Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

“Касно паљење” црвено-белих против Ефеса

Кошаркаши Црвене звезде мтс поражени су у утакмици 22.кола Евролиге од екипе Анадолу ЕФЕС резултатом 78:85 (16:24, 14:27, 28:21, 20:13).

Турски тим је и у Београду показао зашто је најозбиљнији кандидат за освајање трофеја Евролиге и лидер на табели са скором 19-3, али остаје велики жал јер су црвено-бели у другом полувремену показали свој квалитет и умало стигли ривала из Истанбула!

Најефикаснији у екипи Црвене звезде која је стегнуто и врло резервисано одиграла првоа полувреме био је вечерас Дејан Давидовац са 15 поена, док је у гостујућем тиму Шејн Ларкин још једном био најефикаснији са 24 поена.

Увертира утакмице био је минут ћутања у част легенди светске кошарке, трагично преминулом Коби Брајанту и недавно преминулом прослављеном кошаркашу Роберту Арчибалду. Такође, играчи Ефеса су ”истапкали” лопту 24 секунде, а потом је и Лорензо Браун сачекао осам секунди на својој половини. За легендарни број 24 који је носио Коби Брајант баш као и са једнаким успехом број осам.

Почетак активне игре није био иделан за црвено-беле, напротив. Олако изгубљене лопте Лоренза Брауна, промашене тројке Били Берона и са друге стране фуриозан почетак Шејна Ларкина, Родрига Бубое и Криса Синглтона креирали су 11:0 за Ефес. Звезда је готово четири минута била без коша док је првопласирани тим Евролиге погодио већ три тројке.

Велику серију ривала прекинуо је Лорензо Браун, а надовезали су се Били Берон, Владимир Штимац и Огњен Добрић. Звезда је после лошег почетка пришла на три поена заостатка – 9:13. Међутим, Шејн Ларкин је погодио тројку уз фаул и већ на делу показивао да је реч о тренутно најбољем играчу Европе. Ларкин је на свом конту имао брзих 10 поена, али се Звезда није предавала. Врло добре роле Огњена Добрића и први поени Симанића узвратили су ударац, међутим Ефес је играо заиста добро и на крају првог периода водио осам поена разлике – 16:24.

До нове велике серије гости су стигли већ почетком другог квартала када су серијом 10:0 уз помоћ невероватно прецизног шута за три стекли великих плус 18 – 16:34.

Изабраници Драгана Шакоте нису никако могли да пронађу нападачки ритам. Свега два поена за пет и по минута игре црвено-белих донело је Ефесу великих ”плус 23” након поготка Тибора Плајса. Лоше минуте прекинуо је Џејмс Гист закуцавањем.

Борила се Звезда,није се предавала и смањила је предност ривала. Били Берон је имао шут за три из добре позиције да смањи на 13 поена заостатка, није погодио. Ефес је узвратио преко Ларкина и Бубое и вратио предност на ”плус 21” – 30:51. Бубоа и Ларкин су већ на свом конту имали укупно 26 поена, а Ефес скоро 56 одсто за три поена.

Штимац је веома добро отворио друго полувреме и брзо је на свом конту имао шест поена. Ипак, Ефес је и даље погађао из свих ситуација, чак и оних веома тешких и за евентуални резултатски повратак шансе су биле мале. Ипак, Звезда се није предавала и када јој ништа није ишло у прилог. Били Берон је везао пет поена, а онда после још једне чврсте одбране Чарлс Џенкинс положио за два поена. Серија 7:0 подигла је ”Штарк арену” на ноге, а изабранике тренера Шакоте приближила на 13 поена заостатка – 56:69.

Серију црвено-белих је прекинуо Шејн Ларкин, а на крају трећег периода Ефес је имао 14 поена предности – 58:72.

Последња четвртина је започела украденом лоптом и полагањем Били Берона, али су гости и овог пута пронашли своје најјаче оружје у овој утакмици – шут за три поена. После тројке Питерса и неколико пропуштених напада црвено-белих чинило се да је питање победника решено.

Ипак, такву мисао себи нису желели да приуште црвено-бели који су били решени да се боре до последњег звука сирене. Након још једне изврсне одбране Мајкл Оџо је погодио у полуконтри и Звезда је била на нешто више од два минута пре краја на једноцифреном заостатку – 71:79. Међутим и тада је тројку погодио Ефес, овог пута Симон. Узвратио је Кевин Пантер са пет узастопних поена па је Звезда на минут пре краја била на минус шест. ”Штарк арена” је поново прокључала. Нажалост продор Лоренза Брауна у најважнијем нападу није крунисан кошем, а и судије су остале неме на контакт у рекету. Уместо заостатка од само четири поена, семафор је показивао да Ефес води шест разлике и има лопту. Чудо је за мало изостало, а бодови су отишли у Истанбул.

КК Црвена звезда мтс:

Кузмић, Пантер 12, Браун 7, Перпероглу, Давидовац 15, Берон 14, Добрић 5, Гист 3, Џенкинс 2, Симанић 2, Оџо 4, Штимац 14;

Црвено-бели немају много времена до наредног изазова и утакмице 18.кола АБА лиге која је на програму у понедељак, а већ у среду у Београд у оквиру 23.кола Евролиге стиже Панатинаикос.

Извор: СДЦЗ, званични сајт

Скочи на траку са алаткама