Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Gavrilović: Nadam se da je ovo prekretnica

Andrija Gavrilović

Trener Crvene zvezde, Andrija Gavrilović, zabeležio je svoj prvenac u Evroligi. Zvezda je večeras odigrala odličan meč protiv ekipe Himkija i zasluženo slavila rezultatom 90:78.

Odmah posle meča, na konferenciji za novinare, govorio je Zvezdin strateg.

“Hoću da odam priznenje velikoj želji mojih igrača da dobiju ovu utakmicu. Ta želja im je donela energiju koja je mogla da unapredi teško stanje našeg samopouzdanja zbog teškog perioda iza nas. Energijom iz prvog poluvremena smo kontrolisali utakmicu, diktirali smo intenzitet i ritam, koji je bilo teško pratiti i to je bio ključ utakmice. Stvarno sam video kod svih njih, kod svakog pojedinačno veliku želju da dobije utakmicu u teškom trenutku, a kada se sve malo ljulja zbog tog pritiska koji imamo. Boriša sa svojim vrlinama i manama je podložan oscilacijama zato što je mlad igrač, ali je talentovan. On je počinjao i kada nije imao takav učinak. Jako želim da napreduje u karijeri i za to mu treba samo kontinuitet, malo više drskosti koju je večeras pokazao. Pa čak i ako lopta ne uđe, ima načina da bude koristan za svoju ekipu. Kako na domaćem i na gostujućem terenu”.

Nastavio je Gavrilović sa svojim izlaganjem i naglasio da se nada da je ovaj meče prekretnica za njegovu ekipu.

“Ja se nadam da će da bude prekretnica, mada ne očekujem da to bude od 90 stepeni, nego sigurno će to da doprinese da mi postepeno rastemo, da budemo pametni i da nastavimo sa dobrim stvarima i da nastavimo da eliminišemo ono što je loše. Na primer izgubljene lopte u odnosu na asistencije. Naravno da je za bilo koji tim teško kad izgubi četiri utakmice uzastopno. I utakmica sa Megom je bila važna i svaka sledeća je važna. Mi sada treba da idemo korak po korak. Oni ne moraju da budu veliki, ali svaki dan jedan mali mora da bude napred. Onda ćemo moći da pokažemo potencijal ove ekipe o kojem se pričalo i malo prerano”.

Posle ovoga, Gavrilović je govorio o svom periodu u Himkiju, Branku Laziću, napadačkom učinku svoje ekipe, kao i Ognjenu Kuzmiću.

“Pet godina sa Kurtinaitisom, trener sa kojim imam vrlo dobar ljudski odnos i poštujem ga zbog njegovog neizmernog iskustva. Mnoge stvari koje sam naučio od njega sam zadržao u svom tehničkom bagažu. Imao sam neke ideje i gledao”.

“Branko je vrlo emotivan igrač i hoće da uradi sve. Ne da na sebe, ne da na svoje saigrače. Nisam video, bilo je na zemlji, ali ne treba odgovarati. Rekli su mi da je bila reakcija na faul i ne mogu sa tim nikako da se složim. Međutim, u ovom trenutku, naš kapiten je isključen, to multiplikuje psihološko stanje ekipe: ili se mobilišemo ili padamo. Mislim da tako to možemo da pročitamo. Mislim da je njegovo isključenje umnožilo našu želju”.

“Procenat sigurno zavisi od raspoloženja igrača i situacija u kojima se šutevi uzimaju. Lopta je dobro išla, a moram da priznam i da je njihov način odbrane takav da je moguće da se lopta kreće. Kada zadržavamo loptu, imamo velike probleme. To večeras nije bio slučaj i našli smo dobre šuteve”.

“Kuzmić doprinosi, vraća se postepeno. Mi smo njegov povratak, nismo ubrzali, ali čim je mogao da igra tri minuta, on je počeo da igra jer sve ima svoj početak. Sve što je klub radio ovog leta da bi se vratio je bilo iz ljudskih motiva, sa svojim iskustvom, sa prošlošću koju ima u ovom klubu i posvećenošću može da nam pomogne. Sigurno da u jednom trenutku ako njegova uloga postaje važnija i time dobija”.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar