Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Гавриловић: Надам се да је ово прекретница

Андрија Гавриловић

Тренер Црвене звезде, Андрија Гавриловић, забележио је свој првенац у Евролиги. Звезда је вечерас одиграла одличан меч против екипе Химкија и заслужено славила резултатом 90:78.

Одмах после меча, на конференцији за новинаре, говорио је Звездин стратег.

“Хоћу да одам признење великој жељи мојих играча да добију ову утакмицу. Та жеља им је донела енергију која је могла да унапреди тешко стање нашег самопоуздања због тешког периода иза нас. Енергијом из првог полувремена смо контролисали утакмицу, диктирали смо интензитет и ритам, који је било тешко пратити и то је био кључ утакмице. Стварно сам видео код свих њих, код сваког појединачно велику жељу да добије утакмицу у тешком тренутку, а када се све мало љуља због тог притиска који имамо. Бориша са својим врлинама и манама је подложан осцилацијама зато што је млад играч, али је талентован. Он је почињао и када није имао такав учинак. Јако желим да напредује у каријери и за то му треба само континуитет, мало више дрскости коју је вечерас показао. Па чак и ако лопта не уђе, има начина да буде користан за своју екипу. Како на домаћем и на гостујућем терену”.

Наставио је Гавриловић са својим излагањем и нагласио да се нада да је овај мече прекретница за његову екипу.

“Ја се надам да ће да буде прекретница, мада не очекујем да то буде од 90 степени, него сигурно ће то да допринесе да ми постепено растемо, да будемо паметни и да наставимо са добрим стварима и да наставимо да елиминишемо оно што је лоше. На пример изгубљене лопте у односу на асистенције. Наравно да је за било који тим тешко кад изгуби четири утакмице узастопно. И утакмица са Мегом је била важна и свака следећа је важна. Ми сада треба да идемо корак по корак. Они не морају да буду велики, али сваки дан један мали мора да буде напред. Онда ћемо моћи да покажемо потенцијал ове екипе о којем се причало и мало прерано”.

После овога, Гавриловић је говорио о свом периоду у Химкију, Бранку Лазићу, нападачком учинку своје екипе, као и Огњену Кузмићу.

“Пет година са Куртинаитисом, тренер са којим имам врло добар људски однос и поштујем га због његовог неизмерног искуства. Многе ствари које сам научио од њега сам задржао у свом техничком багажу. Имао сам неке идеје и гледао”.

“Бранко је врло емотиван играч и хоће да уради све. Не да на себе, не да на своје саиграче. Нисам видео, било је на земљи, али не треба одговарати. Рекли су ми да је била реакција на фаул и не могу са тим никако да се сложим. Међутим, у овом тренутку, наш капитен је искључен, то мултипликује психолошко стање екипе: или се мобилишемо или падамо. Мислим да тако то можемо да прочитамо. Мислим да је његово искључење умножило нашу жељу”.

“Проценат сигурно зависи од расположења играча и ситуација у којима се шутеви узимају. Лопта је добро ишла, а морам да признам и да је њихов начин одбране такав да је могуће да се лопта креће. Када задржавамо лопту, имамо велике проблеме. То вечерас није био случај и нашли смо добре шутеве”.

“Кузмић доприноси, враћа се постепено. Ми смо његов повратак, нисмо убрзали, али чим је могао да игра три минута, он је почео да игра јер све има свој почетак. Све што је клуб радио овог лета да би се вратио је било из људских мотива, са својим искуством, са прошлошћу коју има у овом клубу и посвећеношћу може да нам помогне. Сигурно да у једном тренутку ако његова улога постаје важнија и тиме добија”.

Скочи на траку са алаткама