Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Reč dve o derbiju

Autor: CZBG, Ivan J.

Beše derbi. Crvena zvezda je pobedila najvećeg rivala rezultatom 92:86 u veoma dobroj atmosferi koju su napravili njeni navijači. Ono što je odlučilo derbi jeste kontrola skoka kao i vrhunski procenat penala našeg kluba (27-28). Partizan je imao sjajno šutersko veče, Partizan je u pojedinim delovima meča imao ogromnu pomoć sudija. Međutim, uspela je Zvezda da se izdigne iz svih nedaća, imala heroje u vidu Bili Berona, kao i naše već prepoznatljive diskretne heroje, kapitena Branka Lazića i Čarlsa Dženkinsa koji je preuzeo dirigentsku palicu poslednjih par minuta od Lorenca i pripomogao da dobijemo ovaj, za nas, izuzetno bitan meč. No, idemo redom.

Po ko zna koji put, postavlja se pitanje suđenja u ABA ligi. Polako se gube konci ovom projektu vezano za regularnost, niko se ne oglašava vezano za meč između Budućnosti i Zvezde. Godinama unazad, određene sudije ( Radović, Javor, Petek, Koljenšić …) sude na štetu Zvezde. Pošto sam sinoć bio u hali, odgledao sam danas meč na TVu hladne glave i ništa se u mom pogledu nije promenilo od sinoć. Navlačenje za jedan klub većim delom meča ( ovde mislim na Partizan) pa onda sramna kompenzacija koja se završi tako što se niveliše broj penala. SRAMOTA !!!! Krajnje je vreme da se naše rukovodstvo i uprava pozabave rešenju pitanja licence za Evroligu. Proživljavati ovaj teror sudija je zaista sve teže i teže. Stvara se nervoza i ogromna tenzija a to ne donosi rešenje već samo produbljenje problema. Na našu žalost, razumevanje kada je srpska košarka u vidu najljućeg rivala nemamo ( zamislite, ne daj Bože da Zvezda i Partizan izađu sa istim stavom) pa se mora ići težim putem. 

Ono što takođe može da se koriguje i da ide na bolje jeste igra pod košem kada protivnik igra sa jakim peticama i brzim bekovima. Postavlja se pitanje kako to rešiti sa našim teškim centrima? Vredi li Odžo za takav meč i da li nam donosi bilo kakve benefite u napadu jer smo odbrambeno jednim delom treće četvrtine imali rupu pod košem. Postavlja se pitanje jer imamo jednog od najboljih pnr centara kako u napadu, tako i u odbrani u vidu Gista, a mi ne znamo kako da ga iskoristimo na pravi način. Pored Gista, ovo može da brani Kuridža, može i Kuz dok Štimca možemo da koristimo, ali se mora pik braniti na drugačiji način. Imali smo juče sreće da se Partizan nije odlepio dok smo imali prazan hod, ali će jače ekipe itekako to iskoristiti i kazniti nas na surov način. Isto pitanje se postavlja i za branjenje linije za tri poena jer evidentno da primamo dosta trojki.

Za kraj, da ne bude da samo kritikujem gospodina Šakotu, meč je prelomio kada je vratio Dženkinsa i Kuridžu na teren, video je da je Lorenco nervozan i našao je pravo rešenje za kraj meča. Raduje povratak Davidovca i Kuridže i jasno se vidi koliko smo ozbiljnija ekipa i u napadu i u odbrani kada su oni u prvih 12. Čeka se Stratos i njegovih desetak poena na sopstvenu kreaciju pa u borbu za trofeje. 

 

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama