Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Prvi trijumf posle Fenerbahčea

Crvena zvezda - Mega

Autor: CZBG, Pavković M. 

Košarkaši Crvene zvezde savladali su na domaćem parketu ekipu Mega Leksa. U dvorani u Želenizku crveno-beli su slavili rezultatom 88-70. Time je okončan niz od četiri poraza u svim takmičenjima.

Bila je ovo prva pobeda Zvezde još od prvog evroligaškog trijumfa nad ekipom Fenerbahčea. Pitanje pobednika rešeno je u trećoj četvrtini, koju su domaći dobili čak 15 razlike, ubacivši u tom periodu igre čak 30 poena.

Od početka sezone se kao glavni problem u Zvezdinoj igri ističe organizacija igre. Cifra od 21 asistencije možda nekome ko nije gledao večerašnji duel u Želenizku izgleda kao da su crveno-beli na dobrom putu da nagomilane probleme saniraju, ali to je samo demilično tačno. U određenim periodima su izabranici Andrije Gavrilovića pokazivali nedostatke u organizaciji igre, koji su se manifestovali u manjku kreativnosti.

Istini za volju, Lorenzo Braun za večerašnji nastup zaslužuje pohvale. Prvi kreator igre ekipe Andrije Gavrilovića je za nešto manje od 20 minuta ubacio 11 poena uz vrlo dobre procente šuta iz igre (4/5 za dva i 1/2 za tri poena), a tome je dodao i pet skokova, četiri uspešna dodavanja i jednu ukradenu loptu.

Daleko bolja partija od njegove zamene, Filipa Čovića, koji nastavlja sa slabim partijama. On je za manje-više identičnu minutažu utakmicu završio bez poena (samo dva pokušaja za tri poena iz igre), dodavši tome jednu uhvaćenu loptu, četiri asistencije i jednu ukradenu loptu.

Najefikasniji u redovima Crvene zvezde bio je Dejan Davidovac. Na njegovim krilima su crveno-beli slomili otpor rivala u trećoj četvrtini. Davidovac je za 27 minuta ubacio 17 poena, uz dva skoka i dve ukradene lopte. Svoju klasu je još jednom dobrom partijom potvrdio i Stratos Perperoglu. Grčki veteran je pobedi svog tima doprineo sa 11 poena, pet skokova, tri uspešna dodavanja, ali i tri oduzete lopte.

Ono što uliva nadu navijačima Zvezda da bi njihov tim mogao da izađe iz igračke i rezultatske krize u kojoj se našao jesu partije centara crveno-belih. Verovatno ključni statistički podatak u duelu sa Megom jeste odnos u skokovima. Igrači Zvezde zabeležili su 35 skokova (od toga čak 16 ofanzivnih) naspram 22 skoka košarkaša Mege.

Valja na ovom mestu istaći dabl-dabil učinak Džejmsa Gista (14 poena i deset skokova), ali ono što naročito raduje jeste vrlo dobra partija Ognjena Kuzmića. Nakon svega što mu se izdešavalo u poslednje vreme, centar Crvene zvezde polako se vraća u takmičarsku formu. On je, naime, za devet i po minuta ubacio sedam poena, pet puta uhvatio loptu, ali zabeležio i dva uspešna dodavanja.

Narednu utakmicu košarkaši Crvene zvezde odigraće u Evroligi kao gosti turkog Anadolu Efesa.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama