Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Beogradska košava oduvala Nišlijke

Kada u derbiju, a međusobni susret dve od tri najbolje srpske ženske fudbalske ekipe svakako jeste derbi, jedan tim šest puta zatrese mrežu protivnika i uz to svih 90 minuta potpuno dominira terenom jasno je kakvu fudbalsku predstavu smo imali prilike da pratimo. Crveno-bele „Vučice“ na terenu sa veštačkom travom stadiona „Rajko Mitić“ ugostile su najtrofejniji tim našeg ženskog fudbala i ostvarile najubedljiviji trijumf u prvenstvenim duelima dve ekipe.

ŽFK Crvena zvezda : ŽFK Mašinac Trejs PZP Niš 6:1 (3:1)

Dobro poznata beogradska košava nije smetala devojkama u crveno-belim dresevima da nastave sa serijom dobrih partija i da ubedljivo savladaju do ovog kola drugoplasiranu ekipu superligaškog karavana. Već u uvodnih pet minuta susreta naše igračice dva puta su ozbiljno pripretile golu Vanje Stanković. U 3. minutu Jovana Stojanović je oduzela loptu devojkama u zelenim dresevima, usledila je kombinacija Jovane Aranđelović i Mirele Tenkov, ali je golmanka Nišlijki bila brža od Zvezdinog centarfora. Minut kasnije beležimo i prvi korner za „Vučice“. Kombinacija Jovane Aranđelović i Jovane Miladinović, usledio je centaršut na drugu stativu, ali je Mirela Tenkov iz voleja loše zahvatila loptu i ova prilika odlazi u nepovrat. I u 13. minutu susreta Mirela Tenkov i golmanka Vanja Stanković su bile u direktonom duelu nakon dodavanja Anđele Krstić, ali je Nišlijka ponovo bila na visini zadatka.

Konačno, u 17. minutu crveno-bele su pogotkom krunisale potpunu dominaciju na startu meča. Ređina Mogolola je izvela aut u nivou našeg kaznenog prostora. Prosledila je loptu do Jovane Miladinović, a novopečena seniorska reprezentativka je povukla loptu par metara ka sredini igrališta. Usledio je tridesetmetarski pas ka Mireli Tenkov, a najboljem strelcu našeg kluba ostalo je samo da vrhom kopačke prosledi loptu ispod Vanje Stanković u mrežu – 1:0.

Samo minut kasnije mogle su „Vučice“ da stignu i do drugog pogotka. Akciju su pokrenule Jovana Miladinović i Sanda Malešević, lopta stiže do Anđele Krstić koja prosleđuje dubinski pas ka Mireli Tenkov, ali su gostujuće igračice u poslednjem trenutku sprečile novi pogodak. I pored činjenice da su svi jasno videli da je ispred Zvezdinog centarfora intervenisala jedna od devojaka u zelenoj opremi sudija Marina Višnjić umesto kornera dosudila golaut i može se slobodno reći da je to bio i jedini sudijski previd tokom svih 90 minuta.

U svega tri minuta dve naše igračice su oprobale udarce sa distance. Prvo je u 19. minutu Jovana Aranđelović nakon kombinacije sa Mirelom Tenkov šutirala sa 14, 15 metara od gola, ali je lopta završila iznad prečke, da bi u 21. minutu Jovana Stojanović oprobala svoju levicu sa 18 metara od gola, ali je Vanja Stanković bila skoncentrisana.

Nakon akcije Jovane Stojanović koju je Mirela Tenkov završila lošim udarcem u 22. minutu, samo šezdesetak sekundi kasnije crveno-bele stižu do drugog pogotka. Kombinovale su Ana Šćepanović i Teodora Burkert po desnoj strani terena. Lopta je stigla do Jovane Aranđelović kojoj gostujuća igračica uspeva na kratko da oduzme loptu, ali ona stiže do Sande Malešević koja je na 18 metara od gola pokazala svu eksplozivnost svoje levice. Vanji Stanković spasa nije bilo – 2:0.

Dvadesetšesti minut susreta mogao je da donese sigurno jedan od najlepših ovosezonskih pogodaka na žesnkim superligaškim terenima. Jovana Stojanović se izborila za korner. Po običaju udarac sa ugla je izvela Jovana Aranđelović. Usledio je centaršut, ali je lopta nošena beogradskom košavom krenula pod samu prečku gola Nišlijki, ali je golmanka „zelenih“ krajnjim naporom uspela da je zaustavi.

Gostujuće igračice pokušale su u 32. minutu da organizuju jedan od retkih napada ka našem golu. Ređina Mogolola je dobro intervenisala i glavom prosledila loptu ka Andrijani Trišić koja je krenula ka centru igrališta, usledio je dubinski pas ka Mireli Tenkom koja do lopte dolazi u šesnaestercu gostujuće ekipe iskosa sa desne strane. Usledio je razantan udarac i lopta je završila u suprotnom uglu – 3:0.

Nišlijke su deset minuta pre odlaska na odmor konačno uspele da organizuju jedan opasniji napad. Oduzele su loptu ispred svog kaznenog prostora i u samo tri dodavanja „izbacile“ Milicu Stanković na levom krilu. Niška „sedmica“ bila je brža od Ane Šćepanović, ušla je u naš šesnaesterac i manirom iskusnog centarfora loptu prebacila preko istrčale Sare Cetinje – 3:1.

Mogle su crveno-bele do novog pogotka u poslednjim trenucima prvog poluvremena. Prvo je Jovana Aranđelović oprobala udarac sa distance, ali je golmanka Mašinca krajnjim naporom uspela da izbaci loptu koja stiže do Jovane Stojanović. Zvezdin krilni napadač upošljava Andrijanu Trišić koja iskosa sa leve strane upućuje plasirani udarac, ali lopta pogađa mesto gde se spajaju stativa i prečka.

Na samom startu drugog poluvremena ponovo se zatresla mreža gostujuće ekipe. Akciju je započela Jovana Aranđelović koja je uposlila Teodoru Burkert na desnom krilu, ova vraća loptu do Jovane Aranđelović koja sa 17 metara upućuje precizan udarac i lopta završava u donjem desnom uglu Vanje Stanković – 4:1.

Pokušala je Mirela Tenkov u 52. minutu glavom da stigne do het-trika, ali je njen udarac nakon akcije Jovane Aranđelović i Teodore Burkert završio preko gola, a dva minuta kasnije beležimo i veliku priliku gošći iz Niša. Verovatno i prva i jedina greška Jovane Miladinović na ovom susretu. Lopta je stigla do Ane Lilić koja upošljava Milicu Stanković, ali Anđela Krstić u poslednjem trenutku sprečava gotovo izvestan pogodak.

U 55. minutu Mirela Tenkov je ponovo pripretila nakon akcije Andrijane Trišić i Jovane LJranđelović, ali je Vanja Stanković bila na mestu. U nastavku akcije lopta stiže do Teodore Burkert na poziciji desnog krila. Ostaje veliko pitanje da li je Teodora želela da centrira ili je majstorski primetila da je golmanka niške ekipe bila metar ispred gol linije, ali u svakom slučaju lopta je otišla pod samu prečku i zakoprcala se u „maloj mreži“ – 5:1.

Pet minuta nakon petog pogotka „Vučica“ viđena je ni mao prijatna scena. U duelu su se našle Ana Šćepanović i Aleksandra Zlatanović, u remplovanju naš desni bek je bio jači i izdržljiviji, a niška fudbalerka je prilično nezgodno udarila u ogradu koja deli teren i tribine. Doktor naše ekipe Ranko Todorović odmah je utrčao na teren, ali na sreću mlada Nišlijka je brzo ustala i nastavila susret.

Period od 65. do 69. minuta obeležile su Sanda Malešević i Jovana Stojanović koje su udarcima sa distance pokušale da matiraju golmanku Mašinca, ali do promene rezultata nije došlo, a u 73. minutu nakon dodavanja Nikoline Milović Mirela Tenkov je majstorski u kaznenom prostoru izbacija iz igre dve gostujuće igračice i upućuje udarac koji odlazi pored desne stative golmanke Vanje Stanković. Pokušala je do lopte da stigne Jovana Stojanović, ali je samo za korak zakasnila.

Poslednju priliku gošće su imale u 78. minutu, ali je udarac Jane Milenković iz slobodnog udarca sa preko 30 metara bio neprecizan.

87. minut donosi i konačan rezultat. Po ko zna koji put tokom susreta Andrijana Trišić je uputila pravovremeni precizan pas ka Aleksandri Savanović koja je ušla u šesnaesterac gošći i rutinski poslala loptu u mrežu – 6:1.

Ubrzo je i sudija Marina Višnjić odsudila i kraj meča.

Opšti je zaključak da su crveno-bele u derbi susretu sa Mašincem pokazale odličnu igru i da dobre partije više nisu stvar trenutka i trenutne inspiracije, već postaju pravilo na koje se svi moramo navići. Do kraja jesenjeg dela sezone „Vučice“ će 22. ili 23. novembra gostovati u Kragujevcu ekipi Radničkog 1923 i izvesno je da će prvi deo takmičenja završiti na koti „dva“ i svi sigurno moramo da žalimo za bodovima koji su olako ispušteni na startu šampionata u duelima sa Spartakom u Beogradu i Mašincem u Nišu.

– Super liga Srbije u fudbalu za žene, 10. kolo:
ŽFK Crvena zvezda – ŽFK Mašinac Trejs PZP Niš 6:1 (3:1)
Strelci: M. Tenkov 17`, 32`, S. Malešević 23`, J. Aranđelović 47`, T. Burkert 55`, A. Savanović 87`; M. Stanković 35`
Stadion: Teren sa veštačkom travom stadiona „Rajko Mitić“
Gledalaca: 60
Sudija: Marina Višnjić
Pomoćne sudije: Andrea Milošević; Marija Jovanović
Žuti kartoni: S. Malešević (ŽFK Crvena zvezda); J. Milenković (ŽFK Mašinac Trejs PZP)
ŽFK Crvena zvezda: S. Cetinja, A. Šćepanović (od 66` N. Milović), A. Trišić, R. Mogolola, J. Miladinović, A. Krstić, M. Tenkov, J. Stojanović, J. Aranđelović (od 80` A. Savanović), T. Burkert, S. Malešević.
ŽFK Mašinac Trejs PZP: V. Stanković, A. Šarac (od 46` T. Nikolić), T. Marković, I. Vučković, M. Stanković, A. Lilić, A. Pejčić (od 73` M. Golubović), A. Zlatanović, J. Vasiljković, J. Stevanović (od 46` M. Ćirić), J. Milenković.

Izvor: mojacrvenazvezda.net

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama