Fudbal Fudbal/Vesti

Stanković: Igrači su me oduševili

Izvor: SD Crvena zvezda

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković, posle jučerašnje pobede nad Dunajskom Stredom (4:0), poslednjeg dana priprema u Turskoj rezimirao je dosadašnji rad na pres konferenciji u hotelu „Regnum“, govorio o igri, zahtevima, težini klupskog dresa…

Pet utakmica, tri pobede i dva remija, ali pre svega veoma dobra igra u najjačim proverama, 18 odrađenih treninga u Beleku, samo su poslužile novom treneru Crvene zvezde da uspostavi što je više bilo moguče svoj režim rada, usadi filozofiju i model igre.

– Moram da se zahvalim igračima na pristupu i odnosu prema radu na celokupnim pripremama, bili su fenomenalni. Pohvalio bih i celokupan stručni štab. Pripreme smo počeli sa 24 igrača, radili smo mnogo jako, a završili smo ih sa 24 igrača. Nije bilo povreda, sem one nesrećne Sanoga. Dao bih jaku pozitivnu ocenu pripremama jer su svi igrači bili na visokom nivou, jedan ozbiljan profesionilizam, rad i kad su bili umorni, upaljeni, nijedanog trenutka nisu odustajali – rekao je Stanković.

Igra i rezultat protiv Dunajske Strede nije promenio fokus našeg šefa struke.

– Ne treba ni poleteti posle uspeha, niti pasti kad je nešto slabo. Iskreno, ne bi valjalo da na pripremama odigraš sve utakmicd dobro, jer će ti se nešto sakriti, neki problemi će ti se podvući i nećeš moći da ih rešavaš. Pripreme su tu da se uigravamo i da otklanjamo greške. Ne mogu da očekujem kad jako rade, kad su im noge teške, kada su umorni i daju sve od sebe na tim utakmicama da sve bude perfektno. To Celje i Vardar su se izdvojile. Dan pre Celja smo imali najteži trening na pripremama. Prezadovoljan sam svim utakmicama. Dobili su svi prostor da se pokažu. Videlo ste i da smo igrači i na Kipru i ovde dve utakmice svi po 45 minuta, što i nije pravilo kod nekih drugih trenera. Uglavnom posle druge utakmice kreću da sužavaju, a ja sam pokušao da dam svima dam maksimum priliike. Polako se sužava levak da moraš da kreneš da uigravaš ekipu. Poslednja utakmica je stvarno bila dobra, bio sam zadovoljan i sa prethodnim protiv Celja. Vardar nam nije šutnuo na gol, oni su došli da igraju takmičarsku utakmicu kao da je bilo za bodove. Celje je fizički jaka. To nam je značilo da ispravimo neke stvari što se već videlo u poslednjoj utakmici. Ušli smo visoko, jako, u presing. Vodeli ste i sami kako ćemo forsirati našu igru. Zato smo i uradili ovakve pripreme da momci budu spremni da mogu da urade šta treba.

Startna postava za nastavak šampionata još nije poznata, kađe Stanković.

– Ne može da se kaže da se iskristalisala startna postava jer ne možete da celu sezonu igrate sa 10 igrača. Pričao sam sa njima, rekao im – ko igra minut, 45 ili 90 svi moraju da budu spremni i da odgovore obavezama. Ne da spuste kofere, da se opuste i rezoniju „ ja ne igram ili ja igram“. Ovi koji igraju moraju stalno da budu spremni, jer ima nekog na klupi koji jedva čeka da zaigra. Što se tiče tog odnosa, rekao sam im svi gubimo ili svi dobijamo. Niko mi neće biti slab kad izgubimo, niko mi neće biti najbolji kad dobijemo. Razmišljamo kao grupa, pozitivno. Kako treba da se ponašamo na terenu tako i van njega.

Drži se svog slogana „Zvezda je iznad svega“.

– Zvezda iznad svega je moj slogan, ništa posebno ali mnogo znači. Ja sam dete Zvezde, odrastao sam u njoj, znam da je Zvezda iznad svega, a tek posle dolazimo mi. Neki što su bili, neki što su sada ovde, neki što će otići a Zvezda ostaje na svom mestu i ona je iznad svih.

Povreda Sekua Sanoga, jedinog pojačanja ove zime, jedini je maler na pripremama.

– Nešto je moralo da se desi. Dobio je neverovatno jak udarac, pun je hematoma i poslali smo ga hitno za Beograd da počne da se skida hemaptom i da bismo videli i veličinu povrede. Pričao sam s njim mnogo, on je jako je pojačanje, desio se taj peh, ali se dešavaju takve stvari. Imamo Dembelea u Barseloni koji se po ko zna koji put povređuje, a košta mnogo novca. Mi smo tu da ga što pre izlečimo i da ga vratimo u tim. Još je hematom pristuan i ne možemo da uradimo magnetnu rezonancu.

Partizan nije gledao.

– Uz dužno poštovanje nisam. Imao sam mnogo posla. Radio na nama, za par nedelja će doći dan kad ću ih gledati i analzirati.

Stanković ne želi da izdvaja pojedince iako su neki igrači poput Jovančića pokazalo da se vraćaju na staru formu.

– Ne bih o imenima. Vraćaju se svi, ima mnogo momaka koji su se dosta jako vratilo. Neki nisu ranije bili na zavodnom nivou što je Zvezda od njih očekivala. Mnogo igrača je promenilo svoju glavu, ušlo u pozitivu, mnogo dobar rad. Ne kažem da nisu ranije pre, pričam ono što ja vidim. Mnogo mi je drago zbog njih, znaju oni koji su.

Crvena zvezda deluje trkački moćno u odnosu na rivale sa kojima je igrala u Turskoj.

– Odradili smo takve pripreme u funkciji naše igre. Ti da bi igrao fudbal moraš da trčiš, da nadtrčiš protivnika da imaš što više loptu u svom posedu. Da uzmeš loptu što bliže njegovom golu. Isplanirali smo cele pripreme da bismo na ovakav način igrali.

Presing će biti jako oružje naše ekipe, što je pokazano protiv jedne odlične ekipe kakva je Ludogorec.

– Ne verujem da iko na svetu može 90 minuta na da igra u visokom presingu. Bitno je da pošalje poruku kako želi da igra. Mi smo izlazili i sa štoperima na njihovu polovinu, naterali smo ih da igraju „jedan na jedan“, da 80 odsto loptu izbijaju a to inače ne rade jer vole da igraju. Imamo dobre skakače, oduzimamo loptu i nastavljamo sa našom igrom. Zadovoljan sam kako igramo, za to treba da imaš i hrabrost a i da si fizički spreman.

Mladi igrači su oduševili, ponovo Mister nije hteo nikog poimence da izdvaja, Nikolić i Gavrić su u medijskom fokusu.

– Oni su Zvezdina deca. Rekao sam da ću probati da uradim sve da stavimo mlade igrače da igraju. Ne bih ih stavljao samo da bih rekao da sam ih stavio. Moram da im obezdim mnogo dobro i postavku i pripreme da bi oni mogli da igraju dobar fudbal. Ne samo da debituju i da izađu napolje. To nije svrha, oni treba da igraju fudbal. Tako da sam sa njima prezadovoljan, ali bitna stvar je Zvezdin dres. On te ne pita koliko godina imaš – 18 ili 28. Zvezdin dres traži mnogo. Jesu mladi, ali kad navučeš dres uzimaš ogromnu odgovornost. Oni imaju karakter da to iznesu. Naravno, grupa mora da veruje u njih, oni moraju da se dobro ponašaju, da dobro igraju, da daju nešto više nego što bi trebalo. Za sada sam prezadovoljan. Teren je merilo za sve.

„Desetka“ u Crvenoj zvezdi mora sama da se zasluži.

– To samo izađe. Meni je Pižon dao „desetku“ u Lučanima. Ne treba da forsiraš, ona sama nađe vlasnika. Veljko Nikolić neka igra kako igra sada i neka nosi bilo koji broj na dresu. Oni su mladi, u žiži javnosti, treba ih ispratiti. Imaju veliki pritisak…

Branko Jovičić se vratio na teren što je posebno obradovalo Stankovića, rekavši za njega da je „lav u Zvezdinom dresu i fenomenalan čovek i da mu želi sreću da ga povrede zaobiđu“. Govorio je i o Mirku Ivaniću.

– Ivanić je odradio pripreme, klasa je, fenomenalan igrač, ozbiljan potencijal i talenat… Ko će da igra videćemo.

Stankovićeva želja je da mu svi igrali budu zdravi, od uprave je zimus tražio samo zadnjeg veznog. Dobio ga je ali se Sanogo nažalost povredio.

– OK sam i ovako, moraš da se adaptiraš. Radimo na tome da napravimo ekipu da izgura prvenstvo u visokom nivou. Rekao sam da u Superligu ulazimo kao da nemamo prednost. Meni će biti suđeno od mog dolaska u Zvezdu i ja nemam bodovnu prednost, a Zvezda ima. Zadovoljan sam sa ovim igračima što ih imam, žao mi je povrede Sanoga. Ako stigne na kraju prelaznog roka neki poklon od uprave, prihvatiću ga oberučke. Imamo fenomenalnu odnos unutar kluba, odlična funkconišemo direktori Terzić, Mrkela i ja. Direktni smo, kažemo jedni drugima šta imamo.

Dugo je bio u Interu i neke stvari koje je usvojio pokušava da prenese i u Crvenoj zvezdi.

– Inter nosim u svojoj glavi, pokušavam da prenesem taj odnos prema saigraču, klubu, bitno je biti zajedno. Sve je lepo dok pobeđuješ jer su pobede penicilin za sve. A u momentu kada krene loše, samo samo grupa može da izvuče te probleme. Nama u Interu nisu bili potrebni da direktori uđu u svlačionuicu, mi smo stvarno bili grupa koja je sve sama rešavala. Zatvorimo se i ne izlazimo dok sve ne rešimo. Tako je bilo poslednje dve godine kod Manćinija, dve kod Žozea Murinja. Imali smo veliku odgovornost prema sebi, tako i prema porodicama, sve probleme smo rešavali unutar svlačionice. Težim ka tome da grupa prepoznaje i otklanja probleme.

Radio je sa mnogim trenerima, ali ne teži nijednom posebno.

– Mnogi hoće da imitiraju nekog a onda se u toj imitaciji izgube. Bitno je da sam sebe prepoznaš, da vidiš ono šta ti može da preneseš igračima. Ne volim imitiacije, volim da bude original. Da napravim ID kao ekipa, ali i ja svoj ID da napravim. Mođda mogu da uzmem neke modele trenera ali moj rad i moje ideje gledam da su samo moje.

Trema uvek postoji ali samo kao deo motivacije.

– Sasvim je drugačije biti trener, nego igrač. Sa strahom i tremom sam uvek igrao fudbal. Kad ih nisam imao bio sam najgori na terenu. I sada imam strah i tremu, ali onu pozitivnu koja me neće ukočiti u svom poslu, već biti dodatni motiv za rad.

Priznao je Stanković da ga je iznenadila poseta Andrija Ševčenka.

– „Ševu“ znam od 2001, susretali smo se na terenu, gradu, fenomenalan čovek i bomba od igrača. Došao je da pogelda kao seleketor Ukrajine Šahtjor pa iznenadio i mene. Viđali smo se mnogo puta u Milanu na derbijima. Poslao je igračima lepu poruku da se rad isplaćuje, da se ne odustaje od ideja. Poželeo im je da budu najbolji. Lepo iznenađenje u svakom slučaju.

Siniša Mihajlović se dobro oporavlja na klinici u Bolonji, u stalnom je kontaktu

– Čujem se satalno sa Mihom, ima on svojih poslova sada. Ima završnu fazu u bolnici, antivirusna faza. Super je, odličan, pun je elana. Može mi pomoći u trenerskoj karijeri ali ja imam svoj stručni štab i donosim odluke ovde. Nisam specijalno pričao sa njim oko trenerskog posla, već više kako se pravi odnos sa igračima. To njegovo cenim.

Sin Filip mu je nedavno debitovao za seniorski tim Inetra iako ima 17 godina.

– Desio se splet okolnosti da je treći golman dobio crveni, Handanović povređen pa je Filip bio na klupi. Drago mi je zbog toga jer je sve to postigao sam, ja nokat nisam mrdnuo. Sa 17 godina biti na klupi Intera, svaka čast.

Novaku Đokoviću je čestitao osvojen Australijan open.

– Nole je model kako svako treba da živi, razmišlja i da se bori – hvali prijatelja Stanković.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama