Интервјуи Хокеј Хокеј/Вести ЦЗБГ

ЦЗБГ интервју: Данило Вукотић, Генерални секретар СХЛС-а

Данило Вукотић

Екипа нашег портала помно прати дешавања у Хокејашком клубу Црвена звезда, али и у Савезу за хокеј на леду Србије (СХЛС). Као што вам је познато већ дуже време смо писали о неким, по нама, а и по мишљењу многих других, погрешним одлукама Савеза, као и неким радњама које су директно ишле на штету нашег клуба, али и хокеја свеукупно. Једна од ствари против које смо се, зајдено са многим садашњим и бишим играчима и финкционерима, борили јесте забрана за млађе селекције да играју регионална такмичења. Управо због тога што се ове сезоне одједном променио курс, па се дозволило да селекције до 12 година наступају на регионалном такмичењу (које до душе јесте турнирско, а не званично), док за друге селекције то није организовано, одлучили смо да попричамо санеким из СХЛС-а, а отворена врата су нам била код господина Данила Вукотића, Генералног секретара СХЛС-а. Поред питања око регионалног такмичења, у првом делу нас је интересовало и да ли људи из Савеза обраћају пажњу на мишљење и других релевантних људи из света српског хокеја који се не слажу са њиховим одлукама, као и шта је то Савез конкретно урадио да се побољша квалитет домаћег такмичења на који се ставио посебан акценат од увођења те забране.

“Веома ми је драго што сте покренули ово питање. Верујем да на овакав начин информисања, заједнички можемо да подигнемо свест о хокеју у Србији на виши ниво и побољшамо и унапредимо тренутно стање. Како бих што прецизније и јасније одговорио на сва ваша питања, мораћу да будем мало опширнији и да дам везан одговор на првих неколико питања јер су и сама питања уско повезана.

У припремном периоду, за сезону 2019/20, СХЛС је свим клубовима упутио мејл са молбом да доставе планове за предстојећу сезону (лиге у којима желе да учествују, турнири…), међутим нисмо добили конкретне одговоре. Оваква информација је била потребна како би се што ефикасније и прецизније формирао календар домаћег такмичења. Такође је клубовима пре сезоне послати и упит да ли желе да учествују на регионалном турниру за селекцију до 12 година. Сви су имали времена да провере своје могућности и донесу одлуку. Ова назовимо “лига” се одиграва у време ИИХФ паузе и не ремети календар домаћег такмичења, па је из тог разлога и подржана од стране СХЛС-а.

Савез ове године никоме није издао забрану за играње било које регионалне лиге или такмичења, већ је на послате захтеве, који су достављени доста након објављеног календара домаћег такмичења и пред сам почетак сезоне, само затражио неке додане информације као што је предлог календара такмичења те лиге. Ниједан клуб није направио следећи корак и доставио тражено, већ је много лакше било рећи да је Савез забранио, што апсолутно није тачно. Како би сви разумели процедуру и шта је све потребно да клуб добије одобрење Савеза, потрудићу се да то и објасним. Уколико се календар такмичења лиге у којој клуб жели да наступа са одређеном селекцијом не преклапа са утакмицама домаћег првенстава, клуб добија одобрење. Друга ситуација је када се утакмице клуба у домћем првенству и било ком другом такмичења преклапају. У том случају потребно је да клуб, који шаље захтев за наступ у неком регионалном такмичењу, постигне договор са клубом/клубовима о утакмици/утакмица које се преклапају у домаћем првенству, да заједнички пронађу и пошаљу предлог за нови термин/термине одигравања и о томе обавесте Директора такмичења СХЛС-а. Након проналаска новог термина и постигнутог договора између клубова о одигравању утакмице/а које се преклапају, писаног обавештења Директору такмичења и Савезу, Савез одобрава право наступа клубу у првенству за које аплицира. У оба случаја Савез одобрава право наступа, само у другом случају који је доста комплекснији, потребно је уложити много више труда и напора да би се циљ остварио. Не желим ни на кога директно да упутим, али као што сам већ написао, много је лакше рећ да је Савез забранио, него урадити све тражено. Разлог овакве процедуре је јачање домаћег првенства, комплетно одигравање свих утакмица, а да при томе клубови имају могућност да наступе у лигама у којима желе.

Доста времена је потребно за организацију и планирање поменутог догађаја за слекцију У12. Константнон се ради и на плановима за организацију сличних догађаја за друге старосне категорије. Наравно да прихватамо и уважавамо друга мишљења, коментаре и сугестије и важно је сагледади ширу слику, само мислим да је тренутна ситуација да сваки клуб као и поједици гледају лични интерес и да из тог разлога не успевамо да остваримо оно што је најбоље за српски хокеј.

Одигравање утакмица домаћег првенства је од великог значаја за све такмичаре. Како би били сигурни да ће све утакмице домаћег првенства бити одигране и свим такмичарима бити омогућено да играју, Савез тржи већ поменуте ствари, односно кораке како би одобрио неком клубу право наступа у некој дугој лиги или првенству. На жалост, знамо да нису сви играч у могућности, из различитих разлога, да наступе у некој интернационалној лиги и уколико би дозволили да одређена селекција неког клуба наступи у регионалном такмичењу, без да водимо рачуна о домаћој лиги и занемаримо утакмице које треба да одиграју у домаћем првенству у великој мери би успорили развој српског хокја и младих хокејаша”.

Разумемо ваш став који сте објаснили око регионалне лиге, али то је оно што се десило ове сезоне. Ипак, остаје горак укус оног што се десило пре, када је забрана била искључива. Из мог разговора са г. Миловановићем, предсједником Савеза, који сам и објавио на нашем порталу, тадашња забрана односила се дугорочно на све млађе селекције што је те сезоне највише утицало на селекцију У14.
И баш тада је реаговало доста бивших играча и функционера, а доста њих је чак било из редова Партизана, тако да се није могло говорити о пристрасности. Један од њих је тада рекао да би предсједник требао да се запита како би се он осјећао да су му као ђетету ускратили да игра ино/регионална такмичења. Тада је са стране Савеза био мук.

“Што се тиче забране наступа млађих селекција за прошлу сезону, ја сам уверен да је принцип за добијање права наступа био исти као и за ову годину. Реч дугорочно се ни у једном тренутку није односила на забрану, него на систем који мора да се поштује у циљу унапређења домаћег првенства и омасовљења хокеја, а верујем да је то интерес свих нас и нешто чему тежимо”.

Да ли ћете се сложити да резултати који се ове сезоне остварују у конкуренцијама У12, 14 и 16, а то су 29:0, 19:0 и сл, нису показатељ квалитета домаћег такмичења.

Што се тиче резултата, апсолутно се слажем да они не треба да изгледају тако како сте написали, али мислим да су за то задужени тренери. Они су јако битне фигуре у одрастању деце и мислим да у ситуацијама када утакмица тежи ка таквом резултату треба педагошки да се поставе, објасне деци праве вредности, да се са супротне стране налазе њихови другари и да утакмицу приведу крају на најбољи могући начин. Ипак, причамо о деци, а деца треба да се развијају и уживају у игри, а не да се тренрери надмећу”.

На утакмицама млађих категорија прошле сезоне смо чак видели и напад на једног тренера Црвене звезде од једног челника Партизана (да сада не помињемо имена, мада сви знамо о коме се ради). Иако су тај инцидент видели скоро сви, Савез није учинио ништа поводом тога. Какве нам гаранције људи из Савеза могу дати да се такве сцене неће више поновити, посебно не пред малом децом?

“Сигуран сам да се тако нешто неће поновити ни пред ким, а поготово не пред малом децом. У таквој ситуацији су сви требали да одреагују другачије. Када бих кренуо да пишем о свим опцијама и могућим ситуацијама, као и корацима који су требали да буду предузети од стране, клуба, Савеза, појединца мислим да би скренули са теме. Оно што је јако важно јесте да сви разумемо тренутну ситуацију у српском хокеју, да гледамо унапред и заједнички радимо на остваривању циљева”.

Реците нам да ли је Правилник усаглашен са пропозицијама такмичења и да ли сматрате да је исправно мењати Правилник и пропозиције у току такмичарске сезоне?

“Ја сматрам да је нешто што је у интересу побољшања и напретка хокеја исправно. Такође мислим да би и исправно било, када већ пистављамо оваква питања, да се запитамо и зашто је дошло до тога. Опет се враћам на почетак сезоне и део када је Савез клубовима затражио одређене информације. Једна од тих информација је и колико играча/чланова клубови имају по старосним категоријама. На жалост ни на један наш упит, а било их је више у року од пар месеци, само Црвена звезда није дала одговор из нама непознатог разлога. Реконструкцијом претходне сезоне и пребројавањем играча по категоријама формирана је слика о броју играча у Црвеној звезди. На основу информација које смо добили од клубова и поменуте реконструкције, направљен је један део пропозиција и баш тај део је био споран у једној категорији. Испоставило се да бројеви и информације које смо добили нису били тачни, па је из тог разлога морало несто бити предузето и поново усаглашено. Све што се ради, ради се са циљем омасовљења броја полазника, регрутовања нових хокејаша и на тај начин у одређеном временском периоду подизања домаћег првенства на много виши ниво”.

Зашто у пропозицијама нема ни речи о сениорском првенству, као ни о одигравању плеј офа?

“Постоји план, пропозиција и договор око сениорске лиге и одигравања, као што знате имамо на жалост само два клуба са првим тимом. Ја се извинњавам што у глави немам тачну информацију у овом тренутку да вам дам, али ћу контактирати Директора такмичења и доставити вам одговор у што краћем врменском периоду. Такође знам да је Директор такмичења је послао једно опширно објашњење и одговор свим клубовима на њихове коментаре и примедбе везане за пропозиције”.

Замолили смо г. Вукотића да нам каже ко одлучује о пропозицијама такмичења за млађе категорије, као и да ли је по њему у реду што ту седе људи који су далеко од српског хокеја, као и зашто нема наших људи у том органу.

“Да, Стручни савет је орган који даје предлог пропозијиција. Информације о томе ко чини стручни савет су јавно доступне на сајту Савеза, прослеђене свим клубовима пре почетка сезоне, а видим и да сте ви добро упућени. Данијел Џејкоб, Фред Перун и Драган Капиџић чине Стручни савет. Два поменута стручњака из Канаде су јако добро упућена у српски хокеј, живели су и играли хокеј у Србији, познају инфраструктуру и целокупну ситуацију у српском хокеју. Исто тако мислим да одлучивање о пропозицијама не сме да буде препуштено људима коју су чланови домаћих клубова, јер сматрам да могу бити пристрасни, а не објективни. Из тог разлога верујем да су људи који чине стручни савет, пре свега познаваоци хокеја у Србији, велики стручњаци, што говоре њихови резултати, људи који имају велику жељу да допринесу развоју хокеја и прави избор за стручни савет”.

Када помињете да би људи у Стручном савету (ако су из домаћег света хокеја) могли да буду пристрасни, зар се онда то не може применити на све структуре/органе у Савезу? Нпр. председник Савеза фактички никада није био из редова Црвене звезде и Звезда се у много случајева осећала угроженом због тога. Зашто онда и ту не доведемо неког странца?

“И сами сте написали, у питањима које сте ми послали, да није било пристрасности када се прича о председнику Савеза. То се није променило, а исто то важи и за све друге људе који раде у Савезу. Однос Савеза према свим клубовима је исти.  Велика је разлика између позиције председника и посла који он обавља и Стручног савета и задатка/посла који они имају. Да ме неко погрешно не схвати сви радимо у истом циљу и интересу, само су задаци за остваривање тог циља различити. Моје мишљење је да позиција председника није позиција на којој треба да буде странац”.

Наше последње питање било је како г. Вукотић види оздрављење српског хокеја и његово подизање на виши ниво (овде посебно мислимо на млађе категорије).

“Као закључак и одговр на ваше последње питање, сигурно да постоје многе ствари које треба исправити, поправити, али оно најважније је да треба гледати који су следећи кораци кључни за развој и напредак. Моје мишљење је да морамо пре свега почети да радимо у заједничком интересу. Сарадња клубова међусобно као и сарадња клубова са Савезом мора се у многим стварим побољшати и подићи на много виши ниво него на ком је сада. Такође дугорочан план ког ће се сви придржавати, без обзира да ли у датом тренутку тај план поједицу или неком од клубова не одговара, једно је од кључних решења за напредак.

Надам се да ће моји одгивори помоћи да се боље схвати тренутна ситуација и циљеви Савеза”.

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

  • Izuzetno pozitivan korak da se izadje i poprica ispred saveza, da i ostatak hokejaskih radnika shvati kako razmisljaju ljudi u savezu, a ujedno i dobiju odgovore na pitanja. Mogu samo da pohvalim ovaj korak i da pozovem i ostale u savezu da budu dostupni za intervjue.

    Takodje, nedostaje par odgovora:
    Mozda najbitnije pitanje za mladje kategorije: zasto je “oteran” sponzor ERSTE Banka radi (ne)potpisivanja ugovora sa Komercijalnom bankom (da li se uopste nesto uradilo po ovom pitanju)? Zasto se to radi na pocetku sezone, umesto planski? Jedan od retkih sponzora raspolozenih da pomognu hokej. ERSTE turniri su prethodnih sezona bili retka svetla tacka hokejaskog saveza, turniri gde su se malisani naigrali hokeja i pre svega turniri su bili redovni. Ove godine deca jos nemaju dresove za novo takmicenje, svega jedan turnir (U8) je odigran, dok selekcija U10 jos nije imala ni jedan jedini zvanican turnir/utakmicu (Partizan trebao da organizuje pa otkazao?). Sa kojim ciljem se ovo uradilo?

    Takodje, nista manje bitno: zasto su se za devojcice promenile propozicije par dana pred pocetak sezonu i sta se time htelo postici? I kakava je analiza uopste stajala iza toga? Da li mozemo i sledecih sezona ocekivati promene pred sam pocetak ili u toku sezone?

Скочи на траку са алаткама