Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda slavila nakon produžetaka

Epitet jednog od derbija 10. kola ABA lige u potpunosti je opravdao očekivanja. U dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ viđena je velika borba, a pobednik je odlučen tek nakon produžetka. Talentovani sastav FMP-a pokazao je da se sa razlogom uoči ovog kola nalazio na plejof poziciji na tabeli regionalnog takmičenja, ali su u dodatnih pet minuta igre kvalitet i iskustvo doneli prevagu.

Neizvesnost je potrajala sve do 45. minuta, ali je bitnu ulogu tada imao Dejan Davidovac koji je vezao pet poena i krunisao dobru odbranu izabranika Dragana Šakote za ispostatviće se nedostižnih 89:84.

Crveno-beli prevazišli su umor sa gostovanja i velike pobede u Milanu i savladali goste iz Železnika rezultatom 95:89

Još jedna potvrda sjajne forme Lorenza Brauna stigla je i na ovoj utakmici pa je Braun bio najefikasniji sa 25 poena, a uz to je dodao sedam asistencija, pet skokova i pet ukradenih lopti. Sjajnu partiju imao je i Dejan Davidovac koji je, kao što smo već istakli, bio i meč viner, a utakmicu je završio sa 18 poena.

Na početku utakmice odbrana crveno-belih nije ličila na onu koja je ređala velike pobede u Evroligi pa i uprkos dobroj igri u napadu Zvezda nije uspevala da dođe do osetnije prednosti. Tokom prvog perioda najveća razlika u korist izabranika Šakote iznosila je šest poena (11:5), ali je u nastavku četvrtine FMP pokazao zašto se visoko kotira na tabeli ABA lige. Dobre role Ulubaja, Radanova, Radovanovića i Tejića trasirali su put gostima do prednosti od četiri poena – 19:23. Ipak, pre odlaska na prvi odmor Čarls Dženkins je pogodio za dva poena zaostatka – 21:23.

Dženkins je bio veoma raspoložen za igru. Za manje od šest minuta na parketu imao je na svom kontu osam poena. Ipak, falila je i dalje prepoznatljiva igra u odbrani da bi i razlika bila veća – 34:31. Kvalitet FMP-a je ponovo došao do izražaja i Panteri su vratili vođstvo koje su i zadržali do kraja drugog perioda – 38:41.

U trećem kvartalu Lorenzo Braun je pokrenuo motore crveno-belih. Odbrana je sve bila agresivnija i činilo se da veoma raspoloženi sastav FMP-a sve teže nalazi put do koša. Serija 10:2 koju je u potpunosti kreirao Braun sa osam poena i asistencijom donela je Zvezdi novo vođstvo – 50:48. Međutim, FMP je i dalje odolevao i gledala se rezultatska ’’klackalica’’. U poslednjem minutu FMP je i napravio seriju 6:0 kojom je stekao pet poena prednosti pred poslednji kvartal – 55:60.

Poslednji kvartal krenuo je serijom rivala 0:4 kojom je FMP stekao plus devet. Dragan Šakota je reagovao tajmautom, a potom je Gist poenima uz faul prekinuo nalet rivala – 57:64. Međutim, talentovani Pecarski je uzvratio trojkom i gosti su stekli dvocifrenu prednost – 57:67.

Crveno-beli su od tog momenta zaigrali značajno odgovornije u odbrani što je doprinelo seriji 10:2 koja je smanjila razliku na samo dva poena uoči poslednja četiri i po minuta utakmice – 67:69.

Lorenzo Braun i Džejms Gist imali su dobre role u završnici, a nakon još jedne njihove uspešne saradnje Gist je zakucao za prednost crveno-belih 73:72. Uzvratio je Ulubaj, a potom i Braun pogodio. U poslednjih 70 sekundi ušlo se pri vođstvu crveno-belih od pola koša – 75:74. Dobra odbrana Brauna, a zatim pogodak sa poludistance Dženkinsa doneli su crveno-belima tri poena na 43 sekunde pre kraja. Uzvratio je Ulubaj na samo 24 sekunde pre kraja trojkom – 77:77. To je bio i konačan rezultat na isteku 40 minuta igre.

Bilo je poznato da će se igrati dodatnih pet minuta.

FMP je bolje zaigrao u nastavku. Ponovo sa 4:0 otvorio dodatnih pet minuta igre. Odgovorio je Lorenzo Braun, a potom je veoma bitnu trojku pogodio Dejan Davidovac – 82:81. Uzvratio je Đoković trojkom o tablu pa je FMP ponovo stekao prednost uoči poslednja dva minuta – 82:84. Usledili su važni poeni Gista, a potom i Davidovca sa linije penala za novi preokret – 86:84. Trojka Davidovca iz ugla na 34 sekunde pre kraja rešilo je i pitanje pobednika – 89:84.

U penal završnici Lorenzo Braun i Bili Beron bili su mirne ruke sa linije penala.

Crvena zvezda je ovom pobedom upisala šesti trijumf u ABA ligi i izjednačila se sa FMP-om na tabeli regonalnog takmičenja. Novi izazov za crveno-bele je već u četvrtak kada u ’’Štark arenu’’ stiže Baskonija.

Crvena zvezda mts – FMP 95:89 (21:23, 17:18, 17:19, 22:17, 18:12)

Crvena zvezda mts: Kuzmić 2, D.Braun 6, Čović 7, L. Braun 25 (7as, 5sk, 5ul, 5il), Davidovac 18, Faje, Beron 8, Dobrić 3, Gist 12, Dženkins 10, Simanić 2, Odžo 2.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama