Fudbal Fudbal/Vesti

Sećanje na veliku tragediju „Bezbijevih beba“

Izvor: SD Crvena zvezda

Na današnji dan, 6. februara 1958. godine na minhenskom aerodromu dogodila se tragedija, kada se srušio avion sa fudbalerima Mančester junajteda, dan nakon utakmice sa Crvenom zvezdom.

Odmerili su snage fudbaleri našeg kluba sa Mančester junajtedom 5. februara 1958. godine. Meč je završen rezultatom 3:3, ali je Mančester prošao dalje, jer je prvom meču pobedio 2:1.

Međutim, dan kasnije, dogodila se velika tragedija koja je utakmicu u Beogradu stavila u potpuno drugi plan. Na aerodromu u Minhenu u 15:04 srušio se avion sa fudbalerima Mančestera koji su bili poznati pod nadimkom „Bezbijeve bebe“, po treneru Metu Bezbiju koji je takođe stradao. Nesreća se dogodila prilikom trećeg pokušaja poletanja letelice po snežnoj mećavi, a tom prilikom poginula su 23 putnika, od čega osmorica fudbalera (Rodžera Bern, Tomi Tejlor, Džefa Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg, Bili Velan, a posle dve nedelje, od zadobijenih povreda i Dankan Edvards), kao i trojica članova kluba.

Na Old Trafordu postavljen je časovnik zaustavljen na 15:04, što simbolizuje vreme kada se dogodila nesreća u Minhenu 1958. godine.

Legende ne umiru- one žive večno!