Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда убедљива против Цибоне

Кошаркаши Црвене звезде мтс уписали су десети тријумф у АБА лиги. Црвено-бели су доминантном представом у дворани ’’Александар Николић’’ остварили веома убедљив тријумф над екипом Цибоне резултатом 102:80 , а тај убедљив тријумф довео је Звезду до плејоф позиције на табели АБА лиге и то упркос томе што су црвено-бели одиграли утакмицу мање у односу на конкуренте.

Изабраници Драгана Шакоте су имали изванредан приступ игри од првог минута. Чврста одбрана, али и распуцани шутери су креирали високо вођство у раној фази меча. Један од најзаслужнијих за то био је Бориша Симанић који је у првој деоници убацио чак 11 поена. Звезда је већ тада имала 17 поена предности – 31:14. До полувремена Звезда је додатно повисила предност, било је ’’плус 20’’. Чинило се да је питање победника решено, а уз мање осцилације у игри црвено-бели су чували вођство до последњег минута утакмице.

Сви који су ушли у игру у редовима црвено-белих, а није улазио само Стратос Перпероглу чије присуство у тиму после дужег одсуства од повреде свакако радује, уписали су се у игру. Најефикаснији био је Џејмс Гист са 15 поена, док су Бориша Симанић, Владимир Штимац и Лорензо Браун постигли по 13 кошева. Требало би поменути и то да је плејмејкер црвено-белих за само 25 минута у игри уписао и 14 асистенција. Од тога чак осам у првој четвртини.

Почетак утакмице обележили су распуцани шутери на обе стране паркета. Већ након нешто више од три минута игре црвено-бели су на свом конту имали три убачене тројке, а оне су биле дело Огњена Добрића, Борише Симанића и Лоренза Брауна креирали су вођство Звезде од 13:8. Расположени шутери Цибоне су били заслужни што су гости још имали резултатски прикључак.

Када се на добар напад изабраника Драгана Шакоте надовезала и већа енергија у одбрани стигло је и двоцифрено вођство. Након шест минута игре и поена уз фаул Борише Симанића црвено-бели су повели 20:10.

Фантастични Симанић је имао своју представу у првој четвртини утакмице. Након још једне његове тројке Звезда је повела 31:14, а Симанић на свом конту већ имао 11 поена. До краја деонице Гибсон је успео да тројком смањи предност црвено-белих – 31:17.

Звезда је успела да наметне свој ритам и у потпуности је држала контролу утакмице у својим рукама. Добар шут за три поена, чврста одбрана и контрола скока. То је био рецепт убедљивог вођства, а оно је након 20 минута игре већ било чинило се недостижно – 53:33.

Наставак игре донео је и обиље атрактивних потеза црвено-белих, али озбиљан приступ и поред тога није изостао. Добра одбрана доносила је игру у транзицији, а посластица за публику била су закуцавања Џејмса Гиста који је за кратко време на паркету на свом конту имао девет поена, а шест је дошло из закуцавања.

По завршетку треће деонице Звезда је имала 16 поена предности – 74:58.

Међутим, Цибона се није предала, а приступ црвено-белих није личио на већи део ове утакмице. Тројка у завршници претходног периода, а затим и мини серија на почетку последњег периода приближили су госте на 11 поена заостатка – 79:68.

Тајмаут Драгана Шакоте пробудио је црвено-беле, а за буђење публике у дворани ’’Александар Николић’’ били су задужени Џејмс Гист и Чарлс Џенкинс који су атрактивним закуцавањима измамили аплауз публике.

На феноменалан начин одбијен је налет гостију, а привилегију да стави ’’стотку’’ семафор имао је Никола Јовановић који је на нешто више од минут пре краја постигао два слободна бацања – 100:78.

Црвена звезда мтс – Цибона 102:80 (31:17, 22:16, 21:25, 28:22)

Црвена звезда мтс: Пантер 7, Кузмић 6, Л.Браун 13 (14ас), Перпероглу, Берон 7 Добрић 10 (4ул), Гист 15, Џенкинс 6, Симанић 13, Јовановић 5, Оџо 7, Штимац 13.

Драган Шакота:

“Мислим да је од почетка било јасно да смо квалитетнији тим и то смо показали током утакмице. Тешко је држати концентрацију, поготово када осетиш да утакмица иде како треба. Ипак, мислим да смо сачували енергију и да се нисмо превише потрошили. Већ сутра настављамо да тренирамо и да се спремамо за наредне утакмице”.

Извор: ККЦЗ, званични сајт

Скочи на траку са алаткама