Košarka Košarka/Izveštaji i analize

“Kasno paljenje” crveno-belih protiv Efesa

Košarkaši Crvene zvezde mts poraženi su u utakmici 22.kola Evrolige od ekipe Anadolu EFES rezultatom 78:85 (16:24, 14:27, 28:21, 20:13).

Turski tim je i u Beogradu pokazao zašto je najozbiljniji kandidat za osvajanje trofeja Evrolige i lider na tabeli sa skorom 19-3, ali ostaje veliki žal jer su crveno-beli u drugom poluvremenu pokazali svoj kvalitet i umalo stigli rivala iz Istanbula!

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde koja je stegnuto i vrlo rezervisano odigrala prvoa poluvreme bio je večeras Dejan Davidovac sa 15 poena, dok je u gostujućem timu Šejn Larkin još jednom bio najefikasniji sa 24 poena.

Uvertira utakmice bio je minut ćutanja u čast legendi svetske košarke, tragično preminulom Kobi Brajantu i nedavno preminulom proslavljenom košarkašu Robertu Arčibaldu. Takođe, igrači Efesa su ”istapkali” loptu 24 sekunde, a potom je i Lorenzo Braun sačekao osam sekundi na svojoj polovini. Za legendarni broj 24 koji je nosio Kobi Brajant baš kao i sa jednakim uspehom broj osam.

Početak aktivne igre nije bio idelan za crveno-bele, naprotiv. Olako izgubljene lopte Lorenza Brauna, promašene trojke Bili Berona i sa druge strane furiozan početak Šejna Larkina, Rodriga Buboe i Krisa Singltona kreirali su 11:0 za Efes. Zvezda je gotovo četiri minuta bila bez koša dok je prvoplasirani tim Evrolige pogodio već tri trojke.

Veliku seriju rivala prekinuo je Lorenzo Braun, a nadovezali su se Bili Beron, Vladimir Štimac i Ognjen Dobrić. Zvezda je posle lošeg početka prišla na tri poena zaostatka – 9:13. Međutim, Šejn Larkin je pogodio trojku uz faul i već na delu pokazivao da je reč o trenutno najboljem igraču Evrope. Larkin je na svom kontu imao brzih 10 poena, ali se Zvezda nije predavala. Vrlo dobre role Ognjena Dobrića i prvi poeni Simanića uzvratili su udarac, međutim Efes je igrao zaista dobro i na kraju prvog perioda vodio osam poena razlike – 16:24.

Do nove velike serije gosti su stigli već početkom drugog kvartala kada su serijom 10:0 uz pomoć neverovatno preciznog šuta za tri stekli velikih plus 18 – 16:34.

Izabranici Dragana Šakote nisu nikako mogli da pronađu napadački ritam. Svega dva poena za pet i po minuta igre crveno-belih donelo je Efesu velikih ”plus 23” nakon pogotka Tibora Plajsa. Loše minute prekinuo je Džejms Gist zakucavanjem.

Borila se Zvezda,nije se predavala i smanjila je prednost rivala. Bili Beron je imao šut za tri iz dobre pozicije da smanji na 13 poena zaostatka, nije pogodio. Efes je uzvratio preko Larkina i Buboe i vratio prednost na ”plus 21” – 30:51. Buboa i Larkin su već na svom kontu imali ukupno 26 poena, a Efes skoro 56 odsto za tri poena.

Štimac je veoma dobro otvorio drugo poluvreme i brzo je na svom kontu imao šest poena. Ipak, Efes je i dalje pogađao iz svih situacija, čak i onih veoma teških i za eventualni rezultatski povratak šanse su bile male. Ipak, Zvezda se nije predavala i kada joj ništa nije išlo u prilog. Bili Beron je vezao pet poena, a onda posle još jedne čvrste odbrane Čarls Dženkins položio za dva poena. Serija 7:0 podigla je ”Štark arenu” na noge, a izabranike trenera Šakote približila na 13 poena zaostatka – 56:69.

Seriju crveno-belih je prekinuo Šejn Larkin, a na kraju trećeg perioda Efes je imao 14 poena prednosti – 58:72.

Poslednja četvrtina je započela ukradenom loptom i polaganjem Bili Berona, ali su gosti i ovog puta pronašli svoje najjače oružje u ovoj utakmici – šut za tri poena. Posle trojke Pitersa i nekoliko propuštenih napada crveno-belih činilo se da je pitanje pobednika rešeno.

Ipak, takvu misao sebi nisu želeli da priušte crveno-beli koji su bili rešeni da se bore do poslednjeg zvuka sirene. Nakon još jedne izvrsne odbrane Majkl Odžo je pogodio u polukontri i Zvezda je bila na nešto više od dva minuta pre kraja na jednocifrenom zaostatku – 71:79. Međutim i tada je trojku pogodio Efes, ovog puta Simon. Uzvratio je Kevin Panter sa pet uzastopnih poena pa je Zvezda na minut pre kraja bila na minus šest. ”Štark arena” je ponovo proključala. Nažalost prodor Lorenza Brauna u najvažnijem napadu nije krunisan košem, a i sudije su ostale neme na kontakt u reketu. Umesto zaostatka od samo četiri poena, semafor je pokazivao da Efes vodi šest razlike i ima loptu. Čudo je za malo izostalo, a bodovi su otišli u Istanbul.

KK Crvena zvezda mts:

Kuzmić, Panter 12, Braun 7, Perperoglu, Davidovac 15, Beron 14, Dobrić 5, Gist 3, Dženkins 2, Simanić 2, Odžo 4, Štimac 14;

Crveno-beli nemaju mnogo vremena do narednog izazova i utakmice 18.kola ABA lige koja je na programu u ponedeljak, a već u sredu u Beograd u okviru 23.kola Evrolige stiže Panatinaikos.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama