Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Реч две о дербију

Аутор: ЦЗБГ, Иван Ј.

Беше дерби. Црвена звезда је победила највећег ривала резултатом 92:86 у веома доброј атмосфери коју су направили њени навијачи. Оно што је одлучило дерби јесте контрола скока као и врхунски проценат пенала нашег клуба (27-28). Партизан је имао сјајно шутерско вече, Партизан је у појединим деловима меча имао огромну помоћ судија. Међутим, успела је Звезда да се издигне из свих недаћа, имала хероје у виду Били Берона, као и наше већ препознатљиве дискретне хероје, капитена Бранка Лазића и Чарлса Џенкинса који је преузео диригентску палицу последњих пар минута од Лоренца и припомогао да добијемо овај, за нас, изузетно битан меч. Но, идемо редом.

По ко зна који пут, поставља се питање суђења у АБА лиги. Полако се губе конци овом пројекту везано за регуларност, нико се не оглашава везано за меч између Будућности и Звезде. Годинама уназад, одређене судије ( Радовић, Јавор, Петек, Кољеншић …) суде на штету Звезде. Пошто сам синоћ био у хали, одгледао сам данас меч на ТВу хладне главе и ништа се у мом погледу није променило од синоћ. Навлачење за један клуб већим делом меча ( овде мислим на Партизан) па онда срамна компензација која се заврши тако што се нивелише број пенала. СРАМОТА !!!! Крајње је време да се наше руководство и управа позабаве решењу питања лиценце за Евролигу. Проживљавати овај терор судија је заиста све теже и теже. Ствара се нервоза и огромна тензија а то не доноси решење већ само продубљење проблема. На нашу жалост, разумевање када је српска кошарка у виду најљућег ривала немамо ( замислите, не дај Боже да Звезда и Партизан изађу са истим ставом) па се мора ићи тежим путем. 

Оно што такође може да се коригује и да иде на боље јесте игра под кошем када противник игра са јаким петицама и брзим бековима. Поставља се питање како то решити са нашим тешким центрима? Вреди ли Оџо за такав меч и да ли нам доноси било какве бенефите у нападу јер смо одбрамбено једним делом треће четвртине имали рупу под кошем. Поставља се питање јер имамо једног од најбољих пнр центара како у нападу, тако и у одбрани у виду Гиста, а ми не знамо како да га искористимо на прави начин. Поред Гиста, ово може да брани Куриџа, може и Куз док Штимца можемо да користимо, али се мора пик бранити на другачији начин. Имали смо јуче среће да се Партизан није одлепио док смо имали празан ход, али ће јаче екипе итекако то искористити и казнити нас на суров начин. Исто питање се поставља и за брањење линије за три поена јер евидентно да примамо доста тројки.

За крај, да не буде да само критикујем господина Шакоту, меч је преломио када је вратио Џенкинса и Куриџу на терен, видео је да је Лоренцо нервозан и нашао је право решење за крај меча. Радује повратак Давидовца и Куриџе и јасно се види колико смо озбиљнија екипа и у нападу и у одбрани када су они у првих 12. Чека се Стратос и његових десетак поена на сопствену креацију па у борбу за трофеје. 

 

 

Скочи на траку са алаткама