preko Mine Đorđević održavala priključak, Aleksandra Katanić je u svom stilu organizovala igru, a kapiten Nikolina Babić uspevala pogodi u trenucima kada nisu njene saigračice imale rešenje za Zvezdinu odbranu. Serijom 7-0 na 2.40 do kraja prvog poluvremena Budućnost je imala +5 (28-33), i bilo je teško poverovati da ta ekipa sa takvim izborom šutera neće poentirati do kraja. Zvezda je čvrstom odbranom potpuno odsekla Babićevu, a sjajnu rolu odigrala je Maša Janković i pogađala kada je bilo potrebno. Zvezdinu seriju 9-0 upotpunila je trojkom iz kornera Nađa Nedeljkov, koja je bila brža od sirene, nakon lepo izgrađene akcije i brzog protoka lopte za 37-33 posle dvadeset minuta igre.

Početak trećeg kvartala doneo je nastavak serije srpskog šampiona do konačnih 13-0 (41-33), a Budućnost je ušla u problem sa faulovima, Patricija Bura je imala 4 faula, Nikolina Džebo 3. Zvezda je u nekoliko navrata imala maksimalnih +8, nakon poena Milice Bojović i Nađe Nedeljkov, a bivši kapiten Crvene zvezde Aleksandra Katanić je mini serijom 5-0 ostavila nadu lideru regionalnog takmičenja da može do preokreat u odlučujućoj četvrtini, 55-52.

Mina Đorđević je približila, a nakon dužeg perioda Budućnost je posle poena Nikoline Babić uspela da povede 57-58, međutim Zvezda je odbila nalet poenima Nedeljkove sa linije penala. Prelomni momenti meča dogodili su se sredinom poslednje četvrtine. Nije zadrhtala ruka šampionkama. Kapiten Ivana Katanić je sa dve vezane, veoma bitne trojke, jedna na isteku napada pri rezultatu 59-58, donela Zvezdi pet poena zalihe, a Maša Janković krunisala odlično izdanje trećom veaznom trojkom za crveno-belog šampiona, 70-62. Podgorička ekipa je ušča u nervozum bez rešenja u napadačkoj opciji, Zvezda odigrala odličnu, hrabru odbranu kada je bilo najpotrebnije, dobro gradila koš i mirno ušla u penal završnicu. Maša Janković je dobila petu ličnu grešku u finišu, poene Živkovićeve i Mine Đorđević anulirala je Nađa Nedeljkov, a Ivana Katanić bila sigurna sa penala sa četvrtu regionalnu pobedu u sezoni. Na kraju, Babićeva je uspela da snizi minus sa penala i postavi konačnih 75-70 za šampiona Srbije.

Zvezdin kapiten je bio blizu novog tripl-dabl učinka. Najproduktiniji pojedinac je ubacio 22 poena, uz 12 skokova i 8 asistencija! Pratila je Maša Janković sa 19 poena, Milica Bojović i Nađa Nedeljkov su ubacile po 14.

U subotu Zvezda putuje u Niš na duel domaćeg šampionata protiv Studenta, a u pretposlednjem kolu WABA lige sledi duel u Zagrebu protiv Trešnjevke.

KKŽ Crvena zvezda: Katanić 22 (12sk 8as 3ukl), Čubra, Tešić, Vulović 2, Nedeljkov 14 (4sk 4as 5ukl), Janković 19 (3sk 1ukl 1blk), Bojović 14 (5sk 2as), Mitrović 2, Zečević, Spasovski, Kovačević, Mišeljić 2 (5sk 3as). Trener: Dragan Vuković

Izvor: KKŽCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama