Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Епска победа Црвене звезде у Лиону

Постоје утакмице које ће се памтити кроз историју клуба… па чак и такву богату какву има КК Црвена звезда.

Једну такву одиграли су црвено-бели у лионском „Астробалу“ у петак 10.01.2020. године и победили домаћи АСВЕЛ 83:80 након незапамћеног преокрета у другом полувремену и праве драме коју је окончао Кевин Пантер тројком две секунде пре краја утакмице!

Кошаркаши Црвене звезде тако су стигли до велике, огромне победе и 9. тријумфа у Евролиги, уз 9 пораза. А пре само месец и по дана путовали су у Каунас са скором 2-7.

Како описати утакмицу у којој су црвено-бели од самог старта дозволили ривалу да „тучом“ и игром на ивици фаула стекну велику предност која је брзо расла до -10, а врло брзо -17, па -21!

Ништа није у том тренутку полазило за руком црвено-белима, дозволили су као најбоља одбрана Евролиге чак 30 поена у првој деоници (30-13 после 10 минута игре). Покушавао је да тргне играче тренер Шакота, зарадио је и техничку грешку, али домаћин је одржавао предност до великог одмора у једном од најлошијих издања Црвене звезде ове сезоне у коме су играчи на паркету све у тим тренуцима радили погрешно… Изгледало је да нема наде иако је кошарка приређивала бројна чуда, посебно и због повреде Марка Јагодића Куриџе који је незгодно пао још у првој деоници…

Плесао је Маркус Вилијамс у Истанбулу против ЕФЕС-а и Валенсије у Шпанији, погађао је Перо Антић велику тројку у Мадриду, имала је Звезда и шут за победу без погођене тројке у целом дуелу са Жалгирисом у Београду, плус 30 против Макабија, памте се велике утакмице, бројне драме… Али оно што је уследило у наредних 20 минута у Лиону од у тим тренуцима „прежаљене „ Црвене звезде граничи се са највећим чудима и подвизима које је један тим црвено-белих направио, и то на овом нивоу – у овој лиги!

Ни неколико уводних минута треће четвртине нису наговештавали незапамћен повратак Црвене звезде у једну Евролигашку утакмицу, посебно после фаула Бранка Лазића на Ноу за 52-35… А онда је кренула Звездина „машина“!

Погађали су уз велику борбу и скраћену ротацију Берон, Добрић, Штимац је наставио где је стао у првом полувремену као једини који је успевао да одговори играчима АСВЕЛ-а. Берон је „спустио“ црвено-беле на једноцифрени минус, Добрић важном тројком донео -7 (55-48), а када су поентирали и Давидовац (кош + фаул) и поново вечерас одлични Добрић, Звезда је пришла на 57-54 и поново „отворила“ утакмицу!

Петорка Пантер, Добрић, Давидовац, Берон и Штимац у финишу четвртине закључала је рекет, а кошаркаши АСВЕЛ-а све теже и теже су проналазили пут до обруча.

У нападу Кевин Пантер је убацио два тешка шута у два напада и примакао Црвену звезду на само поен заостатка пред почетак последње четвртине (65-64)!

У одсуству Куриџе, цео тим је подигао агресивност на горњу границу, а један од оних који то редовно раде је и Никола Јовановић који је својим поенима донео прво изједначење на утакмици (66-66).

Након нових поена Јовановића, техничке (обостране) за нашег центра и Џекирија, прво вођство црвено-белима донео је Пантер у 35.минуту (72-74).

И онда креће драма са срећним крајем! Погодио је Пантер, Штимац затворио кош и блокирао Џекирија, а када је намерно остављени центар Црвене звезде погодио тројку за 79-73 отворио се пут ка победи црвено-белима!

Међутим, пут до историјске победе црвено-белих био је отежан бројним промашеним слободним бацањима! Промашивали су Браун, Штимац, Гист, а када је Пантер изгубио лопту и омогућио Асвелу лаке поене за 80-80 чинило се да невероватан преокрет измиче из руку кошаркаша Црвене звезде.

На срећу милионске армије навијача Црвене звезде, свих момака који су „изгинули“ у петак увече у Лиону, Пантер се након тајм-аута искупио тешком тројком преко руке и донео велику, историјску победу кошаркашима Црвене звезде у Лиону!

Од самог резултата, пете победе у низу, седме у последњих 9 мечева у Евролиги, оно што треба да се памти је борба, енергија, вера у преокрет у мечу који је практично био изгубљен после 20 минута игре. Не и за момке у црвено-белом дресу који су у петак увече, 10.јануара, исписали једну од најлепших страница у евролигашкој историји Црвене звезде!!!

Црвена звезда: Кузмић, Пантер 18, Браун 13, Давидовац 9 (5 ск), Лазић 1, Берон 5, Добрић 6, Гист 2, Јагодић Куриџа 2, Симанић, Јовановић 6, Штимац 21 (8/8 за два).

Црвено-бели се у суботу преко Беча враћају за Београд, а у следећих 7 дана очекују их још три утакмице: против Меге у понедељак, па два меча дуплог програма у Београду против Жалгириса и Албе.

Извор: ККЦЗ, званични сајт

Скочи на траку са алаткама