Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Наше грешке и судијска крађа за пораз у вечитом дербију

Фото: Партизан - Црвена звезда (АБА лига)

Црвена звезда је вечерас изгубила први овосезонски вечити дерби. Домаћини су славили резултатом 75:72 (26:19, 17:18, 13:18, 19:17).

Нећемо се пуно бавити кретањем резултата током целог сусрета, него одређеним сегментима који су довели до овог пораза. Прва и основна ствар јесте да Звезда има проблем што се игре тиче. То се посебно видело у првој и на крају последње четвртине. У првој је изгледало као да немамо ни главу ни реп, а посебно морамо да истакнемо период када је Филип Човић ушао у игру. Такође, од одласка Милана Томића, и Џејмс Гист пружа доста бледе партије и вечерас је, сем у једном периоду, одиграо јако лоше. Чињеница је и да се тренер Андрија Гавриловић слабо сналази у целој овој ситуацији, али човуку је дословно уваљен врућ кромпир у руке и буквално не може се кривица свалити на њега, јер он користи (некада добро, некада лоше) оно што тренутно има.

Фото: АБА лига

Чињеница је да је Звезда најбоље функционисала у тренутку када је петорка била Лорензо Браун, чарлс Џенкинс, Били Берон, Џејмс Гист и Огњен Кузмић. Остаје заиста енигма зашто се петорка, која је почела да слама Партизан, одједном променила, уместо да се барем још једно време експлоатисала јер је одиграла одличну одбрану и веома добро у нападу. такође ваља напоменути да је Звезда вечерас била ускраћена услуга Стратоса Перпероглуа, а ни четворке црвено, белих, Бориша Симанић и Мохамед Фаје, нису испоручиле апсолутно ништа у овом мечу.

Када се све ово узме у обзир, као и да нас је у последња два напада када смо могли до победе и до продужетака, Филип Човић дословно сахранио, поставља се питање да ли је потребно говорити о суђењу.

А суђење је вечерас било апсолутно катастрофално и на штету Црвене звезде. Највећа вечерашња судијска крађа коју желимо да издвојимо десила се 6:06 до краја меча, када је Звезда била врло близу да преломи Партизан. Партизан је у том тренутку водио 64:62, а Звезда била у налету. Лопта је дошла испод коша до Филипа Човића који се дигао на шут за два, а Јанковић је направио неспортску на њему. Прва ствар коју морамо да подсетимо је да је Партизан у том тренутку изашао из бонуса. Загорац у датом тренутку почиње да се буни и добија техничку грешку. И онда судије, да би ваљда извадиле Партизан из канала у који је почео да упада, свирају уједно и неспортску Дејану давидовцу који за време тог Звездиног напада није буквално никога дотакао!?! На крају, све се свело на једно слободно бацање за Црвену звезду, што је Партизану дословно било ветар у леђа. Поред ове, вероватно највеће судијске грешке током утакмице, било их је још сијасет ситнијих, али исто тако важних јер су у тим тренуцима спречавали Звезду да дође до потпуног преокрета.

На крају, и поред свега тога, Звезда је имала напад за победу, па напад за продужетке, али оба пута грешке је направио Филип Човић који је имао добрих потеза током меча, али је чињеница да је на њему посебан притисак јер, да будемо искрени, тешко да има квалитет који је Звезди потребан за другог плеја.

Не желимо никога да омаловажавамо, али чињеница је да у Звезди мора доћи до неких промена. Чак и оваква Звезда, коју је тренер Томић оставио на цедилу, са лошим другим плејом, са повређеним дериком Брауном за којег слабо ко верује да ће наставити своју каријеру у Звезди, без Перпероглуа, без учинка четворки, са доста слабим Гистом, била је у прилици да победи Партизан. време је да се мало седне и поразмисли шта и како даље.

Аутор: Д. Капин, ЦЗБГ

Фото: АБА лига

Скочи на траку са алаткама