Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Naše greške i sudijska krađa za poraz u večitom derbiju

Foto: Partizan - Crvena zvezda (ABA liga)

Crvena zvezda je večeras izgubila prvi ovosezonski večiti derbi. Domaćini su slavili rezultatom 75:72 (26:19, 17:18, 13:18, 19:17).

Nećemo se puno baviti kretanjem rezultata tokom celog susreta, nego određenim segmentima koji su doveli do ovog poraza. Prva i osnovna stvar jeste da Zvezda ima problem što se igre tiče. To se posebno videlo u prvoj i na kraju poslednje četvrtine. U prvoj je izgledalo kao da nemamo ni glavu ni rep, a posebno moramo da istaknemo period kada je Filip Čović ušao u igru. Takođe, od odlaska Milana Tomića, i Džejms Gist pruža dosta blede partije i večeras je, sem u jednom periodu, odigrao jako loše. Činjenica je i da se trener Andrija Gavrilović slabo snalazi u celoj ovoj situaciji, ali čovuku je doslovno uvaljen vruć krompir u ruke i bukvalno ne može se krivica svaliti na njega, jer on koristi (nekada dobro, nekada loše) ono što trenutno ima.

Foto: ABA liga

Činjenica je da je Zvezda najbolje funkcionisala u trenutku kada je petorka bila Lorenzo Braun, čarls Dženkins, Bili Beron, Džejms Gist i Ognjen Kuzmić. Ostaje zaista enigma zašto se petorka, koja je počela da slama Partizan, odjednom promenila, umesto da se barem još jedno vreme eksploatisala jer je odigrala odličnu odbranu i veoma dobro u napadu. takođe valja napomenuti da je Zvezda večeras bila uskraćena usluga Stratosa Perperoglua, a ni četvorke crveno, belih, Boriša Simanić i Mohamed Faje, nisu isporučile apsolutno ništa u ovom meču.

Kada se sve ovo uzme u obzir, kao i da nas je u poslednja dva napada kada smo mogli do pobede i do produžetaka, Filip Čović doslovno sahranio, postavlja se pitanje da li je potrebno govoriti o suđenju.

A suđenje je večeras bilo apsolutno katastrofalno i na štetu Crvene zvezde. Najveća večerašnja sudijska krađa koju želimo da izdvojimo desila se 6:06 do kraja meča, kada je Zvezda bila vrlo blizu da prelomi Partizan. Partizan je u tom trenutku vodio 64:62, a Zvezda bila u naletu. Lopta je došla ispod koša do Filipa Čovića koji se digao na šut za dva, a Janković je napravio nesportsku na njemu. Prva stvar koju moramo da podsetimo je da je Partizan u tom trenutku izašao iz bonusa. Zagorac u datom trenutku počinje da se buni i dobija tehničku grešku. I onda sudije, da bi valjda izvadile Partizan iz kanala u koji je počeo da upada, sviraju ujedno i nesportsku Dejanu davidovcu koji za vreme tog Zvezdinog napada nije bukvalno nikoga dotakao!?! Na kraju, sve se svelo na jedno slobodno bacanje za Crvenu zvezdu, što je Partizanu doslovno bilo vetar u leđa. Pored ove, verovatno najveće sudijske greške tokom utakmice, bilo ih je još sijaset sitnijih, ali isto tako važnih jer su u tim trenucima sprečavali Zvezdu da dođe do potpunog preokreta.

Na kraju, i pored svega toga, Zvezda je imala napad za pobedu, pa napad za produžetke, ali oba puta greške je napravio Filip Čović koji je imao dobrih poteza tokom meča, ali je činjenica da je na njemu poseban pritisak jer, da budemo iskreni, teško da ima kvalitet koji je Zvezdi potreban za drugog pleja.

Ne želimo nikoga da omalovažavamo, ali činjenica je da u Zvezdi mora doći do nekih promena. Čak i ovakva Zvezda, koju je trener Tomić ostavio na cedilu, sa lošim drugim plejom, sa povređenim derikom Braunom za kojeg slabo ko veruje da će nastaviti svoju karijeru u Zvezdi, bez Perperoglua, bez učinka četvorki, sa dosta slabim Gistom, bila je u prilici da pobedi Partizan. vreme je da se malo sedne i porazmisli šta i kako dalje.

Autor: D. Kapin, CZBG

Foto: ABA liga

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama