Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Poraz od Baskonje

Košarkaši Crvene zvezde mts poraženi su u 13. kolu Evrolige. U ’’Štark areni’’ pred 10.367 gledalaca bolja je bila Baskonija rezultatom 64:72 (14:20, 17:12, 12:24, 21:26).

Nije ovo bilo veče crveno-belih, već jedna od onih utakmica kada malo šta polazi za rukom. Odbrana je bila na dobrom nivou 25 minuta, a kada je i ona popustila onda je bilo teško vratiti se u utakmicu.

Trebalo bi istaći da su izabranici Dragana Šakote u ovoj utakmici bili oslabljeni neigranjem Stratosa Perperoglua i Filipa Čovića zbog povreda.

Najefikasniji u redovima Zvezde bio je Lorenzo Braun sa 20 poena, ali je morao da izađe iz igre pre kraja meča zbog povrede zgloba o kojoj će se više znati narednih dana.

Uvodni minuti utakmice protekli su u igri koš za koš, a nijedna keipa nije mogla do osetnije prednosti. Na TV tajmautu rezultat je bio 11:11, a onda je usledila serija gostiju. Izgubljene lopte u napadu i problemi sa defanzivnim skokom u redovima crveno-belih dozvolili su Baskoniji seriju 9:1 i prednost od odam poena – 12:20. Seriju je prekinuo Davidovac poenima iz reketa, a to je bio i rezultat na kraju prvog kvartala – 14:22.

Crveno-beli nisu mogli da pronađu napadački ritam ni u drugoj deonici. Promašeni ziceri, pa čak i zakucavanja nisu dozvolili da se nagradi sasvim dobra igra u odbrani. Nakon pet minuta igre rezultat u četvrtini je bio svega 5:4 – 19:26.

Izrazito bitna trojka Bilija Berona pokrenula je crveno-bele. Usledili su poeni Kuzmića sa linije penala, a zatim i Lorenza Brauna u karakterističnom prodoru, kao i sa linije penala. Crveno-beli su za veoma kratko vreme prišli na samo pola koša zaostatka 26 sekundi pre isteka prvog poluvremena – 31:32. To je bio i rezultat po isteku 20 minuta utakmice.

Početak trećeg perioda doneo je novi pad u igri Zvezde. Odbrana je popustila i Baskonija je za dva minuta igre postigla čak 10 poena i ponovo stekla devet poena prednosti – 33:42.

Od tog momenta crveno-beli su zaigrali ponovo agresivnu odbranu, a Lazić je prednjačio. I dalje se čekala bolja igra u napadu. Lorenzo i Derik Braun su donosili poene sa linije penala, a Kuzmić je sjajno igrao na obe strane parketa – 38:42. Bilo je nekoliko prilika za potpuni rezultatski povratak, ali je on izostao u trećoj deonici. Stauskas je vezao pet poena za svoj tim i odbio nalet crveno-belih, a kada je Šengelija postigao trojku to je bilo i najveće vođstvo gostiju – 41:53. Seriju je prekinuo Gist, ali je uzvratio raspoloženi Stauskas – 43:56. Gosti su imali veliku prednost uoči poslednjeg kvartala.

Poslednja četvrtina počela je trojkom Šengelije i izabranici Dragana Šakote su bili u jako teškoj situaciji – 43:59.

Pokušavao je strateg Zvezde da zaustavi crne minute crveno-belih i izmenama i tajmautima, ali jednostavno ovo nije bilo njihovo veče. Malo šta je polazilo za rukom Zvezdi, a sa druge strane su Šengelija i Stauskas pokazali zašto dugi niz godina igra Evroligu.

Iako je sve delovalo izgubljeno u jednom momentu, crveno-beli se nisu predavali. Odbrana je ponovo bila zategnuta, a u napadu je dobro igrao Lorenzo Braun. Ipak, sat nije bio saveznik izabranika Dragana Šakote, a čudesni preokret nikako nije olakšala i povreda Lorenza Brauna pa je Zvezda praktično do kraja meča bila primorana da igra bez plejmejkera.

Na kraju, Baskonija je slavila rezultatom.

Crvena zvezda mts – Baskonija 64:72 (14:20, 17:12, 12:24, 21:26)

Crvena zvezda mts: Kuzmić 8 (8sk), D. Braun 5, L. Braun 20 (5as, 4sk), Davidovac 6, Lazić, Faje 1, Beron 9 (4as), Dobrić 5, Gist 2, Dženkins 4, Simanić 4, Odžo.

Dragan Šakota:

”Pre svega, moram da kažem da su zaslužili pobedu, jer su pripremiili meč veoma dobro. Sa druge strane, očigledno je da smo imali problem sa samo jednim igračem u rosteru koji je mogao da organizuje igru. U njihovom timu ima šest igrača koji mogu da kreiraju sa više pozicija. To je velika prednost za njih. Trudili smo se da se borimo za svaku loptu, da držimo priključak i da na kraju imamo sreće.Igrali smo protiv veoma dobrog tima koji je imao probleme prethodnih nedelja, ali očigledno se fokusirala na ovaj meč veoma dobro”.

Izvor: KKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama