Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Zvezdaštvo

Na današnji dan: Rođen Zlatko Krdžević

Zlatko Krdžević

Na današnji dan, 3. decembra 1959. godine u Novoj Varoši rođen je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Zlatko Krdžević. Igračku karijeru proveo je na pozicijama beka i centarhalfa, a ostao je upamćen kao veliki ljubimac „Zvezdinog istoka“ koji je uvek na nogama pratio „Krdžine“ prodore po levoj strani terena.

Zlatko Krdžević i Željko Berić-bekovski par Slobode iz Titovog Užica

Druženje sa fudbalskom bubamarom započeo je u ekipi Zlatara iz rodnog mesta, a u 21. godini seli se u tadašnje Titovo Užice i oblači crveno-crni dres Slobode u kojoj je bio uzdanica ekipe koja se takmičila u tadašnjem drugom rangu velike Jugoslavije. Zapaženim partijama skrenuo je pažnju rukovodstva najtrofejnijeg jugoslovenskog i srpskog kluba i 1984. godine dolazi na crveno-beli deo Topčiderskog brda. Član Crvene zvezde bio je pet sezona (1984/85 – 1988/89) i tokom tog perioda zabeležio je 108 nastupa i bio strelac tri pogotka. Debitantski nastup u crveno-belom dresu zabeležio je 5. septembra 1984. godine u Novom Sadu u remiju Vojvodine i Crvene zvezde 1:1, a strelac jedinog pogotka za našu ekipu bio je Sulejman Halilović. Svega četiri dana kasnije na beogradskoj Marakani zabeležio je i svoj prvi pogodak. U susretu 6. kola Prvenstva SFR Jugoslavije Zlatko Krdžević je načeo mrežu nikšićke Sutjeske u pobedi crveno-belih od 4:1.

Već u svojoj premijernoj sezoni u Crvenoj zvezdi okitio se i prvim trofejem. Naša ekipa je te sezone stigla do najdražeg pehara jugoslovenskog fudbala, Kupa Maršala Tita, a Krdžević je bio akter revanš susreta finala tadašnjeg kup takmičenja. Crveno-beli su na našem najvećem stadionu remizirali 1:1 sa zagrebačkim Dinamom i time overili zagrebački trijumf 2:1 i okitili se trofejem.

FK Crvena zvezda pobednik Kupa Maršala Tita 1984/85

Ipak, do prve šampionske titule morao je da sačeka do sezone 1987/88. Crvena zvezda je tada stigla do svog 17. šampionskog lovora osvojivši bod više od večitog rivala i tri boda više od mostarskog Veleža i još jednog člana „velike četvorke“ Ju-fudbala Dinama iz Zagreba. Te sezone pod rukovodećom palicom legendarnog Velibora Vasovića, Zlatko Krdžević je zabeležio 17 prvenstvenih nastupa, ali se mora napomenuti da su u tadašnjem sastavu crveno-belih nastupali Dragiša Binić, Goran Jurić, Slobodan Marović, Robert Prosinečki, Stevan Stojanović i Refik Šabanadžović koji će se tri godine kasnije popeti na krov Evrope.

FK Crvena zvezda šampion Jugoslavije 1987/88

Na međunarodnoj sceni Krdžević je za Crvenu zvezdu odigrao deset mečeva. Šest puta je nastupio u Kupu evrospkih šampiona, a zabeležio je i četiri učešća u tadašem Kupu UEFA. Debitovao je 19. septembra 1984. godine u prvom susretu 1. kola KEŠ-a protiv lisabonske Benfike i beogradskoj pobedi 3:2. Na žalost naši fudbaleri su u revanšu poraženi rezultatom 2:0 i na samom startu se oprostili od evropske scene. Bio je učesnik i mečeva iz oktobra i novembra 1987. godine, mečeva koji se i dan danas dobro pamte, protiv belgijskog Briža u okviru 2. kola Kupa UEFA. Crveno-beli su nakon trijumfa u Beogradu 3:1, poraženi na gostovanju rezultatom 4:0, a upravo na tom susretu Zlatko Krdžević je zaradio crveni karton. Navedeni dvomeč sa belgijskim velikanom i danas se smatra jednim od najvećih fudbalskih „tragedija“ Crvene zvezde na Evro sceni.

Po okončanju sezone 1988/89 napušta Crvenu zvezdu i seli se u Švajcarsku gde je nastupao za Belinconu. Treba napomenuti da je put Švajcarske krenuo zajedno sa svojim saigračem iz Crvene zvezde Žarkom Đurovićem.

Krdžo, srećan rođendan želi ti uredništvo portala mojacrvenazvezda.net

Izvor: mojacrvenazvezda.net

Komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama