Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Велика победа Црвене звезде – Пао је опет “пао”

Кошаркаши Црвене звезде остварили су велику победу у 23.колу Евролиге, пошто су у „Штарк Арени“ савладали Панатинаикос резултатом 78:73 И тако стигли до 10.победе у овогодишњем издању Евролиге.

Најефикаснији код црвено-белих био је Кевин Пантер са 24 поена, у екипи Панатинаикоса Томас И Папајанис са 12 поена.
Црвено-бели су се тако реванширали Панатинаикосу за уводни пораз у овогодишњој Евролиги, И што је још важније у врло згуснутом календару прекинули низ од четири пораза.

Велика потрошња са дербија угледала се на почетку утакмице. Панатинаикос је то искористио и агресивном одбраном уз много лаких поена повео 8:2. Одговорио је Били Берон, али црвено-бели нису успевали да пронађу континуитет у нападу. Расположени Калатес диктирао је ритам и био најзаслужнији што су гости након четири и по минута имали двоцифрену предност – 5:15.

Захваљујући доброј одбрани црвено-белих у остатку четвртине Панатинаикос није стекао осетнију предност јер је напад црвено-белих био веома лош. Свега једна тројка из шест покушаја, слаб допринос Лоренза Брауна и Билија Берона кулминирали су са девет поена Звезде у првој четвртини – 9:21.

Није хтео шут црвено-беле, али су се великом борбом вратилу брзо у утакмицу. Јагодић-Куриџа је унео много енергије у редове црвено-белих, а Пантер је био чини се једини расположен нападач у екипи. Публику је највише обрадовао улазак на терен Стратоса Перпероглуа који полако улази у ритам након теже повреде. Цео тај амбијент и громогласна подршка помогли су Црвеној звезди да смањи резултатски заостатак. Након поена изузетног Јагодића-Куриџе, а после и Мајкла Оџа и то као награда за још једну сјајну тимску одбрану Звезда је пришла на шест поена заостатка – 23:29.

Панатинаикос је одговорио са линије пенала након техничке грешке Перпероглуа, а након серије врло чудних одлука судија. Звезда није клонула, напротив, нашли су црвено-бели енергију у себи упркос напорној утакмици коју су одиграли пре само два дана. Важна тројка Дејана Давидовца приближила је црвено-беле на четири поена зостатка (28:32), а када је Перпероглу уписао нове евролигашке поене после дуже паузе Звезда је пришла на само два поена заостатка. Расположени Кевин Пантер донео је и вођство Црвеној звезди поготком за три – 33:32.

Створила се заглушујућа бука у дворани, Тајрис Рајс је помислио да је чуо судијски звиждук и стао, а онда се прикрао Дејан Давидовац уписао себи и фантастичној публици украдену лопту. Закуцавање Давидовца је довело ”Штарк арену” до експлозије – 35:32. То је био и резултат након две одигране четвртине.

Почетак треће деонице заличио је на почетак утакмице. Лорензо Браун је био потпуно ван ритма што се осетило у организацији игре, али је чврста одбрана чувала резултатски прикључак. Међутим, Панатинаикос се вратио вођство, а разлог за то било је само шест поена Звезде за само седам минута – 41:48. Берон није могао да пронађе шут за три, Браун је био ван ритма и то је направило бројне потешкоће у игри Звезде. После још неколико неискоришћених прилика за резултатски повратак Весли Џонсон је погодио тројку за плус 12 гостију – 41:53. Лоше минуте црвено-белих прекинуо је Дејан Давидовац поенима из продора. Двоцифрена предност Атињана је остала све до краја трећег периода – 46:57.

Добра одбрана била је кључ за евентуални преокрет и црвено-бели су захваљујући њој дошли у ситуацију да имају напад на седам поена заостатка. Пантер је мало исхитрено шутнуо за три поена, а онда на другој страни Фридет казнио поготком са исте раздаљине – 52:62.

Звезда је готово у потпуности била лишена помоћи шута за три поена, промашивали су црвено-бели из прилично добрих позиција и зато је било изразито тешко вратити се у игру. Борбеност и жеља су и даље били ту у служби да надокнаде мањак снаге и потпуно одсуство шута за три. Још једна добра одбрана, а онда поени уз фаул Стратоса Перпероглуа вратили су црвено-беле поново резултатски у игру (60:65) на нешто више од пет минута пре краја.

Одбрана је била близу перфекције. Погодио је и Владимир Штимац, а онда је феноменални Перпероглу донео дуго очекивану тројку за изједначење – 65:65. ”Штарк арена” је експлодирала!

Поен са пенала Штимца, а затим и закуцавање на асистенцију изврсног Чарлса Џенкинса донели су Звезди и вођство – 68:65. Енергија упркос великом умору и феноменална одбрана су и даље биле кључ. Ипак, стари познаник црвено-белих Дешон Томас погодио је тројку на мање од два минута пре краја за ново изједначење – 70:70.

Слободна бацања Јагодића-Куриџе и једно Стратоса Перперглуа могла су скупо да коштају црвено-беле јер је Калатес погодио уз фаул готово немогућ шут за 71:73.

Ипак, Јагодић-Куриџа је исправио своју грешку офанзивним скоком из ког је Пантер погодио за ново вођство минут пре краја – 74:73. Пантер је и повећао предност због техничке грешке коју је зарадио тренер гостију тражећи тајмаут који је потрошио.

А када је требало да се закључа феноменални Фридет ту је био Чарлс Џенкинс. Чиста украдена лопта на мање од 18 секунди до краја довела је Звезду у сјајну ситуацију. Панатинаикос је морао да прави фаул и Били Берон се нашао на линији за слободна бацања. Погодио је једно.

Било је 15 секунди до краја, али одбрана ни сада није заказала. Звезда је славила велику победу!

Евролига, 23. коло:
Црвена звезда – Панатинаикос 78:73 (9:21, 26:11, 11:25, 32:16)

Дворана: Београдска арена
Судије:Анхел Перес, Дифала, Уђански
Гледалаца: 12.687

Црвена звезда: Пантер 24, Браун 0, Перпероглу 12, Давидовац 8, Лазић 0, Берон 8, Гист 2, Јагодић-Куриџа 5, Џенкинс 2, Симанић, Оџо 8, Штимац 9; Тренер: Драган Шакота

Панатинаикос: Томас 12, Рајс 4, Папајанис 12, Раутинс, Папапетру 2, Папас 10, Џонсон 3, Фридет 11, Калатес 9, Вајли 0, Митоглу 10, Бентил 0; Тренер: Рик Питино

Кошаркаши Црвене звезде мтс већ у четвртак у преподневним часовима путују за Москву где их у петак очекује меч 24.кола са Химкијем.

Извор: ККЦЗ, званични сајт

Скочи на траку са алаткама