Кошарка Кошарка/Вести

Саопштење КК Црвена звезда: Вратити АБА лигу у законске оквире

Кошаркашки клуб Црвена звезда обавештава спортску јавност да је 03.02.2020. године поднео Трговачком суду у Загребу, који је стварно и место надлежан према месту регистрације АБА ЛИГА ј.т.д – тужбу којом захтева поништавање одлука Скупштине АБА лиге, које су у супротности са оснивачким актима АБА лиге јтд!

Циљ тужбе и намера КК Црвена звезда мтс није да АБА лига ј.т.д. престане да постоји, већ да се отклоне ништавне и незаконите одлуке, а да АБА лига усклади своје пословање и одлуке у складу са закљученим Друштвеним уговором – односно оснивачким актом и Законом о трговачким друштвима Републике Хрватске

Кошаркашки клуб Црвена звезда и њени представници су од 2015. године на свим седницама скупштине и председништва АБА лиге константно инсистирали на уређењу и усклађивању рада АБА лиге са Друштвеним уговором и одредбама Закона о трговачким друштвима и перманентно добијали уверавања да ће се ти поступци покренути и спровести у складу са позитивним прописима, али до дана подношења тужбе то није урађено!

Кошаркашки клуб Црвена звезда као савесна и законита страна не може дати подршку ништавим и незаконитим одлукама АБА лиге и био је принуђен да покрене тужбу, која је у интересу свих чланова АБА лиге, као и саме АБА лиге као организације, јер води ка усклађивању пословања АБА лиге са одредбама Друштвеног уговора и позитивним међународним законским прописима.

Верујући појединим људима у лиги који су надлежни за те послове, њиховој (не) одговорности, али и живећи у заблуди да су сви у лиги свесни озбиљности ситуације и да су ова питања од суштинског значаја за рад и опстанак АБА лиге, надали смо се да ће та правна питања бити решена!

На нашу велику жалост, до дана подношења тужбе то није урађено! То практично значи да све одлуке које је донела скупштина и председништво АБА лиге у предходном периоду , а нарочито од 01.07.2019. године су ништавне и као такве немају правну снагу!

Да поједноставимо још више једним примером – У друштвеном уговору АБА лиге који на жалост није мењан већ годинама и који је и даље на снази, као клубови оснивачи и чланови Скупштине са правом гласа , и даље се воде клубови који су играли у лиги 2015. године; сезона 2015/2016?

КК Црвена звезда мтс као један од оснивача и темеља ове лиге, која је од великог значаја за кошарку у региону, али и као клуб који не жели да даје подршку и учествује на Скупштинама које доносе незаконите одлуке, једноставно није имао другог избора. Сматрамо да је ова тужба у интересу целокупне АБА лиге јтд и свих клубова у њој јер води ка ускладјивању пословања лиге са одредбама Друштвеног уговора, и у складу са Законом!

Времена више нема, међу бројним испитима на којима се нашла АБА лига јтд ове такмичарске сезоне, овај је највећи. КК Црвена звезда подсећа да већ месец дана чека одговор на неколицину врло важних дописа. Почев од оног – када ће бити донета било каква одлука везана за неодиграну утакмицу 13. кола у Подгорици на коју наш клуб оправдано није отпутовао. Такође, нема никакве реакције ни на допис КК Олимпија Цедевита везаног за спорне ситуације током тајм аута на утакмици у Љубљани, избора директора и спортског директора АБА лиге који не могу да ступе на дужност управо из разлога из кога се и подноси ова тужба – јер та одлука нема правну снагу! Зато је крајње време да сви почну да раде искључиво у интересу лиге, а они који то не желе, нека то јавно и кажу !

КК Црвена звезда

Извор: ККЦЗ, званични сајт

Скочи на траку са алаткама