Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Звездаштво

На данашњи дан: Рођен Златко Крџевић

Златко Крџевић

На данашњи дан, 3. децембра 1959. године у Новој Вароши рођен је некадашњи фудбалер Црвене звезде Златко Крџевић. Играчку каријеру провео је на позицијама бека и центархалфа, а остао је упамћен као велики љубимац „Звездиног истока“ који је увек на ногама пратио „Крџине“ продоре по левој страни терена.

Златко Крџевић и Жељко Берић-бековски пар Слободе из Титовог Ужица

Дружење са фудбалском бубамаром започео је у екипи Златара из родног места, а у 21. години сели се у тадашње Титово Ужице и облачи црвено-црни дрес Слободе у којој је био узданица екипе која се такмичила у тадашњем другом рангу велике Југославије. Запаженим партијама скренуо је пажњу руководства најтрофејнијег југословенског и српског клуба и 1984. године долази на црвено-бели део Топчидерског брда. Члан Црвене звезде био је пет сезона (1984/85 – 1988/89) и током тог периода забележио је 108 наступа и био стрелац три поготка. Дебитантски наступ у црвено-белом дресу забележио је 5. септембра 1984. године у Новом Саду у ремију Војводине и Црвене звезде 1:1, а стрелац јединог поготка за нашу екипу био је Сулејман Халиловић. Свега четири дана касније на београдској Маракани забележио је и свој први погодак. У сусрету 6. кола Првенства СФР Југославије Златко Крџевић је начео мрежу никшићке Сутјеске у победи црвено-белих од 4:1.

Већ у својој премијерној сезони у Црвеној звезди окитио се и првим трофејем. Наша екипа је те сезоне стигла до најдражег пехара југословенског фудбала, Купа Маршала Тита, а Крџевић је био актер реванш сусрета финала тадашњег куп такмичења. Црвено-бели су на нашем највећем стадиону ремизирали 1:1 са загребачким Динамом и тиме оверили загребачки тријумф 2:1 и окитили се трофејем.

ФК Црвена звезда победник Купа Маршала Тита 1984/85

Ипак, до прве шампионске титуле морао је да сачека до сезоне 1987/88. Црвена звезда је тада стигла до свог 17. шампионског ловора освојивши бод више од вечитог ривала и три бода више од мостарског Вележа и још једног члана „велике четворке“ Ју-фудбала Динама из Загреба. Те сезоне под руководећом палицом легендарног Велибора Васовића, Златко Крџевић је забележио 17 првенствених наступа, али се мора напоменути да су у тадашњем саставу црвено-белих наступали Драгиша Бинић, Горан Јурић, Слободан Маровић, Роберт Просинечки, Стеван Стојановић и Рефик Шабанаџовић који ће се три године касније попети на кров Европе.

ФК Црвена звезда шампион Југославије 1987/88

На међународној сцени Крџевић је за Црвену звезду одиграо десет мечева. Шест пута је наступио у Купу евроспких шампиона, а забележио је и четири учешћа у тадашем Купу УЕФА. Дебитовао је 19. септембра 1984. године у првом сусрету 1. кола КЕШ-а против лисабонске Бенфике и београдској победи 3:2. На жалост наши фудбалери су у реваншу поражени резултатом 2:0 и на самом старту се опростили од европске сцене. Био је учесник и мечева из октобра и новембра 1987. године, мечева који се и дан данас добро памте, против белгијског Брижа у оквиру 2. кола Купа УЕФА. Црвено-бели су након тријумфа у Београду 3:1, поражени на гостовању резултатом 4:0, а управо на том сусрету Златко Крџевић је зарадио црвени картон. Наведени двомеч са белгијским великаном и данас се сматра једним од највећих фудбалских „трагедија“ Црвене звезде на Евро сцени.

По окончању сезоне 1988/89 напушта Црвену звезду и сели се у Швајцарску где је наступао за Белинцону. Треба напоменути да је пут Швајцарске кренуо заједно са својим саиграчем из Црвене звезде Жарком Ђуровићем.

Крџо, срећан рођендан жели ти уредништво портала mojacrvenazvezda.net

Извор: мојацрвеназвезда.нет

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама